Descoperire uluitoare în interiorul Pământului! Au găsit structuri de 5 ori mai mari decât Everestul

DE Alin Crișan | Actualizat: 12.09.2023 - 20:28
Descoperire uluitoare în interiorul Pământului! Structuri de 5 ori mai mari decât Everestul - Foto: Captură video/ Imagine cu caracter ilustrativ

Descoperire uluitoare în interiorul Pământului! În urma unei cercetări s-a descoperit că în miezul Pământului există structuri colosale, de 5 ori mai mari decât muntele Everest.

SHARE

Mai mulți experți de la Universitatea din Arizona (SUA) a făcut o descoperire surprinzătoare în interiorul Pământului, în urma unei analize bazate pe undele seismice.

Descoperire uluitoare în interiorul Pământului!

În urma cercetării s-a descoperit că în miezul Pământului există structuri colosale, de 5 ori mai mari decât muntele Everest.

Harta cu cea mai înaltă rezoluție de până acum a geologiei subiacente de sub emisfera sudică a Pământului dezvăluie ceva despre care nu știam niciodată nimic până acum: un strat dens situat la aproximativ 2.900 de kilometri, potrivit Science Alert.

Această adâncime este locul în care miezul exterior metalic topit se întâlnește cu mantaua stâncoasă de deasupra acestuia. Aceasta este limita nucleu-manta (CMB).

Citește și: Enigma peșterii din România în care mulți au intrat, dar nu s-au mai întors. O voce îi ademenește

„Investigațiile seismice, cum ar fi ale noastre, oferă imaginea cu cea mai înaltă rezoluție a structurii interioare a planetei noastre și constatăm că această structură este mult mai complicată decât se credea odinioară”, a spus geologul Samantha Hansen de la Universitatea din Alabama.

Înțelegerea exactă a ceea ce se află sub picioarele noastre – cât mai detaliat posibil – este vitală pentru a studia totul, de la erupțiile vulcanice până la variațiile câmpului magnetic al Pământului, care ne protejează de radiația solară din spațiu.

Structuri formate în milioane de ani

Hansen și colegii ei au folosit 15 stații de monitorizare îngropate în gheața Antarcticii pentru a cartografia undele seismice de la cutremure de-a lungul a trei ani.

Citește și: Peștera din România cu cea mai mare colonie de lilieci din Europa. Aici „au trăit” și Solomonarii

Modul în care aceste valuri se mișcă și se propagă dezvăluie compoziția materialului din interiorul Pământului. Deoarece undele sonore se mișcă mai încet în aceste zone, ele se numesc zone cu viteză ultra joasă (ULVZ).

„Analizând mii de înregistrări seismice din Antarctica, metoda noastră de imagistică de înaltă definiție a găsit zone subțiri anormale de material la CMB oriunde am sondat”, a spus geofizicianul Edward Garnero de la Universitatea de Stat din Arizona.

„Grosimea materialului variază de la câțiva kilometri la zeci de kilometri. Acest lucru sugerează că vedem munți în miezul Pământului, în unele locuri de până la cinci ori mai înalți decât muntele Everest”, se artă în studiul publicat în revista Science Advances.

Citește și: Misterul muntelui din România care a fost un fund de mare. Aici s-au descoperit pești fosilizați

Potrivit cercetătorilor, aceste structuri neobișnuite sunt cel mai probabil cruste îngropate de-a lungul a milioane de ani, în timpul formării planetei noastre. În timp ce crusta scufundată nu este aproape de zonele de subducție recunoscute de la suprafață, aceste zone în care plăcile tectonice deplasate împing roca în jos sunt în interiorul Pământului.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te