Cum a ajuns interlopul „Împăratul” spaima infractorilor din Irlanda. A ucis concurența cu răngile

DE Alex Darvari | Actualizat: 06.08.2022 - 15:47
Interlopul „Împăratul” FOTO: Observatornews.ro

Temutul interlop Ioan Anton, zis „Împăratul”, a fost arestat în Irlanda, acum doi ani, pentru că a coordonat asasinarea unui alt interlop. Anton a condus rețele de exploatare a tinerelor în Irlanda mai bine de un deceniu.

SHARE

Ioan Anton, zis și Împăratul a intrat pe radarul poliției din Irlanda în anul 2012.

Un deceniu mai târziu, la primele ore ale dimineții de miercuri, 3 august 2022, Anton a fost „plimbat” de poliția română pe aeroportul Otopeni, ca un trofeu, scrie rte.ie

Supranumit „Împăratul” de către colegii săi, i-a fost aplecat capul pentru a împiedica mass-media să-i facă o poză cu chipul. Mâinile îi erau încătușate Tocmai sosise din Irlanda, unde, timp de mai bine de un deceniu, a fost puternic implicat într-una dintre cele mai mari rețele de prostituție din țară.

Deși român de naștere, era mai mult o problemă irlandeză.

Așa spusese Europol când și-a postat detaliile pe lista „Cei mai căutați fugari ai Europei”: Ioan Anton, român, născut în 1977. Acuzațiișe?  "Tentativă de omor. Crimă, vătămare corporală gravă. Jaf organizat sau armat. Participare la o organizație criminală."

Problemele sale au început la primele ore ale zilei de 10 aprilie 2014.

Virgil Busa a sărit de la fereastra apartamentului său la pământ, sperând că va putea scăpa cu viață. Tocmai fusese atacat de o bandă de bărbați care voiau să revendice apartamentul pentru ei înșiși. Atacul asupra lui Busa a fost brutal. S-a bănuit că atacul a fost motivat de un război de teren al proxeneților care doreau controlul asupra prostituției organizate în zonă.

S-a mai raportat la acea vreme că proxeneții rivali „furau” fete unul de celălalt și că acest atac era o răzbunare. Bușă ar fi „furat” una dintre femeile lui Anton.

Cine este rivalul Împăratului

Interlopul Ioan Anton a fost dat în urmărire internațională pentru că a comandat asasinarea interopului Virgil Bușă, tatăl lui Franco, prietenul de la acea vreme a fiicei manelistului Adi Minune. Pe 13 aprilie 2014, Virgil Bușă a fost bătut cu răngile și înjunghiat în casa pe care o avea închiriată în orașul irlandez Navan. Medicii de la spitalul din localitate nu l-au mai putut salva. Autoritățile irlandeze bănuiau că crima a avut loc în urma unui jaf.

Doi ani mai târziu, un membru al rețelei coordonate de Ioan Anton a făcut un denunț la Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, în urma căruia au avut loc mai multe descinderi în localitățile Roman și Vaslui, dar și în județul Dâmbovița.

La aceea vreme, procurorii DIICOT anunțat într-un comunicat de presă că „s-a înregistrat un denunţ în care a fost descris modul în care a fost ucisă o persoană, în aprilie 2014, în localitatea Navan, Irlanda. În urma cercetărilor efectuate în cauză a rezultat faptul că la data de 10 aprilie 2014, în jurul orei 01.45, la ordinul liderului grupării, membrii acesteia au acţionat în mod concertat pentru uciderea unui bărbat care ar fi încercat să-şi impună autoritatea în zona de acţiune a grupării infracţionale. La aceeaşi dată, suspecţii au exercitat acte de violenţă (cu răngi şi cuţite) asupra a două persoane vătămate, lovindu-le în zona capului”.

Citește și: "Împăratul", interlopul care a comandat masacrarea „cuscrului” lui Adrian Minune, adus în țară

Ioan Anton a fost extrădat tocmai ca urmare a uciderii domnului Busa.

Cum acționa Împăratul

 Ioan Anton trafica 12 până la 15 tinere românce prin Irlanda de un la bordel la bordel în fiecare săptămână. Avea patru apartamente în care funcționează simultan rețele de prostituție: în Ennis, Cavan, Christchurch și Athlone – și, în fiecare marți, se urca în BMW-ul lui albastru argintiu și călătorește prin țară, pentru a găsi noi victime.

Puține, dacă vreo femeie au rămas în același bordel mai mult de șapte zile. Motivul pentru aceasta a fost simplu – el a vrut să mențină femeile dezorientate, nesigure.

Împăratul ajunsese să controleze toate rețelele de prostituție din Dublin. Anton Ioan i-a cerut o taxă de protecţie lui Bușa 350 de lire la fiecare două zile pentru ca două tinere aduse din Bucureşti să se prostitueze într-un oraş din Irlanda.

Acesta a refuzat să plătească taxa, iar Împăratul a trimis peste el nouă acoliți ca să-l facă "tocăniță". Aceștia care l-au bătut cu răngi și cuțite pe Bușă care, la un moment dat, a sărit pe un balcon și a încercat să scapte, dar a fost prins. A murit la scurt timp în urma rănilor suferite.

Citește și: "Împăratul" și interlopii lui l-au făcut „tocăniță" cu răngile pe un proxenet concurent din Dublin

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te