Parte din elita cinematografiei, „iubita” lui Piersic joacă în cinci filme și dispare. Avea 26 ani

DE Alex Darvari | Actualizat: 04.05.2023 - 19:47
Sidonia Manolache și Florin Piersic / Mureș County Library / www.azopan.ro
Sidonia Manolache, a treia din stânga - Foto: Facebook / Studiourile Buftea
Sidonia Manolache și Florin Piersic / Mureș County Library / www.azopan.ro

Sidonia Manolache a jucat rolul iubitei lui Florin Piersic în pelicula „Columna”. Articolele de specialitate o mai nominalizează în alte patru filme, între care Brigada Diverse. Apoi, nu mai avem nicio informație despre ea. Avea doar 26 de ani când părăsea cinematografia.

SHARE

Sidonia Manolache este una dintre actrițele foarte frumoase care, după apariții meteorice în filme, au dispărut cu totul.
Pe poza care aparține Mureș County Library / wwwazopan.ro , cineva a scris cu pixul: Septimius (Florin Piersic), îndrăgostit de o tânără dacă (Sidonia Manolache).

Piersic, îndrăgostit de o dacă

Portalul Teatrul Românesc preia această fotografie în care Florin Piersic îmbrățișează o tânără dacă, nimeni alta decât actrița Sidonia Manolache. Imagina este din filmul „Columna”. Descrierea scenei și a modului în care are loc este următoarea:

Citește și: Joacă într-un singur film și dispare misterios pentru 50 de ani. A fost partenera lui Dem Rădulescu


„În lipsa lui Tiberius, plecat să-i aducă pe dacii conduși de Ciungu pentru ridicarea castrului roman, centurionul Sabinus (Florin Piersic) o surprinde pe femeia dacă Zia (Sidonia Manolache) rugându-se la zeul Zamolxe, fuge după ea și o prinde; cei doi devin iubiți. Urmărind-o, el dă de așezarea dacilor și face o incursiune acolo împreună cu mai mulți militari. Așezarea este apărată însă de Gerula, care-i scoate ochii lui Sabinus.

Citește și: Era atât de frumoasă încât unii regizori o evitau. La 40 ani renunță la actorie și pleacă din țară

Soldații romani aduc cu ei în tabără câteva femei, pe care Tiberius le eliberează. Andrada, care îl ucisese pe soldatul Iulius, urmează să fie judecată, iar Ciungu îi spune generalului roman că femeia a vrut doar să se apere și că trebuie s-o apere de justiția romană. Ea vrea să fugă din tabără și să-l aducă pe Gerula pentru a-i ucide pe romani.

„Columna” este un film istoric. Acțiunea filmului are loc în anii 106-111 d.Hr., adică în timpul celui de-al doilea război daco-roman și după transformarea Daciei în provincie romană. Filmul evocă momentele colonizării Daciei de către romani, fiind structurat în două părți distincte: războiul și pacea.

Apare în poza „elita teatrului românesc”

Sidonia Manolache mai apare într-o poză de grup de pe pagina de FB  „Studiourile Buftea”. 

 
"Cam așa arată adevărată elita a unei generații, puzzle incomplet dar autentic. Nu de talent s-a dus lipsă. Păcat că nu cunoaștem destul, că inerent uităm repede și că niciun fotoliu oficial, niciun scaun macar nu este ocupat în Ministerul Culturii de către cineva care să facă un gest, să pună un ban măcar pentru a strânge, a arhiva, a proteja spre nedistrugere puținul rămas.

O colecție de imagini care te uluiesc, bucura și întristează în același timp."

Sidonia este a a treia din stânga.

O vedem și în Baltagul

Ecranizare a romanului omonim de Mihail Sadoveanu, coproducția româno-italiană „Baltagul”, a fost filmată la Sucevița, Roșu, Rarău și Buftea iar personajele Vitoria Lipan și Calistrat Bogza au fost interpretate de actorii Margarita Lozano, partenera lui Clint Eastwood din „Un pumn de dolari“ / „A Fistful of Dollars“, și Folco Lulli. Printre actorii români care întregesc distribuția filmului se numără: Ilarion Ciobanu (Nechifor Lipan), Florin Scărlătescu (subprefectul), Sandu Sticlaru (părintele Dănilă), Paul Misai (Gheorghiță) şi Sidonia Manolache (Minodora).


Pe cinemagia.ro găsim informația potrivit căreia Sidonia „s-a născut pe 26 iunie 1945 în București, Romania. A absolvit Institutul de Arte Teatrale si Cinematografie în 1967. În 1968, joacă primul rol în filmul Columna. Altele roluri notabile în filme: BD în alertă (1970), B.D la munte și la mare (1971).”

În B.D. în alertă este soția lui Ion Besoiu (Vornicescu).

Un cititor susține că a jucat pe scena teatrului ''Fantasio'' din Constanța.

Privindu-i, din nou filmografia, vedem că după vârsta de 26 de ani nu pare să mai fi jucat în vreun film și nici nu mai există informații publice despre ea. O altă enigmă a cinematografiei românești.

Poate există cititori care pot oferi detalii despre o actriță extrem de sensibilă și frumoasă care a plecat, foarte devreme, de pe scenă.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te