Cele mai sigure țări din lume. În România, mai rău ca în Ungaria și Bulgaria

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 23.11.2023 - 14:39
Cele mai sigure țări din lume se află în Europa Foto: Pexels (imagine cu rol ilustrativ)
Topu celor mai sigure țări din lume Sursa: visionofhumanity.org

Un studiu realizat de Institutul pentru Economie și Pace a realizat clasamentul celor mai sigure țări din lume. Au fost luate în considerare condițiile de securitate din 163 de state ale lumii. România se află înaintea unor țări mult mai dezvoltate.

SHARE

Studiul care a indicat cele mai sigure țări din lume se numește Global Peace Index și acoperă 99,7 % din populația lumii. El măsoară „siguranța și securitatea socială, conflictele interne și internaționale și gradul de militarizare”, conform Daily Mail.

Care sunt cele mai sigure țări din lume

Raportul concluzionează că Islanda este cea mai sigură țară de pe glob - deși publicarea sa a precedat actuala activitate vulcanică - urmată de Danemarca, Irlanda și Noua Zeelandă. Top 5 al acestui clasament al siguranței este completat de Austria.

Citește și: Care sunt cele mai periculoase orașe din Europa și ce poți păți. Cum stă Bucureștiul în clasament

Potrivit studiului, Europa este cea mai pașnică regiune din lume și găzduiește șapte dintre cele mai sigure zece țări. Celelalte trei cele mai pașnice state se află în regiunea Asia-Pacific.

Regiunea Orientului Mijlociu și a Africii de Nord (MENA) a rămas cea mai puțin sigură regiune din lume, concluzionează raportul. În această regiune se află patru dintre cele mai puțin pașnice zece țări. Trebuie menționat că studiul a fost efectuat înainte de declanșarea războiului dintre Israel și Hamas.

Citește și: MApN elaborează o Strategie Națională privind schimbările climatice și riscurile de securitate

„Războiul din Ucraina a avut un impact semnificativ asupra pașniciei globale, Ucraina și Rusia înregistrând cea mai mare și, respectiv, a cincea cea mai mare deteriorare a pașniciei. Haiti, Mali și Israel au fost celelalte țări cu cele mai mari deteriorări”, au spus autorii studiului.

România ocupă un onorant loc 31 în acest clasament, devansând țări precum Spania (locul 32), Franța, (locul 34), Marea Britanie (locul 37) și Franța (locul 67). 

În schimb, Ungaria se află pe 18, iar Bulgaria pe 30.

Surprinde, probabil, poziția ocupată de SUA, aflată abia pe locul 131 din cele 163 de țări analizate. În același timp, vecina acesteia, Canada, se situează pe locul 11, existând o discrepanță uriașă de siguranță între cele două mari țări ale Americii de Nord.

Citește și: 20 de români au fost prinși când voiau să intre ilegal în SUA. Doi au legătură cu crima organizată

Statele Unite sunt considerate mai puțin sigure chiar decât țări precum Nicaragua (locul 123), Haiti (locul 129) sau Africa de Sud (locul 130).

Pentru al optulea an consecutiv, Afganistanul (locul 163) este considerată cea mai puțin sigură țară din lume, înaintea sa fiind Yemen (locul 162), Siria (locul 161), Sudanul de Sud (locul 160) și Republica Democratică Congo (locul 159).

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te