De ce nu ne mai amintim nimic a doua zi după o noapte de beție? Cum șterge alcoolul memoria?

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 09.12.2023 - 19:11
Uneori, după petrecere nu ne mai amintim ce am făcut Foto: freepik.com - rol ilustrativ

Sigur ați auzit că i s-a întâmplat vreunui prieten ca, după o petrecere, unde a consumat alcool, să nu-și mai aducă aminte mare lucru. Nici cum a ajuns acasă, nici cine este persoana lângă care s-a trezit de dimineață. Specialiștii au explicația pentru această amnezie.

SHARE

Multe persoane au experimentat o amnezie de după o noapte de băut alcool. Dacă nu li s-a întâmplat, cel puțin au auzit despre astfel de experiențe din cercul de prieteni. 

Faptul că mulți nu-și mai amintesc cum au ajuns acasă sau cine e persoana lângă care s-au trezit de dimineață este un efect al alcoolului asupra creierului. 

De ce nu ne mai amintim nimic a doua zi după o noapte de beție? Cum șterge alcoolul memoria?

De ce nu ne amintim lucruri când suntem beți? Specialiștii spun că acest lucru se întâmplă deoarece alcoolul suprimă activitatea receptorilor de memorie din creier. Cu doze mici de alcool, acești receptori încetinesc și, cu doze mai mari, se închid aproape complet. Practic, receptorii de memorie din creier sunt blocați cu consumul excesiv de alcool.

Citește și: De ce te doare capul când ești mahmur ? Ce să faci să nu-ți mai fie rău după ce ai băut alcool ?

Unii oameni experimentează ceea ce medicii numesc o pană de curent atunci când beau prea mult alcool și nu-și amintesc detaliile importante.

 Aceste situații pot varia de la a uita unde ți-ai pus cheile până a nu-ți mai aduce aminte ce s-a întâmplat într-o mare parte din noapte. Specialiștii spun că ștergerea memoriei despre o perioadă de mai multe ore apare după consumul a cinci sau mai multe pahare cu băutură alcoolică, conform healtline.com. 

Nu-ți mai amintești nimic după o beție. Ce faci?

Iată un scurt ghid a ce să faci în situația de "habar n-am ce s-a întâmplat aseară":

Ți-ai pierdut cardurile de credit?

Când petreci mult și bine e posibil că măcar o dată să îți uiți cardul la bar. Vestea bună e că nu ești singurul și nici ultimul care face acest lucru. Dacă într-adevăr nu iți amintești unde ai fost (sau poate ai trecut din bar în bar), dă un telefon la bancă și verifică-ți ultimele tranzacții. O să dai astfel de urma cardului dacă l-ai uitat acolo.

Citește și: Te poți urca la volan după cei ai băut un pahar cu vin fiert în Târgurile de Crăciun? Iată riscurile

Te-ai trezit în compania cuiva?

E dimineața și ești în patul unei tipe despre care nu știi nimic. Dacă nu vrei să o mai vezi niciodată, pur și simplu pleacă. E mult mai simplu dacă ea nu s-a trezit încă, însă dacă da, folosește orice scuză și fă-te nevăzut (va înțelege mesajul).

Dacă ea este acasă la tine devine ceva mai complicat. Deși, dacă iți place ce vezi lângă tine și ai vrea să o mai vezi, nu-i sugera să plece. 

Te-ai trezit cu un ochi vânat?

Oamenii beți spun și fac lucruri bizare. Care uneori sunt luate cât se poate de în serios de alții. Și așa te trezești bătut a doua zi.
Dacă e vorba de un prieten, caută-l și remediază situația. Din moment ce tu ești cel care nu își amintește nimic, cel mai bine e să iți ceri tu scuze.

Citește și: În ce țări UE poți urca băut la volan și poliția nu îți ia permisul. Cât alcool poți consuma?

Prietenii nu-ți vorbesc?

Doar pierderea memoriei în sine poate să-ți dea o senzație destul de stranie. A te trezi și a nu ști nimic despre ce s-a întâmplat cu o noapte înainte e destul de înfricoșător. E destul de tentant să vrei să știi ce-ai făcut cu o seara înainte, însă dacă cel mai probabil te-ai comportat că un idiot, atunci chiar nu ai vrea să afli. Pe de altă parte, dacă ai făcut ceva grozav?

Citește și: La cât timp poți urca la volan după ce ai băut o bere sau un pahar de vin. Așteptarea e foarte lungă

Soluția cea mai bună e și cea mai simplă - nu fă nimic. Daca ai făcut vreo tâmpenie destul de mare încât să enervezi pe careva, sau ceva atât de stupid încât să-și bată joc de tine o bună bucata de timp, prietenii de pahar vor fi primii care îți vor spune. Iar daca ai fost sufletul absolut al petrecerii, tot ei te vor lăuda. Dacă nimeni nu zice nimic, nici nu mai întreba. Totul e în regulă, scrie A1.ro.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te