Cum s-a ridicat Fane Spoitoru. S-a lăsat de box după ce a fost tăiat, apoi a lucrat la Gostat

DE Andrei Vasilescu | Actualizat: 25.12.2023 - 14:23
Fane Spoitoru Foto: b1tv.ro

Ion Titişor, zis Fane Spoitoru, cel mai cunoscut interlop român, a făcut box până când a fost înjunghiat, la o nuntă. Apoi s-a apucat de furat, iar după 1990 a devenit cel mai cunoscut interlop român. Recent, averea sa a fost împărțită între urmași.

SHARE

Ion Titişor, zis Fane Spoitoru, a murit la 7 aprilie 2016, într-o clinică din Israel, în urma unui accident vascular celebral. 

Interlopul a devenit cunoscut în anii '90, când a devenit regele infractorilor din România. El a avut, însă, un trecut infracţional şi în perioada regimului comunist.

Cum s-a ridicat Fane Spoitoru

Fane Spoitoru s-a născut în cartierul Dudeşti, din Bucureşti, într-o familie de muncitori. În clasa a şaptea, la 13 ani, s-a apucat de box, trecând pe la mai multe cluburi: Progresul, Rapid, Olimpia Constructorul, Steaua.

Citește și: Cu cât au rămas copiii interlopului și mama lor vitregă din averea lui Fane Spoitoru

În anul 1977, spunea Ion Titişor, a fost nevoit să se lase de box, după ce, la o nuntă, a fost înjunghiat. Internat la spital cu un plâmân găurit, acesta a fost nevoit să întrerupă şi şcoala. După ce s-a însănătoşit, s-a angajat ca muncitor, mai întâi la Gostat şi apoi la Întreprinderea Prestări Servicii, unde maică-sa era ştergătoare de vitrine, conform Adevărul.

Citește și: Cartierele celor mai sângeroși interlopi. Fane Spoitoru și Nuțu Cămătaru semănau teroare în Capitală

Tot în 1977, Titişor a fost arestat pentru prima oară, după ce a fost prins cu nişte amici la furat din buzunare. A stat doar o lună închis la Jilava, scăpând datorită unui decret dat de Ceauşescu.
Un an mai târziu a fost arestat iar, după ce a fost turnat la miliţie de către nişte prieteni, că ar fi furat din buzunare.

Citește și: Cine a fost periculosul Gibilan care bătea tot în stilul lui Piedone. Expresie celebră, legată de el

Condamnat la închisoare, Fane Spoitorul a stat în spatele gratiilor un an şi 6 luni. Eliberat în 1980, interlopul nu s-a bucurat prea mult de libertate, fiind din nou închis un an, pentru complicitate la furt.

În anul 1982 a fost arestat iar, timp de 5 luni, pentru trai parazitar, infracţiune prevăzută în Codul Penal de la acea vreme.

A fost împușcat în picior. Grațiat după Revoluție

În 1983, Ion Titişor a primit alţi 4 ani şi jumătate de închisoare, pentru operaţiuni cu mijloace de plată străine. Deşi nu şi-a recunoscut fapta, el a fost găsit vinovat pentru înşelarea unor turişti polonezi. Când au venit miliţienii să-l ridice, Ion Titişor a fugit, fiind împuşcat în picior.
A făcut 3 ani de închisoare din condamnarea primită. În 1987, a intrat iar în bucluc. Acuzat de tâlhărirea unei femei, Titişor a fost condamnat, împreună cu doi complici, la 14 ani de închisoare.

Revoluţia din 1989 a fost salvarea interlopului. În februarie 1990, Frontul Salvării Naţionale (FSN), care preluase puterea după executarea soţilor Ceauşescu, a dat un decret de amnistiere a infractorilor. 

I-a tăiat mâna unui polițist

Fane Spoitoru avea să-şi câştige notorietatea în 1992. În vara acelui an, Ion Titişor i-a tăiat, cu sabia, mâna unui poliţist. Scandalul s-a petrecut în faţa fostei discotecii Vox Maris, de la Cercul Militar Naţional. Atunci, în urma unei altercaţii cu poliţistul Nelu Florea, Fane Spoitoru i-a retezat mâna cu o sabie ninja.

Poliţistul a apucat să folosească arma, nimerindu-l pe interlop de şase ori. Ambii au scăpat cu viaţă după luni bune de spitalizare. Procesul, în care a fost acuzat de tentativă de omor şi vătămare corporală gravă, a durat până în 1997, când a fost condamnat la 9 ani de închisoare.

Judecat în libertate, Fane Spoitoru nu a aşteptat sentinţa finală şi a fugit în Canada. În 2000, el a fost expulzat şi băgat la închisoare. A stat în spatele gratiilor doar 3 ani, după care a fost eliberat condiţionat.

În închisoare a fost coleg de celulă cu liderul minerilor, Miron Cozma, cu care s-a împrietenit.  

Ce s-a ales de averea lui Fane Spoitoru

În ultimii ani din viață, interlopul luase decizia de a face bani doar din afaceri legale. El și-a deschis un restaurant de manele în Mamaia și un teren de sport la marginea Bucureștiului, în comuna Cernica. De asemenea, el s-a mutat cu cea de-a doua soție, Elena, într-o vilă din Pipera. Tot aceasta s-a ocupat și de afacerile fostului interlop.

Citește și: Interlopul Stripăru, dereglat de anabolizante, s-a dat la mascații de la închisoare. Voia la umbră

Fane Spoitoru avea datorii uriașe la fisc

După moartea lui Fane Spoitoru, problemele au ieșit la iveală. S-a dovedit că acesta acumulase datorii uriașe la fisc, din cauza clubului de pe litoral, unde Titișor pierduse foarte mulți bani. În plus, o jumătate din terenul pe care interlopul își ridicase un complex sportiv a fost expropriat de CNI, care avea în proiect supra-lărgirea șoselei de centură, relatează Fanatik. 

Când au aflat de datoriile tatălui lor, copiii lui Spoitoru, Claudia și Emil, au fost de acord că-i cedeze mamei lor vitrege întreaga avere, aceasta urmând să-și rezolve singură problema cu ANAF.  

Copiii s-au răzgândit când au aflat că ar mai fi niște bani

Ulterior, copiii s-au răzgândit, după ce au aflat că statul român urmează să o despăgubească pe văduva tatălui lor.

Astfel, în septembrie 2017, aceștia au introdus o acțiune în instanță, prin care au solicitat partajul judiciar cu Elena Titișor. În proces a apărut, ca intervenient, și Direcția Generală a Finanțelor Publice București în reprezentarea Administrației Județene a Finanțelor Publice Ilfov.

Potrivit datelor obținute de Fanatik din dosar, ANAF-ul viza recuperarea unei datorii de aproape 550.000 de lei, motiv pentru care a pus sechestru pe un imobil al fostului interlop. În paralel, copiii lui Fane Spoitoru au cerut să fie revocate documentele notariale prin care cedau averea Elenei Titișor.

Ce s-a împărțit?

Recent, Judecătoria Buftea a admis cererea principală care avea ca obiect succesiunea și partajul judiciar, și a stabilit că masa succesorală a lui Fane Spoitoru este constituită din:

–  50% dintr-un teren intravilan din comuna Cernica, jud Ilfov, rămas în urma exproprierii de 429 mp și a construcției aferente

–  50% din dreptul de creanță în valoare de 1.145.172,70 lei reprezentând despăgubire aferentă investițiilor în complexul sportiv

–  50% din dreptul de creanță în valoare de 282.954,08 lei, reprezentând despăgubirea aferentă terenului în suprafață de 178 mp și investițiile aferente.

Instanța a stabilit și modul în care averea lui Fane Spoitoru urmează să fie împărțită între moștenitori. Astfel, copiii fostului interlop vor primi ¾ din întreaga masă succesorală, în timp ce văduva se va alege cu ¼ din moștenire. Decizia nu este definitivă și poate fi atacată cu apel.

Judecătorii nu au anunțat cum se va soluționa cererea ANAF și nici cine va achita datoriile către statul român. Aceste detalii ar putea fi reglate la următoarele termene din proces, care au loc începând cu luna noiembrie.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te