Grota cu Aburi, unde dacii cereau ajutor zeilor, singura oază „tropicală” din România: Ce ascunde

DE Alin Crișan | Actualizat: 23.06.2023 - 19:19
Grota cu Aburi de la Herculane - Foto: PressAlert

Nu departe de Băile Herculane se află o minunăție a naturii, învăluită în mistere și legende, numită Grota cu Aburi. Aici se spune că dacii se „întâlneau” cu zeii.

SHARE

Grota cu Aburi din Băile Herculane este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Valea Cernei, obiectiv pe care nu ar trebui să-l ratați dacă vă aflați în apropiere.

Grota cu Aburi, singura oază „tropicală” din România

Grota cu Aburi are doar 14 metri lungime, dar te poartă cu gândul prin locuri stranii. Asta pentru că peştera nu a primit întâmplător acest nume.

Peştera răsuflă aburi fierbinţi, de până la 56 grade Celsius, printr-o crăpătură în stâncă.

Vaporii sunt degajaţi de apa unui izvor termal care ţâşneşte prin crăpăturile peretului din stâncă. Interesant este faptul că în grota din judeţul Caraş-Severin drumeţii pot simţi şi un miros puternic de sulf, care este însoţit de bolboroseli înfundate asemănătoare cu fierberea unui cazan în clocot.

Citește și: Misterele uneia dintre cele mai controversate peșteri din România. I se spune Triunghiul Bermudelor

Emanațiile sulfuroase fierbinți au creat condiții pentru dezvoltarea unui mușchi pe care îl putem găsi doar aici, și anume Philonotis schiliephackei.

Când nu ies aburi denși și calzi cu miros iute de guano, prin deschiderea circulară cu diametrul de peste 2 m se distinge foarte bine fundul avenului, potrivit știridecluj.ro.

Nu se cunoaște cu exactitate istoria grotei, unii istorici susținând s-a format în urmă cu mii de ani, alții aducând argumente pentru o dată mai recentă, însă cele mai multe mărturii pledează pentru o vechime de 2 milenii.

Dacii cereau ajutorul zeilor

Legenda spune în urmă cu 2.500 de ani, aici se înălța un altar ridicat în cinstea unor zeități păgâne, alături de o serie de statui ale zeilor.

La poalele munților exista un templu, de care este legată o relatare macedoniană, în care se spune marele rege dac Burebista a venit aici și a cerut ajutorul unei zeițe.

Citește și: Misterul peșterii din România din care mulți nu s-au mai întors. Se crede că e o poartă spre lumi

Din grotă a ieșit un fum gros, pământul s-a despicat, iar din adâncurile lui au ieșit patru luptători care au plecat cu regele dac pentru a-l ajuta în luptele cu dușmanii, potrivit pressalert.ro.

Înaintea ultimei bătălii de la Tapae, când dacii au venit ceară sprijinul zeiței, grota s-a cutremurat și din interior a ieșit un fum urât mirositor, semn aceasta le-a întors spatele. După cucerirea Daciei de către romani, zona și-a pierdut din importanta mistică, magia sa fiind înlocuită cu terapia.

Astăzi, Grota cu Aburi este vizitată de turiști din toată țara dornici admire frumusețea peisajului sau testeze rolul benefic al aburilor pentru diverse afecțiuni.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te