Cum îți alegi corect clăparii de schi? Ce este „Flex”-ul și de ce nu trebuie să se miște călcâiul?

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 22.01.2024 - 13:36
Cum îți alegi corect clăparii de schi? Ce este „Flex”-ul și de ce nu trebuie să se miște călcâiul? - Foto: Profimedia Images - Rol ilustrativ
Cum îți alegi corect clăparii de schi? Ce este „Flex”-ul și de ce nu trebuie să se miște călcâiul? - Foto: pexels.com/Arthur Swiffen

Clăparii sunt mai importanți decât schiurile. Sunt, de pildă, ca sistemul de direcție al unei mașini, prin ei controlați unde vreți să ajungeți. Prin urmare, dacă îți alegi corect clăparii de schi, în funcție de „Flex” și forma picioarelor, reduci riscul de accidentare.

SHARE

Fie că ești pasionat de schi, fie că schiezi de agrement, ocazional, echipamentul de schi pe care îl porți este foarte important. Iar dintre toate „piesele” acestuia, clăparii sunt, fără doar și poate, cei mai importanți.

Sigur, e important să ai și schiuri, și legături, alese pe măsură și reglate în funcție de experiență și greutate, dar dacă clăparii îți joacă în picioare sau sunt prea „moi” pentru nivelul tău, de exemplu, nu vei putea controla corespunzător direcția de mers, iar riscul de accidentare crește exponențial. 

Citește și: Cât costă o zi de școală de schi (4 ore) pentru copil la Sinaia? Pregătește minimum 1.400 lei

Cum îți alegi corect clăparii de schi? Ce este „Flex”-ul și de ce nu trebuie să se miște călcâiul?

Clăparii de schi singura legătură dintre corpul tău și schiuri. Trebuie, prin urmare, să îți oferă control, siguranță și stabilitate, în funcție de tipul de schi practicat, dar să fie și confortabili. 

Alegerea clăparilor trebuie sa țină cont de greutatea ta, detaliile anatomice ale piciorarelor, sex, tipul de schi practicat și experiență. De exemplu, schior avansat se va chinui să schieze cu un clăpar „moale”, cu Flex mic, în timp ce pentru un începător va fi un chin să meargă cu clăpari „tari”, cu Flex mare, peste 120, de pildă. 

Citește și: TOP stațiuni de schi în Europa cu cel mai bun raport calitate/preț. România nu apare, Bulgaria, da

Cum alegi Flex-ul clăparilor

Flex-ul, flexibilitatea clăparului în sarcină, este unul dintre cele mai importante criterii în funcție de care îți alegi clăparii de schi. Cu cât Flex-ul este mai mare, cu atât mai rigid va fi și clăparul, prin urmare, mai reactiv, mai prompt în transmiterea comenzilor date schiurilor din picioare. În schimb, un Flex mai mic, adică un clăpar mai moare, va fi mai tolerant și mai confortabilă. 

Alegerea Flex-ului trebuie să țină cont de abilitățile schiorului, înălțimea și greutatea acestuia, terenul pe care se schiază (pe pârtii sau freeride) și de gradul de dorsiflexie al gleznei (flexia piciorului la articulatia gleznei).

Indicele de flexibilitate „Flex” este exprimat ca un numar și este cuprins între Flex 50 și Flex 150.

Atenție, însă, valorile sunt orientative și pot fi percepute diferit de la marcă la marcă. De asemenea, pentru persoanele cu câteva kilograme în plus decât media este recomandat un Flex ușor mai mare decât media.

Citește și: De ce a ajuns Bansko –„Poiana“ bulgarilor, peste toate stațiunile de schi din România la un loc

Valori orientative de Flex pentru clăparii pentru bărbați:
- Un Flex de la 60 la 70 este proiectat pentru începători - intermediari
- Un Flex de la 80 la 110 este proiectat pentru schiori intermediari - avansați
- Un Flex de la 120 la 150 este proiectat pentru schiori foarte experimentați

Valori orientative de Flex pentru clăparii pentru femei:
• Un Flex de la 50 la 70 este proiectat pentru schioare începătoare - intermediare
• Un Flex de 80 – 90 este proiectat pentru schioare intermediare - avansate
• Un Flex de 100 - 110 este proiectat pentru schioare foarte experimentate

Cum alegi mărimea clăparilor de schi

Mărimea clăparilor de schi se măsoară în sistemul Mondo Point sau MSS (Metric Sizing Metric). Este lungimea piciorului în centimetri flexați. Degetele de la picioare trebuie doar să atingă foarte ușor vârful clăparului, când clăparii sunt corect fixași și stați cu genunchii flexați ca pe pârtie.

De asemenea, există un raport general valabil între lungimea clăparului și lățimea lui. Cu cât clăparul este mai lung, cu atât va fi mai lat, teoretic. Această situatie, însă, este unul dintre motivele care a dus la necesitatea de a realiza clăpari cu particularitati în funcție de gen. Piciorul femeilor are o alta conformație comparativ cu cel al bărbaților, astfel că dimensiunile au fost standardizate și în funcție de acest aspect. Totodată, există și clăpari mai înguști pentru bărbații cu piciorul lung și subțire.

Prin urmare, sfatul schiorilor experimentați este să nu vă grăbiți și să probați cu atenție clăparii chiar și 20-30 de minute în magazin. 

Atenție, clăparii se probează doar cu șosete speciale de schi, nu cu ciorapi subțiri, și doar în stând în picioare.

Cu clăparul perfect închis, călcâiul nu trebuie sa se miște deloc în timpul mersului. Nu trebuie să simțiți presiune pe degete, trebuie să le puteți mișca ușor. Mențineți o marjă potrivită în timp ce încercați clăparii și aveți în vedere faptul că piciorul se va extinde pe măsură ce se va încălzi.

De asemenea, rețineți că liner-ul (căptușeala) clăparului se va comprima puțin după câteva ieșiri pe pârtii.

Este normal daca simțiți puncte de presiune minore, mai ales dacă sunt diferite la piciorul stâng față de cel drept. Picioarele nu sunt perfect simetrice, în timp ce clăparii da. Punctele de presiune pot să dispară la termoformare, dacă liner-ul clăparului se poate termoforma. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te