Filarmonica ''George Enescu'' nu va deschide stagiunea cu public. Concertele, transmise online

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 07.10.2020 - 08:59
Filarmonica ''George Enescu'' / Foto: Facebook

Directorul general al Filarmonicii "George Enescu", Andrei Dimitriu, a afirmat că stagiunea 2020 - 2021 nu se va mai deschide cu prezenţa publicului în Sala mare a Ateneului Român. Programul concertelor va fi respectat, dar acestea vor fi transmise online.

SHARE

"Sigur că hotărârea pe care a luat-o Consiliul Municipal într-o situaţie de urgenţă se impune a fi respectată. Nu vom deschide mâine stagiunea. Repetiţia generală pe care noi o programasem cu public, sigur, nu se va face cu spectatori. Concertul de seara, de la ora 19,00, va fi înregistrat şi transmis ulterior online. Asta e varianta şi o vom respecta pentru săptămânile în care nu vom putea deschide sala pentru spectatori. Nu ştiu cât va dura. Noi am mai avut această soluţie în perioada stării de urgenţă. E un substitut, nu o soluţie reală, dar e o variantă pe care putem merge", a declarat Dimitriu, pentru Agerpres.

Dimitriu a precizat că programul stagiunii va fi respectat, concertele fiind înregistrate şi transmite ulterior online.

"Deocamdată am acordul de principiu al lui Raed Arafat şi al lui Nelu Tătaru să înregistrăm în sală, fără spectatori, respectând recomandările sanitare, iar apoi transmitem online. Programul rămâne, doar că se transferă în online, până se va da drumul la sală. Există programul, e aprobat. Săptămâna aceasta am dirijorul şi solistul, un britanic, care sunt în ţară. I-am şi plătit", a precizat directorul Filarmonicii bucureştene.

Contravaloarea biletelor, deja epuizate, va fi returnată.

"O să se programeze şi, probabil, într-o săptămână cel mult, toată lumea îşi va lua banii înapoi. Nu sunt chiar foarte mulţi, 215 persoane, în această formulă, din cauza restricţiilor. Cred că în trei - patru zile se vânduse tot, online. Înaintea acestei pandemii, doar abonaţi aveam în jur de 1.000", a spus Dimitriu.

Directorul General al Filarmonicii "George Enescu" a arătat că această situaţie va afecta financiar instituţia pe care o conduce.

"În mod cert va fi o problemă mare. Eu am sesizat Ministerul Culturii. Există înţelegere din partea domnului ministru Bogdan Gheorghiu, numai că ce se întâmplă în anul bugetar viitor? Anul acesta, până la urmă, ne descurcăm, dar pentru la anul e o problemă", a mai spus Andrei Dimitriu.

Prefectul Capitalei, Gheorghe Cojanu, a anunţat marţi, că în cadrul şedinţei Comitetului Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă s-a decis interzicerea activităţilor în sălile de spectacole, concerte, urmând ca acestea să fie reluate în momentul în care rata de incidenţă va reveni sub 1,5 la mie.

Stagiunea simfonică 2020 - 2021 a Filarmonicii "George Enescu" urma să se deschidă miercuri şi joi, de la ora 19,00, în Sala mare a Ateneului Român, Orchestra Filarmonicii, condusă de dirijorul englez Stefan Asbury, având în program: Pavana de Gabriel Faure, Concertul nr. 1, în la minor, pentru violoncel şi orchestră, op. 33 de Camille Saint-Saens şi Simfonia nr. 2, în re major, op. 36 de Ludwig van Beethoven. Solist al serii este violoncelistul de talie internaţională Andrei Ioniţă.

În prima parte a noii stagiuni, dirijorii Christian Badea, Stefan Asbury, Alexander Walker, Jonathan Berman, Lior Shambadal, Theo Wolters, Jin Wang, Gian Luigi Zampieri vor conduce Orchestra Filarmonicii "George Enescu", care va acompania solişti renumiţi, precum pianistul Daniel Ciobanu, violoncelistul Andrei Ioniţă, violoniştii Mihaela Martin, Remus Azoiţei, Florin Croitoru, violistul Răzvan Popovici şi pianistul Cristian Niculescu.

Un concert dirijat de Tiberiu Soare, realizat în parteneriat cu Uniunea de Creaţie Interpretativă a Muzicienilor din România, este programat pe 29 şi 30 octombrie, fiind dedicat centenarului Uniunii Compozitorilor din România.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te