În ce țări nu trebuie să lași niciun leu bacșiș? Ce se întâmplă în Grecia, Italia, Spania, Germania?

DE Alex Darvari | Actualizat: 24.03.2024 - 17:33
În ce țări nu trebuie să lași niciun leu bacșiș? Ce se întâmplă în Grecia, Italia, Spania, Germania? - Foto: Pexels

În ce țări nu trebuie să lași niciun leu bacșiș? Cât trebuie să dai în Grecia, Italia, Spania? vă spunem plecând de la obiceiurile de călătorie ale multor turiști.

SHARE

 Cât trebuie să dai bacșiș când mergi la un restaurant în vacanță?

Citește și: De ce să nu urci în avion în pantaloni scurți? O stewardesă a dezvăluit misterul: Ajungi la spital

Ca regulă generală, atunci când călătoriți în Europa: aproximativ zece la sută din nota de plată este un bacșiș adecvat. Cu toate acestea, unele țări au propriile "obiceiuri" în această privință.

Citește și: Ce a pățit o tânără care voia să-i facă o vizită supriză iubitului de Dragobete. Acum vinde biletul

Ar trebui să le cunoașteți pentru a evita să vă puneți piciorul în gură. În Italia, de exemplu, în nota de plată de la restaurant este adesea inclus un tacâm de persoană ("coperto"). 

Unde este potrivit cât de mult bacșiș

Italia și Croația

În cazul în care nu este inclusă nicio taxă de intrare, se obișnuiește să se lase bacșiș între cinci și zece la sută din nota de plată la restaurant în Italia și între zece și cincisprezece la sută în Croația - în caz contrar, mai puțin. În barurile italiene și croate nu se așteaptă niciun "bacșiș".

Atunci când luați un taxi, se rotunjește în sus. În Italia, aranjarea mesei se numește "Coperto" și este de obicei prezentată ca un articol separat pe nota de plată: acest tarif forfetar include aranjarea mesei și pâinea servită.Spania și PortugaliaEste bine să lăsați între cinci și cincisprezece la sută din suma de pe masă.

Dar nu în monede mici, deoarece acest lucru poate părea rapid zgârcit. Se obișnuiește să se lase bacșiș șoferilor de taxi rotunjind suma de plată.

Franța

În Franța, de asemenea, bacșișurile se lasă la masă după masă - dar aici sunt date în grup și nu individual de către fiecare invitat la masă. Suma totală este de obicei împărțită la numărul de persoane pentru a calcula cât de mult trebuie să se dea bacșiș fiecărui individ. Între 5 și 10 procente este un procent adecvat. Pentru sume mici, cum ar fi o cafea, suma se rotunjește în sus.

Detalii AICI

De asemenea, se obișnuiește să se dea bacșiș șoferilor de taxi.

Grecia

În Grecia, bacșișul depinde de tipul de unitate. În taverne, suma se rotunjește în sus, în rest, se obișnuiește între cinci și zece procente. În taxiuri, suma se rotunjește, de asemenea, în sus.

Turcia

Se consideră că este foarte nepoliticos să nu dai bacșiș. Se obișnuiește să se lase bacșiș în jur de zece la sută din nota de plată în restaurante și să se rotunjească în sus în taxiuri. Taxele de serviciu sunt deja incluse în facturile de hotel. Cu toate acestea, cameristele și portarii se așteaptă să primească un bacșiș.

Scandinavia

În Scandinavia, nu există o regulă standardizată. Î

În Finlanda și Danemarca, chelnerii și chelnerițele nu se așteaptă la un bacșiș; în Finlanda, bacșișul este deja inclus în nota de plată. În Norvegia, serviciul și TVA-ul sunt deja incluse în nota de plată a hotelului, restaurantului și barului, dar se poate da un bacșiș suplimentar de cinci până la cincisprezece procente dacă sunteți mulțumit de serviciu. 

Benelux

În restaurantele, taxiurile și hotelurile din Belgia, Olanda și Luxemburg, bacșișul este deja inclus în preț. Dacă serviciul a fost deosebit de bun, puteți da un bacșiș suplimentar de cinci până la zece procente din nota de plată. În Luxemburg, șoferii de taxi se așteaptă la aproximativ 15 la sută din prețul cursei, iar plasatorii de la teatru sau cinema primesc, de asemenea, o sumă mică.

Marea Britanie și Irlanda

Băuturile sunt comandate la bar în pub-urile din Marea Britanie și Irlanda, așa că bacșișul este neobișnuit aici. În restaurantele și hotelurile fără taxă de serviciu, se oferă ca bacșiș între 15 și 20% din sumă, precum și în taxiuri, dacă au oferit un serviciu bun.

Asia

În trecut, în Asia era complet neobișnuit să se dea bacșiș. Cu timpul, însă, acest lucru s-a schimbat, în special în regiunile turistice. În China, bacșișul poate fi văzut chiar ca o insultă. Cu toate acestea, Thailanda este o excepție în Asia, unde mulțumirea monetară s-a impus deja.

Dar chiar și în centrele turistice, se oferă maximum 10 la sută sau suma este rotunjită. Sumele mai mici de 10 baht (aproximativ 25 de cenți, din martie 2024) sunt considerate nepoliticoase. Este deosebit de important să lăsați bacșișuri discrete.

SUA și Canada

Situația este foarte diferită în America - chelnerii se bazează pe bacșișuri. Un bacșiș de 15 până la 20 la sută, sau chiar 25 la sută dacă serviciul este excepțional, este adecvat. Chiar dacă în nota de plată este deja inclusă o taxă de serviciu, se așteaptă ca bacșișul să fie lăsat.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te