Cu un detector de metale de 3000 de lei, un bărbat din Iași a găsit obiecte vechi de 5000 de ani

DE Alexandra Lupascu | 19.09.2023 - 17:47
Cu un detector de metale de 3000 de lei, un bărbat din Iași a găsit obiecte vechi de 5000 de ani Foto: bzi.ro

Un ieșean a făcut o descoperire uluitoare într-un loc în care nu s-ar fi așteptat nimeni. Acesta a găsit un mic depozit din piese de bronz inedite după ce a ieșit cu detectorul de metale pe teren.

SHARE

Un ieșean a făcut o descoperire uluitoare într-un loc în care nu s-ar fi așteptat nimeni. Acesta a găsit un mic depozit din piese de bronz inedite după ce a ieșit cu detectorul de metale pe teren.

Cezar Cioran este pasionat de arheologie și a făcut o descoperire uimitoare cu aparatul său de detectat metale.

În cursul zilei de duminică, 17 septembrie 2023, bărbatul a decis să iasă pe teren cu detectorul de metale pentru a mai căuta ceva, scrie bzi.ro.

Cu un detector de metale de 3000 de lei, un bărbat din Iași a găsit obiecte vechi de 5000 de ani

Pe un câmp proaspăt arat din comuna Miroslava, Cezar a decis să-și înceapă căutările, iar la puțin timp a făcut și prima descoperire.

Imediat ce a văzut artefactele găsite, Cezar a rămas uluit pentru că și-a dat seama de importanța lor.

Acestea sunt într-o condiție foarte bună pentru vechimea lor. Cu siguranță, cea mai interesantă piesă este toporul din cupru, a cărui datare poate fi undeva la 3.000 î. Hr.

Au mai fost descoperite o brățară, un topor de bronz, un ciocănel, un topor mic de bronz, o piesă ascuțită, un vârf de lance, un capăt de suliță și încă un capăt de topor.

„Eu ies destul de rar pe teren cu detectorul pentru a căuta câte ceva. Iar duminică am zis că hai să merg puțin, știam eu un teren proaspăt arat undeva în raza comunei Miroslava.

Citește și: https://newsweek.ro/international/descoperire-epocala-in-armenia-a-fost-gasita-faina-de-grau-de-3000-de-ani-vechime

Oricum nu aveam mari așteptări, așa este în acest domeniu, uneori nu găsești nimic. Am avut norocul să găsesc ceva extraordinar.

Obiectele constau în brățări, topoare, o lance, un vârf de suliță, iar cea mai importanță piesă de acolo este un topor de cupru.

Presupun că toporul are vreo 5000 de ani, dar o să stabilească experții exact despre ce este vorba.

Am găsit și o mică statuetă, de aproximativ 3 centimetri, foarte frumos lucrată. Noi suntem o asociație care ne ocupăm cu acest hobby.

Am cheltuit în jur de 3.000 de lei pentru detectorul meu, este în regulă, dar sunt și de mii de euro.

Eu o fac din plăcere, nu cer niciun ban după ce fac descoperiri”, povestește Cezar Cioran, președintele Asociației „Iași Detectează”.

Obiectele vor ajunge pe mâna specialiștilor

După ce a urmat procedura, artefactele au ajuns la Primăria Miroslava, iar acum urmează să fie trimise la specialiștii de la Palatul Culturii.

Cezar Cioran nu se află la prima descoperire de genul, în trecut, obiectele scoase la lumină de el au ajuns să fie expuse în muzee.

„Obiectele sunt acum la Primăria Miroslava, deoarece așa este procedura legală.

Citește și: https://newsweek.ro/istorie/o-echipa-de-arheologi-a-gasit-pe-teritoriul-romaniei-o-manastire-din-1179-calugarii-erau-inovatori

După care de la primărie vor ajunge la Palatul Culturii, unde vor fi curățate, restaurate, de aici e treaba experților, noi doar le descoperim.

Nu este prima dată când fac o astfel de descoperire, am mai avut norocul ca în trecut să mai găsesc unele piese inedite, care au ajuns chiar să fie și expuse în muzee.

Este un sentiment de satisfacție atunci când găsești ceva atât de vechi, înțelegi cum trăiau oamenii pe atunci, iar și mai important este că putem aduce și în atenția publicului aceste descoperiri”, mai adaugă Cezar Cioran.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te