Care este cel mai neobișnuit castel din România? De ce a fost supranumit „Calendar”?

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 24.05.2024 - 16:32
Care este cel mai neobișnuit castel din România - Foto: turdanews.net
castel calendar
baron

Care este cel mai neobișnuit castel din România? Spectaculoasa fostă reședință nobiliară se află, din păcate, într-o stare degradată de avansare. În plus, din toamna 2023, a fost scoasă la vânzare de actualul proprietar. Totuși, în week-end, aici va avea loc Festivalul Bujorului.

SHARE

Care este cel mai neobișnuit castel din România? Deși am putea trăi cu impresia că acest tip de construcție este specific altor zone ale Europei, țara noastră deține un număr impresionant de castele: peste 1.000.

Dintre acestea, „umbrit” de renumele altora mult mai cunoscute, castelul supranumit „Calendar” este unic pentru modul în care a fost înălțat.

Care este cel mai neobișnuit castel din România? De ce a fost supranumit „Calendar”?

E cunoscut drept Castelul Ugron, dar și drept Castelul „Calendar”. Se află în localitatea mureșeană Zau de Câmpie, la nici o oră de mers cu mașina din Turda.

Castelul, fostă reședință a baronului István Ugron, este considerat o minune arhitecturală, fiind construit după principiile unui calendar.

Citește și: Castelul din Transilvania unde Maria Tereza ucidea bărbații cu care se iubea: Ar fi bântuit

Ce înseamnă acest lucru? Înseamnă că are fix 365 de ferestre (zilele dintr-un an), 4 turnuri (numărul de anotimpuri), 52 de camere (săptămânile dintr-un an), 7 terase (zilele săptămânii) și 12 holuri (lunile anului), conform turdanews.net.

Povestea familiei Ugron începe în a doua jumătate a secolului XVIII, când Ugron István și soția sa, baronesa Anna Bánffy, au fondat ramura familiei Ugron din Zau de Câmpie, mutându-se pe moșia care făcea parte din zestrea baronesei. 

Moşia a trecut de la tată, la fiu, iar, în anii 1860, Sándor Ugron (1826–1901) și soţia sa, Rozália Kendeffy din Râu de Mori (1836–1898), au devenit proprietarii moșiei. 

Castelul Ugron se află în localitatea mureșeană Zau de Câmpie - Foto: Facebook/Castelul Ugron

Dintre cei patru copii ai lor, Miklós Ugron (1858–1899) a fost moştenitorul averii, dar după moartea prematură a acestuia, moșia a trecut pe numele fratelui său, István, care la aceea vreme era consul în Tbilisi, conform kastelyerdelyben.ro.

La acea dată, pe domeniul din Zau de Câmpie existau un conac vechi, construit din piatră, o casă de oaspeţi, tot din piatră, un parc, o criptă familială și clădiri anexe.

La 9 ani după ce a moştenit proprietatea, în 1908, István Ugron a iniţiat, din Varșovia, construirea noului castel.care a durat aproximativ 4 ani.

Motivul pentru care el și-a dorit înălțarea unui castel cu asemenea specific arhitectonic - simbolizând calendarul - nu se cunoaște prea bine.

Citește și: Povestea castelului ridicat de „Nabab” la Bușteni. Curtea trebuia să fie din aur. Ce s-a filmat aici

Dar legenda spune că, pe când se afla în misiune diplomatică în Rusia, el s-ar fi îndrăgostit de una dintre fiicele țarului Nicolae al II-lea al Rusiei.

Însă, în momentul în care au venit bolșevicii la putere, în urma Revoluției din 1917, întreaga familie a țarului a fost ucisă, iar baronul s-a retras din viața publică cu inima plină de durere.

István Ugron a murit sărac la Cluj, în 1948, cu toată averea confiscată de regimul comunist instalat în România. Mobilierul castelului a fost la Turda, unde era pe atunci centrul de județ.

În castel a funcționat, până în 1954, un centru de colectare cereale, între 1954-1959 o școală, iar între 1959-1962 un liceu economic. 

Din 1963, castelul a găzduit o casă de copii, care s-a închis în anul 2012. Deocamdată, soarta castelului aflat în proprietatea Consiliului Județean Mureș este incertă.

Baronul și diplomatul István Ugron a murit sărac, în Cluj, în 1948 - Foto: Arhiva

În anul 2023, „Calendarul” a fost scos la licitaţie de către Muzeul Judeţean Mureş  - aflat sub tutela CJ Mureș - pentru 2,1 milioane de euro, motivul fiind lipsa fondurilor pentru recondiționarea acestuia.

Până când se va găsi un cumpărător, cei care ajung în zonă vor putea participa, în acest weekend, la prima ediţie a Festivalului Bujorului, ce va avea loc chiar la castel.

De altfel, localitatea Zau de Câmpie din județul Mureș este renumită pentru Rezervaţia de Bujori, unică în Europa.

Ea este situată pe cel mai înalt loc din lume la care această plantă s-a adaptat, adică la peste 450 de metri.

Citește și: Cine a fost miliardarul român care-și transporta trăsura cu trenul? A vrut pardoseală din aur

Organizatorii festivalului îşi propun să scoată în evidență frumuseţea bujorului de stepă, alături de fascinanta poveste a Castelului „Calendar”, într-o celebrare a patrimoniului şi a frumuseţii naturii, informează romania-actualitati.ro.

Participanţii vor avea parte de degustări delicioase, de ateliere ale meşterilor artizani, de proiecţii de film, teatru pentru copii, recital de pricesne, tururi ghidate ale castelului, expoziţii de fotografie şi costume populare, dar şi de o cină aristocrată la castel.

Deschiderea Festivalului Bujorului la Castel va avea loc sâmbătă, 27 aprilie 2024, începând cu ora 10.00. 

Evenimentul este organizat în parteneriat cu Asociaţia Visit Mureş, Primăria Zau de Câmpie şi Asociaţia Manifest pentru Patrimoniu.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te