Rubik, cel mai de succes puzzle

DE Mo Mozuch | Actualizat: 11.01.2019 - 09:41

Cubul Rubik a avut vânzări record în 2017. Cum de rămâne acest puzzle mental vechi de 40 de ani atât de tânăr?

SHARE

Într-o lume a informaţiei infinite şi a diversiunii digitale, Cubul Rubik pare un dispozitiv antic. Profesorul ungur de arhitectură Erno Rubik a construit primul prototip al jucăriei în 1974; până în anii 1980, devenise un fenomen al culturii pop. Acum, cubul vinde mai bine ca oricând. Vânzările au atins un punct maxim istoric – 250 de milioane de dolari – în 2017.

Cifrele acestea sunt alimentate de un interes sporit în privinţa cubului din motive educaţionale. De exemplu, programul Poţi face Cubul Rubik, pe care Cubul Rubik l-a lansat în 2008, distribuie jucăria în şcoli pe teritoriul Statelor Unite, împreună cu instrucţiuni pas cu pas despre cum să rezolvi puzzle-ul. Programul se concentrează pe ceea ce educatorii numesc abilităţi de învăţare de secol 21 – printre acestea se numără rezolvarea de probleme, iniţiativa, logica şi managementul frustrării. Iar acest lucru a oferit o nouă viaţă moştenirii de 40 de ani a lui Rubik. „Am fost mai mult de 20 de ani profesor, aşa că ştiu ce înseamnă să găseşti calea corectă de a preda“, spune Rubik pentru Newsweek. „Ai un scop extrem de aparte când eşti profesor“.

Lui Rubik i-a trebuit o lună pentru a rezolva enigma primul său cub, numit iniţial Cubul Magic. Acum, recordul lumii este de 3,47 de secunde. Chiar şi cu instrucţiunile din kitul Poţi face Cubul Rubik, este o provocare serioasă. Cubul are nouă pătrate pe fiecare parte, în şase culori diferite; scopul este să aliniezi toate pătratele, în aşa fel încât pe fiecare faţă să ai câte o culoare. Este o procedură în şase paşi care include descrieri descurajante de genul „creează o linie verticală rotind faţa de sus până când culoarea din faţă a piesei din exterior, de sus, fără galben, este aceeaşi cu cea a unei piese din centru, de pe feţele laterale“.

Natura complicată a acestor paşi transformă Cubul Rubik într-o unealtă atractivă pentru învăţarea STEM (ştiinţă, tehnologie, inginerie şi matematică), aclimatizând creierul la gândirea algoritmică – genul de gândire pe care o pun în practică programatorii când dezvoltă un set de instrucţiuni executabile.

Iar beneficiile nu sunt limitate la ora de matematică. Tina Criste, profesoară din Kent, Washington, a experimentat, în 2013, potenţialul maxim al cubului ca unealtă de învăţare. Unul dintre elevii ei de clasa a şasea, un elev mut care nu mai vorbise din clasa a doua, a fost primul din clasă care a rezolvat cubul. Clasa a izbucnit în aplauze, iar el a rupt tăcerea lungă de ani  cu un „Mulţumesc“ tare şi ferm. Imediat după aceea, a început să vorbească în şoaptă cu profesorii şi elevii care aveau nevoie de ajutor în rezolvarea cubului.

Este o întâmplare care vine în sprijinul declaraţiei din cadrul programului Poţi face Cubul Rubik, că rezolvarea puzzle-ului nu încurajează doar dorinţa de a-ţi asuma riscuri, ci sporeşte şi încrederea în forţele proprii şi stima de sine. „Puzzle-urile le sunt pe plac oamenilor deoarece puzzle-urile sunt făcute de oameni“, spune Rubik.

Pentru elevii care nu aspiră să devină maşinării de rezolvare a cubului şi a problemelor, există seturi de mozaicuri. Ele sunt construite prin rezolvarea unei singure laturi, pentru a evidenţia un tipar anume şi, ulterior, pentru gruparea mai multor cuburi pentru a forma o imagine (chipul preşedintelui Abraham Lincoln, de exemplu). Poţi face Cubul Rubik include un program de calculator care furnizează instrucţiuni de design pentru 600 de opţiuni. Laolaltă cu lecţiile bazate pe soluţii tradiţionale ale lui Rubik, compania a devenit, în ultima decadă, extrem de răspândită în şcolile din Statele Unite.

Pentru Rubik, care a împlinit 74 de ani anul acesta, viitorul invenţiei sale oglindeşte intenţia sa iniţială: să creeze un puzzle care le permite oamenilor să îşi exerseze minţile şi să ajute la demonstrarea faptul că problemele pot fi confruntate şi rezolvate. Lecţia cea mai importantă a Cubului Rubik este că eşecul este deseori un profesor mai eficient decât succesul. „Are un trecut, iar trecutul dovedeşte potenţialul său pentru viitor“, spune Rubik. „Îmbătrânesc, dar cubul rămâne tânăr“.

Ce nu ştiai

Cubul Rubik face parte din cultura jucăriilor de mai bine de trei decenii. Iată câteva informaţii fascinante despre jocul numărul 1 de inteligenţă din Statele Unite

  • Există mai mult de 43 de cvintilioane de permutări ale Cubului Rubik.
  • Dacă învârţi Cubul Rubik o dată pe secundă, vei avea nevoie de 1,4 triliarde de ani pentru a trece prin toate permutările.
  • De la lansarea sa mondială în 1980, au fost vândute mai mult de 450 de milioane de Cuburi Rubik.
  • Justin Bieber şi Will Smith sunt fani ai Cubului Rubik.
  • Fiecare permutare legală a Cubului Rubik poate fi rezolvată în maxim 20 de mutări.
  • Cea mai rapidă rezolvare a Cubului Rubik este la ora actuală 3,47 de secunde şi a fost efectuată de Yusheng Du din China în luna noiembrie.
  • Un robot a rezolvat Cubul Rubik în 0,38 de secunde.
  • Cubul Rubik a fost rezolvat şi legat la ochi.
  • Cubul Rubik a fost rezolvat în 2018 pe Staţia Spaţială Internaţională. Cel mai mare Cub Rubik din lume are 3 metri înălţime; cel mai mic are doar 10 mm diametru.

STĂPÂNUL CULORII. Inventatorul şi arhitectul ungur Rubik a construit primul cub în 1974, pentru a demonstra că problemele pot fi confruntate şi rezolvate.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te