Cine e singurul artist român care a câștigat Premiul Grammy? E echivalentul Oscarului pentru muzică

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 17.05.2025 - 13:11
Faimosul cântăreț Ricky Martin, în 1999, cu Premiul Grammy câștigat - Foto: Profimedia Images
Faimosul cântăreț Ricky Martin, în 1999, cu Premiul Grammy câștigat - Foto: Profimedia Images
Cine e singurul artist român care a câștigat Premiul Grammy
Cine e singurul artist român care a câștigat Premiul Grammy
Cine e singurul artist român care a câștigat Premiul Grammy
Cine e singurul artist român care a câștigat Premiul Grammy

Singurul artist român care a câștigat Premiul Grammy, echivalentul Oscarului pentru muzică, a rămas aproape necunoscut publicului larg din țara noastră. Cu toate acestea, deși nu are faima vedetelor muzicii rock sau pop, este o personalitate marcantă pe plan mondial.

SHARE

Un singur artist român a câștigat Premiul Grammy până acum. Acel premiu care îi răsplătește în fiecare an pe „cei mai buni dintre cei buni” din industria muzicală, la fel cum Oscarurile fac pentru cinematografie.

Numele său e prea puțin cunoscut în România, poate și din cauză că este vorba de un pianist de jazz și nu o vedetă a muzicii pop, rock sau hip-hop.

Cine e singurul artist român care a câștigat Premiul Grammy? E echivalentul Oscarului pentru muzică

Premiile Grammy, încununarea supremă a oricărui muzician ori profesionist din industria muzicală se acordă încă din 1959.

A recompensat „crema cremelor” din muzică, de la Beatles, Elvis Presley sau Elton John, până la U2, Madonna, Michael Jackson, Beyonce, Rihanna și Taylor Swift.

Citește și: Nimic nu durează o veșnicie. Cum se explică succesul fenomenal al lui Taylor Swift?

Există câțiva români care au ridicat faimosul premiu. Unul dintre ei este Șerban Ghenea, care a primit nu mai puțin de 19 Grammy, dar din postura de inginer de sunet/mixaj.

Cel mai recent a fost cel pe care l-a câștigat în 2024 pentru munca sa la albumul „Midnights” al megavedetei Taylor Swift.

De asemenea, Sergiu Gherman a cucerit faimosul premiu din calitatea de producător muzical al albumului „Mr. Morale and the Big Steppers” al cântărețului Kendrick Lamar.

Dar dacă cei doi doar lucrează în industria muzicală, singurul muzician român care a primit un Grammy a rămas pianistul de jazz Marian Petrescu.

Pianistul de jazz Marian Petrescu a câștigat Premiul Grammy în 2010 - Foto: Facebook/Marian Petrescu Jazzpianist

În 2010, el a câștigat râvnita distincție pentru aranjamentul muzical al piesei "West Side Story Medley" de Bill Cunliffe, piesă ce figurează pe albumul său, înregistrat la Casa de discuri Resonance.

Puțin cunoscut de publicul larg din România, probabil din cauza genului muzical abordat, concertele lui Marian Petrescu sunt uimitoare.

El interacționează fără efort cu publicul, în timp ce oferă solo-uri impecabile, iar bucuria interpretării și virtuozitatea sa sunt ca un foc de artificii pianistic. 

A obținut Premiul Grammy în 2010

Nu degeaba mentorul său din Paris, Martial Solal, l-a supranumit „Horowitz al pianului”, asocierea fiind cu Vladimir Horowitz, unul dintre cei mai mari pianiști ai secolului 20.

Născut în București în 1970, într-o familie de muzicieni, a început să cânte la pian la vârsta de patru ani. S-a mutat în Suedia cu familia în anii '80, pe când încă nu împlinise 15 ani.

Citește și: Ed Sheeran oprit de poliție în timp ce cânta pe stradă! Agenții i-au tras de cabluri

Acolo a absolvit Conservatorul de muzică clasică și jazz din Stockholm, iar apoi la Academia Sibelius din Helsinki, Finlanda, țară în care s-a stabilit și în care trăiește și acum.

Marian Petrescu a debutat în cadrul Festivalului de Jazz din Pori, Finlanda, iar reputația sa internațională a crescut imens prin câștigarea, în 1989, a cunoscutului premiu „Martial” pentru interpretare pian jazz solo în Paris, concurând împotriva celor mai buni pianiști din lume. 

Pianistul român colaborează adesea cu alți mari instrumentiști ai lumii  Foto: Facebook/Marian Petrescu Jazzpianist 

De atunci, cariera sa a fost marcată de succesul internațional, fiind admirat de muzicieni și de audiențe întregi, pe scene din întreaga lume cu modul său exploziv de a interpreta.

„Pentru mine, fiecare notă are o culoare. Do este gri, re este albastru, mi este verde, fa este galben, sol e roșu, la este portocaliu, iar si este alb.

Și culoarea mării, dacă te uiți la mare: marea are acordul ei: e do major, șapte plus. Așa aud acordul mării”, mărturisea artistul într-un interviu pentru replicahd.ro.

Marian Petrescu a concertat pe scene din America, Australia, Mexico City, Oslo, Viena și Paris, precum și în cadrul Festivalului de pian clasic Kremlin, alături de foarte mulți alți maeștri din acest domeniu.

Stilul său impresionează prin diversitate: este un adevarat maestru al improvizației, capabil să controleze fără probleme întreg panoul interpretativ de jazz, începând cu stilul ragtime și terminând cu stilul modern.

Citește și: Membri ai unei trupe nominalizate la Grammy, morți într-un accident aviatic

Chiar dacă trăiește în Finlanda încă din adolescență, ajuns la 55 de ani, Marian Petrescu a mărturisit că, pentru el, România va fi mereu țara sa.

„Finlanda nu este țara mea. Inima mea e aici, dar sunt conștient că niciodată nu voi putea să aparțin în întregime României”, declara marele artist, în interviul citat.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te