duminică 26 octombrie
EUR 5.0835 USD 4.3789
Abonează-te
Newsweek România

Cel mai vechi tort din lume, făcut acum 4.200 de ani. Ce ingrediente conținea? Cum a fost preparat?

Data publicării: 19.09.2025 • 11:10
Tânără gustând dintr-un tort - Foto: Freepik (rol ilustrativ)
Tânără gustând dintr-un tort - Foto: Freepik (rol ilustrativ)
Tort arab din secolul 10
Tort arab din secolul 10

Cel mai vechi tort din lume a fost făcut acum 4.200 de ani, în Egiptul antic, fiind descoperit în mormântul unui personaj important din timpul domniei faraonului Pepi al II-lea. Specialiștii au identificat ingedientele sale, dar și procesul prin care a putut rezista până azi.

Un tort care să reziste mii de ani este, trebuie să recunoaștem, o adevărată ciudățenie. 

Și nu, n-a fost vorba de niște E-uri antice misterioase care l-au conservat până în zilele noastre, ci de procedura specifică egiptenilor de păstrare a unor asemenea produse ce însoțeau decedații pe lumea de dincolo, conform credinței celor de atunci.

Tortul, găsit în mormântul unui înalt demnitar din timpul faraonului Pepi al II-lea

Uitați de roată, tiparniță sau internet – tortul este, foarte probabil, una dintre cele mai mari și mai vechi invenții ale umanității.

Un exemplu elocvent: există de mii de ani, așa că trebuie să fie ceva la el care ne place.

Și prin „mii de ani” nu ne referim doar la faptul că oamenii fac și mănâncă torturi de atâta timp – există un tort care s-a păstrat tot acest timp.

Citește și: Cine i-a trimis Papei Leon un tort din ciocolată de ziua lui? Suveranul Pontif a împlinit 70 de ani

Tortul în cauză a fost preparat în urmă cu aproximativ 4.200 de ani, ceea ce, potrivit Guinness World Records, îl face cel mai vechi tort din lume descoperit până acum.

Este format din două lipii de grâu cu lățimea de 10 centimetri, care se crede că sunt umplute cu lapte, miere și susan, ceea ce îl face să semene mai mult cu un tort decât cu o pâine, potrivit iflscience.com.

Totuși, a rămas remarcabil de intact în tot acest timp, și asta în mare parte datorită modului în care a fost preparat.

Tort în stil arab din secolul 10, asemănător cu cel vechi de 4.200 de ani - Foto: arhiva

Pentru a coace tortul, mai întâi se așeza aluatul între două forme de cupru concepute să se potrivească între ele, permițând încălzirea conținutului din interior, dar și păstrarea acestuia bine sigilat odată ce tortul era copt.

„Formele erau preîncălzite în foc și așezate pe aluatul umed, ceea ce ducea la formarea de bule de aer în interior”, explică Alimentarium, muzeul elvețian al alimentelor în care este expus tortul.

„Pe măsură ce tortul se răcea, aceste bule de aer se evaporau, creând astfel un vid în formă. Acest lucru a asigurat lipirea tortului de metal și a permis conservarea lui până în prezent”.

Citește și: Când au apărut petrecerile de ziua de naștere? Cum sărbătoreau evenimentul oamenii din Antichitate?

De ce a fost gătit pentru a fi păstrat atât de mult timp? Astfel de prăjituri erau preparate pentru un membru al unei familii conducătoare – mai precis, una din Egiptul antic.

Prăjitura a fost descoperită în necropola Meir, în mormântul lui Pepyankh cel Mijlociu, un vizir - cea mai înaltă funcție pe care o putea atinge o persoană la curtea regală egipteană antică, în afară de cea de faraon.

El a trăit în timpul domniei lui Pepi al II-lea (2245-2180 î.Hr.), considerat de unii cel mai longeviv monarh din istorie.

Prăjiturile, dar și pâinile – precum aceasta erau concepute pentru a-i însoți pe vechii egipteni în viața de apoi, servind ca simbol al vieții reînnoite și oferind celor care trecuseră în lumea de dincolo hrana necesară în timp ce călătoreau către paradisiacele Câmpuri de Stuf.

Se credea că această călătorie era una lungă și dificilă, așa că procedura de conservare era esențială.

Având în vedere că acesta există încă la peste 4.000 de ani după moartea sa, este clar că cel care l-a preparat a făcut o treabă excelentă.

Mai multe articole din secțiunea Timp liber

Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Newsweek România Abonamente

Print

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Fără reclame
Abonează-te
Print + Digital

Print + Digital

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Fără reclame
Abonează-te
Digital

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Fără reclame
Abonează-te
Newsweek România
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te
Newsweek România

Newsweek România Ultima oră

Newsweek România
Ultima oră