FOTO Actriţa Halle Berry a împlinit 55 de ani, dar nu își arată vârsta

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 14.08.2021 - 10:00
Actriţa Halle Berry a împlinit 55 de ani, dar nu își arată vârsta. / Foto: bild.de

Actriţa Halle Berry s-a născut la 14 august 1966, la Cleveland, în statul american Ohio, unde a locuit până la cinci ani.

SHARE

La începutul anilor '70, tatăl şi-a părăsit familia, iar mama s-a mutat cu copiii într-o suburbie a oraşului Cleveland, în care predominau cetăţenii albi. Halle Berry a urmat o şcoală publică, unde învăţau foarte puţini copii de culoare, fiind supusă discriminării rasiale încă de la o vârstă fragedă, ceea ce a motivat-o, însă, să exceleze. În timpul liceului, a participat la o serie de activităţi extraşcolare.

La începutul anilor '80, a câştigat mai multe concursuri de frumuseţe, printre care Miss Teen Ohio şi Miss Teen America. O perioadă scurtă de timp a urmat Colegiul Comunităţii Cuyahoga din Cleveland, unde a studiat jurnalismul. Dorindu-şi, însă, să se dedice unei cariere în divertisment, s-a mutat la Chicago, apoi la New York, unde a lucrat ca model, notează site-ul biography.com.

Citește și: În tinerețe, Irinel Columbeanu a avut și Oltcit și era poreclit „Ileana”, de la mașina de cusut

În 1989, a primit un rol în sitcom-ul ''Living Dolls'', urmat, în 1991, de un nou rol, la televiziunea CBS, în serialul ''Knot's Landing''. După apariţiile în seriale de televiziune, Halle Berry îl convinge, în 1991, pe Spike Lee, să îi acorde şansa de a juca în filmul său ''Jungle Fever'', unde face primul ei mare rol. De atunci, au urmat roluri mult mai substanţiale pentru actriţă, precum ''The Last Boy Scout'' (1991), în care joacă alături de Bruce Willis, sau comedia romantică ''Boomerang'' (1992), unde lucrează cu Eddie Murphy, relatează Agerpres.

Citește și: Gabi Oprea Jr, „rege” al aroganțelor: parchează SUV-ul de lux pe trecere și merge în șlapi

În 1994, apare în ''Flinstones'', iar în 1995, în ''Losing Isaiah'', în care interpretează rolul unei mame care se luptă cu dependenţa şi cu pierderea custodiei copilului. Mai târziu, în acelaşi an, reuşeşte o premieră hollywood-iană, fiind prima actriţă afro-americană distribuită în rolul reginei Sheeba, în filmul ''Solomon & Sheeba''. În 1996, joacă în două thriller-uri: ''The Rich Man's Wife'' şi ''Executive Decision'', cel din urmă marcând şi debutul actriţei în rol principal într-un film artistic. În 1998, a jucat în drama biografică ''Why Do Fools Fall in Love?'', apoi în satira politică ''Bulworth'', alături de Warren Beatty.

În 1999, Berry a fost co-producător, dar a şi jucat în filmul biografic ''Introducing Dorothy Dandridge'', difuzat la HBO, rol care i-a adus un Glob de Aur, dar şi un premiu Emmy pentru cea mai bună actriţă într-un film de televiziune.

Citește și: Chef Adi Hădean, despre experiențele pe litoral: „Nu vin suedezele să facă treaba mare-n apă”

În februarie 2000, Halle Berry a făcut subiectul unui adevărat scandal mediatic, după ce a fost implicată într-un accident de circulaţie, dar a părăsit locul accidentului. A suferit o rană uşoară la cap, dar a pretins că nu-şi aminteşte să fi fugit de acolo. A fost eliberată condiţionat, dar a trebuit să presteze muncă în folosul comunităţii şi să achite o amendă în valoare de 13.500 de dolari. Cu toate aceste neplăceri, Berry a continuat să joace în filme de succes, printre care ''X-Men'' (2000). În vara anului 2001, a jucat, alături de John Travolta, în filmul de acţiune ''Swordfish''.

Tot în 2001, primeşte aprecieri critice foarte bune, pentru rolul din drama ''Monster's Ball'', în care a interpretat rolul soţiei unui condamnat la moarte, ce are o relaţie cu gardianul şef al închisorii unde este încarcerat soţul ei. Acest rol i-a adus lui Halle Berry mult-râvnitul premiu Oscar, în anul 2002, pentru cea mai bună interpretare feminină într-un rol principal, dar şi o nominalizare la Globul de Aur la aceeaşi categorie, potrivit imdb.com. Binecunoscuta actriţă a reuşit, astfel, o premieră în istoria cinematografului, devenind prima femeie de culoare distinsă cu premiul Oscar la această categorie. Alături de ea, în 2002 actorul Denzel Washington a câştigat Oscarul pentru cel mai bun actor, pentru pelicula ''Training Day'' (2001) cei doi devenind, astfel, primii actori de culoare din istoria decernării premiilor Oscar, care au reuşit să câştige atât premiul pentru cel mai bun actor cât şi pentru cea mai bună actriţă.

În 2002, Halle Berry a devenit una dintre "fetele Bond", interpretând rolul lui Jinx în filmul din seria James Bond, "Die Another Day". În anul următor, a reluat rolul personajului Storm în filmul ''X2'', cel de-al doilea din seria de filme ''X-Men''. A urmat rolul din ''Catwoman'' (2004), pentru care a primit "Zmeura de Aur", pentru cea mai slabă interpretare feminină.

În 2005, deţine rolul principal în adaptarea pentru televiziune a romanului semnat de Zora Neale Hurston, ''Their Eyes Were Watching God'', produs de compania de producţie a lui Oprah Winfrey, Harpo. De asemenea, a jucat în filmul animat ''Robots'' (voce). Anul 2006 a venit cu cea de-a treia parte din seria X-Men, respectiv ''X-Men: The Final Stand''.

Berry lucrează, de asemenea, în producţia de filme artistice şi de televiziune. A fost producător executiv al filmelor ''Introducing Dorothy Dandridge'' (1999) şi ''Lackawanna Blues'' (2005). De asemenea, a produs thrillerul ''Perfect Stranger'' (2007), în care deţine şi rolul principal, jucând alături de Bruce Willis, şi, în acelaşi an, apare în ''Things We Lost in the Fire'' (2007), cu Benicio del Toro.

A interpretat în filmul ''Frankie and Alice'' (2010), pentru care a primit premiul Asociaţiei criticilor de film afro-americani şi o nominalizare la Globul de Aur. În 2012, a deţinut rolul principal în filmele ''Cloud Atlas'' şi ''Dark Tide'', iar un an mai târziu, a semnat un contract pentru serialul CBS, ''Extant'', difuzat începând cu anul 2014 şi în care interpretează rolul unui astronaut care încearcă să refacă legătura cu soţul şi cu fiul său, la întoarcerea dintr-o misiune solitară în spaţiu, unde a stat 13 luni şi unde a realizat tot felul de experimente ciudate. Berry este şi co-producător al serialului.

La 3 aprilie 2007, a primit o stea pe celebrul bulevard Hollywood Walk of Fame, potrivit walkoffame.com. A mai jucat în producţiile ''Kingsman: The Golden Circle'' (2017), ''John Wick: Chapter 3 - Parabellum'' (2019), ''Bruised'' (2020).

Actriţa urmează să interpreteze rolul principal feminin în "The Mothership", un film SF produs de platforma de streaming Netflix, informează contactmusic.com. Vedeta va fi şi producător executiv al acestei producţii. Filmul va spune povestea personajului Sara Morse (Halle Berry) la un an după ce soţul ei a dispărut misterios din ferma pe care cuplul o deţinea într-o regiune rurală. Atunci când descoperă un obiect straniu şi de origine extraterestră sub casa lor, Sara şi copiii ei pornesc într-o cursă contra cronometru pentru a-şi găsi soţul şi tatăl şi, totodată, pentru a descoperi adevărul. Matthew Charman, un scenarist nominalizat la Oscar, va debuta în lungmetraj cu acest proiect şi a scris totodată scenariul peliculei.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te