Cum să scoți petele de clor de pe haine și covoare. 4 trucuri rapide la care nu te așteptai

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 28.03.2024 - 14:30
Cum să scoți petele de clor de pe haine Foto: Freepik.com - rol ilustrativ

Petele de pe hainele albe se pot scoate cu ușurință folosind înălbitor. Însă ce faci dacă a ajuns clor pe hainele preferate sau pe covoare? Nu este cazul să renunțați la acestea. iată câteva trucuri ce vă pot ajuta dacă aționați rapid.

SHARE

Știm cu toții sentimentul: o pată neplăcută de înălbitor și-a lăsat amprenta nedorită pe hainele, prosoapele, fibrele de covoare sau tapițeriile tale preferate.

S-ar putea să crezi imediat că îmbrăcămintea sau țesătura completă este distrusă, dar există câteva trucuri care pot minimiza daunele și pot proteja fibrele. 

Cum să scoți petele de clor de pe haine și covoare. Trucuri rapide la care nu te așteptai

Dacă s-a întâmplat un astfel de accident, cel mai important lucru de reținut este: Trebuie să acționezi rapid!

Iată ce trebuie să faci dacă te confrunți cu astfel de pete:

1. Clătiți, clătiți, clătiți

Clătiți zona afectată cu apă curentă rece timp de câteva minute. Da, temperatura apei contează. Evitați apa caldă. Frigul diluează mai eficient înălbitorul cu apă și previne deteriorarea ulterioară.

Absoarbe excesul de umiditate. Tamponează zona pătată cu o cârpă uscată și curată pentru a îndepărta excesul de umiditate. Evitați frecarea articolului pătat cu înălbitor, deoarece acest lucru poate răspândi înălbitorul încă prins în fibre.

Dacă pata a apărut pe o țesătură delicată, verificați eticheta de îngrijire. Puteți oricând să contactați un expert în curățenie sau să vă duceți articolul pentru servicii profesionale de curățare.

Citește și: Balsamul de rufe poate fi înlocuit cu un aliment ieftin. Truc pentru haine curate și fără chimicale

2. Controlați efectele secundare

Creați o pastă de bicarbonat de sodiu. Amestecați bicarbonatul de sodiu cu apa pentru a forma o pastă groasă. Aplicați-l pe pată și lăsați-l să stea timp de 15-20 de minute. Bicarbonatul de sodiu ca produs de curățare poate neutraliza excesul de înălbitor și poate absorbi orice reziduu persistent. Clătiți bine cu apă rece.

Se toarnă suc de lămâie pe pată. Aciditatea unui sfert de cană de suc de lămâie ajută la neutralizarea înălbitorului și la restabilirea unei părți din culoarea pierdută. Clătiți bine cu apă rece.

Înmuiați țesătura sau obiectul de îmbrăcăminte într-o soluție de oțet alb. Pentru petele persistente, creați o soluție dintr-o parte de oțet alb în două părți de apă. Înmuiați zona afectată în soluție pentru o perioadă lungă de timp (30 minute până la o oră). Oțetul este, de asemenea, acid, așa că funcționează la fel ca sucul de lămâie.

Notă importantă: Nu amestecați niciodată înălbitor și oțet deoarece reacția chimică formează un gaz toxic. Înainte de a înmuia cârpa cu oțet, asigurați-vă că ați clătit bine cât mai mult reziduul de înălbitor de pe articol.

Foto: Freepik.com - rol ilustrativ

3. Încercați Corectarea culorii

Efectuați un transfer de alcool de frecare. Uneori puteți transfera vopsea din țesătura din jur în zona decolorată, minimizând decolorarea. Acest lucru funcționează cel mai bine pentru petele mici și proaspete de înălbire. Înmuiați un tampon de bumbac sau o minge de vată în alcool și tamponați ușor pata într-o mișcare circulară.

Alcoolul poate transfera vopseaua din țesătura din jur în zona decolorată, reducând la minimum decolorarea.

Utilizați un marker pentru țesături. Multe pete mici de înălbitor pot fi tratate cu un marker pentru țesături care se potrivește cu culoarea originală. S-ar putea să fii tentat să folosești un marker permanent pe o haină neagră - și sincer, funcționează și asta - dar formulele de marker pentru țesături țin mai bine atunci când sunt spălate.

Utilizați vopsea pentru țesături. Dacă pata de înălbitor este mare sau pierderea culorii este semnificativă, luați în considerare utilizarea vopselei pentru țesături:

Fii realist. Urmele mici și ușoare de înălbire sunt cel mai ușor de ascuns. Este mai greu să ascund pete mari de înălbitor. 

Citește și: Gospodinele au spus secretul pentru a scoate petele de grăsime și arsură din interiorul cuptorului

Alegeți vopseaua potrivită. Alegeți coloranți acizi pentru fibrele proteice precum lâna și mătasea. Utilizați coloranți reactivi la fibre pentru bumbac, in și raion (se leagă permanent de țesătură pentru o rezistență excelentă a culorii). Vopselele dispersate sunt potrivite pentru țesături sintetice precum poliesterul și nailonul.

Testați mai întâi vopseaua pe o zonă neobservată a țesăturii.

Începeți cu o nuanță mai deschisă decât credeți că aveți nevoie. Puteți adăuga oricând mai mult colorant, dar nu îl puteți elimina.

4. Reutilizați

Dacă pata de înălbitor persistă sau dacă îmbrăcămintea este imposibil de reparat, fiți creativ . Profitați de pata accidentală și aplicați tratamente suplimentare de înălbire pentru a decora în stilul preferat. Sau, tratați întreaga îmbrăcăminte la tendința „reverse tie dye”. Chiar dacă o piesă este distrusă de substanțele chimice dure, poate fi, de asemenea, reutilizată în ceva nou.

Urmând aceste sfaturi și trucuri, puteți duce o luptă cu succes împotriva petelor de înălbitor și puteți păstra hainele și țesăturile de culoare mai închisă să arate cât mai bine. Amintiți-vă, accidentele se întâmplă, dar cu puțină ingeniozitate, vă puteți menține garderoba fără să fie nevoie să aruncați hainele pătate..

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te