De ce se fac farse pe 1 aprilie? Ce pățești dacă nu păcălești pe nimeni în această zi

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 30.03.2024 - 18:50
De 1 aprilie poți fi păcălit Foto: Freepik.com - rol ilustrativ

Ziua de 1 aprilie este cunoscută drept Ziua Păcălelilor sau a farselor. Această sărbătoare datează de sute de ani și sunt o serie de superstiții legate de ea. Se spune că nu- va fi prea bine celui care nu face nicio farsă în ziua respectivă.

SHARE

Ziua păcălelilor, marcată în fiecare an la 1 aprilie, este o zi în care se fac diferite farse sau păcăleli. Trimiterea la o întâlnire inutilă a prietenilor sau alte farse similare sunt cunoscute, în cele mai multe țări europene, încă din secolul al XVI-lea.

Obiceiul de a rezerva o zi pentru a face farse inofensive aproapelui sunt fapte obișnuite în lume.

De ce se fac farse pe 1 aprilie? Ce pățești dacă nu păcălești pe nimeni în această zi

Potrivit unor istorici, 1 Aprilie - Ziua păcălelilor a început în 1582, când Franța a trecut de la calendarul iulian la cel gregorian, așa cum a cerut Conciliul de la Trent din 1563. În calendarul iulian, ca și în calendarul hindus, noul an începea cu echinocțiul de primăvară, în jurul datei de 1 aprilie.

Oamenii care au primit vestea cu întârziere sau nu și-au dat seama că începutul noului an s-a mutat pe 1 ianuarie și au continuat să-l sărbătorească în ultima săptămână din martie până pe 1 aprilie au devenit obiectul glumelor și farselor și li s-a spus că sunt „păcăliți de Aprilie”.

Citește și: Noi scumpirii la CFR. Cât va costa de la 1 aprilie un bilet de tren dacă vrei să călătorești?

Printre farse se număra plasarea unui pește de hârtie pe spatele unei persoane și numirea acesteia „poisson d’avril” (pește de aprilie), despre care se spune că simbolizează un pește tânăr, ușor de prins și o persoană credulă, scrie descopera.ro.

Iată o farsă interesantă de 1 aprilie:

 

 

 

La români însă, Ziua păcălelilor s-a împământenit mai târziu, cu toate că la sașii și șvabii de la noi exista deja o tradiție mult mai veche că de 1 aprilie să se păcălească unii pe alții. Românii nu au avut nevoie de aceasta zi pentru a se păcăli. Hâtri din fire, au creat un personaj și un joc denumite Păcală, respectiv Păcălici.

Păcală a devenit eroul unui film foarte apreciat de copii, bazat pe povestirile lui Ion Creangă, Ioan Slavici sau Petre Ispirescu. Tot Păcală este eroul primului film de desene animate realizat în România, în anul 1920, scrie b365.ro

Superstiția spune că păcăleala de 1 Aprilie trebuie făcută până la ora 12.00, despre cele după aceasta ora se zice că aduc ghinion.
O altă superstiție spune că în ziua de 1 aprilie - Ziua păcălelilor  nu se fac căsătorii, pentru că: ori acestea nu durează, se destramă, ori soțul vă fi “sub papuc”.

Citește și: De ce se se fac păcăleli de 1 aprilie și care sunt cele mai tari farse pe care poți să le faci

În România, se crede că, dacă nu păcălești pe nimeni de 1 aprilie, tot anul, până la următoarea zi de 1 aprilie, vei fi tu cel păcălit.

Se mai spune că, atunci când o fată frumoasă reușește să te păcălească, trebuie să o iei de nevastă sau macar să fii prietenul ei.

Să te căsătorești la 1 aprilie nu e foarte indicat: bărbatul însurat în aceasta zi vă fi sub papucul nevestei până la sfârșitul vieții.

Copiii născuți la 1 Aprilie vor avea succes pe aproape toate planurile, dar ar face bine să se ferească de jocurile de noroc, care le vor ruina viața.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te