De ținut minte, e important. Acte necesare pentru călătoria cu mașina personală în străinătate

DE Elena Petrescu | 08.07.2024 - 19:03
De ținut minte, e important. Acte necesare pentru călătoria cu mașina personală în străinătate - Foto: Pixabay
De ținut minte, e important. Acte necesare pentru călătoria cu mașina personală în străinătate - Foto: Pixabay

De ținut minte, e important. Ți-ai făcut bagajele și ești gata de concediu? Nu uita să verifici dacă ai toate documentele obligatorii! Dacă alegi mașina și destinații din afara țării e important să ai la îndemână și câteva documente necesare la trecerea frontierei.

SHARE

Ți-ai făcut bagajele și ești gata de concediu? Nu uita să verifici dacă ai toate documentele obligatorii! Dacă alegi mașina și destinații din afara țării este important să ai la îndemână și câteva documente necesare la trecerea frontierei. 

 De ținut minte, e important. Acte necesare pentru călătoria cu mașina personală în străinătate

Pleci în concediu cu mașina în alte țări și nu știi ce documente mai sunt obligatorii? Ei bine, întrebarea este perfect legitimă, mai ales dacă autoturismul este în leasing ori pe numele altei persoane. Împuternicirea auto pentru ieșirea din țară este un document pe care trebui să-l deții în anumite situații. Depinde în ce țări călătorești, conform ziaruldeiasi.ro.

Pentru început trebuie să știți că, în momentul în care părăsiți țara cu autoturismul, indiferent dacă mașina este pe numele dumneavoastră sau are alt proprietar trecut în acte, ori aparține unei persoane juridice, trebuie să aveți, obligatoriu, cinci acte, respectiv: permisul de conducere, valabil și corespunzător cu subcategoria sau categoria din care face parte autoturismul; certificatul de înmatriculare; asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto externă (RCA), cu tot cu Cartea Verde valabilă; cartea de identitate proprie (buletinul); documentul care atestă efectuarea inspecției tehnice periodice (ITP), în original.

Și chiar dacă, la ieșirea din țară, nu vi se vor cere toate aceste documente este totuși important să nu vă lipsească. ”Circulația unui mijloc de transport în traficul internațional este reglementată de Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 195 din 12 decembrie 2002 privind circulația pe drumurile publice, republicată, cu modificările și completările ulterioare și de Convenția asupra circulației rutiere, încheiată la Viena la 08 noiembrie s1968, ratificată de România prin Decretul 318/1980.

Potrivit celor două acte normative, la controlul de frontieră, reprezentanții instituției noastre vor solicita conducătorului unui autovehicul permisul de conducere, certificatul de înmatriculare și dovada valabilității inspecției tehnice periodice”, a informat purtătorul de cuvânt al Poliției de Frontieră Iași, Denis Lazăr. Potrivit sursei citate, personalul Poliției de Frontieră nu solicită alte documente suplimentare din care să reiasă raporturile juridice dintre conducătorul autovehiculului și proprietarul mijlocului de transport (procură, contract de închiriere, contract de vânzare-cumpărare, contract de comodat, împuternicire, etc.).

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te