Te-ai certat cu iubita ori soția? Metoda care vă împacă în 5 secunde. Cercetătorii o recomandă

DE Alex Darvari | Actualizat: 16.08.2024 - 15:24
Ce e „pauza de 5 secunde” care oprește certurile și conflictele din cuplu? - Foto: Freepik

Ce e „pauza de 5 secunde” care oprește certurile și conflictele din cuplu? Cercetătorii o recomandă

SHARE

O pauză de doar cinci secunde data viitoare când vă certați cu partenerul de viață ar putea ajuta la dezamorsarea situației, potrivit unei noi cercetări.

Citește și: Pastor de 61 de ani s-a însurat cu iubita însărcinată, în vârstă de 19 ani, cu binecuvântarea soției

Studiul, realizat de cercetători de la Universitatea St. Andrews din Scoția, a chestionat 81 de cupluri și a fost publicat în revista Nature.

Ce e „pauza de 5 secunde” care oprește certurile și conflictele din cuplu?

„Am vrut să vedem dacă am putea reduce emoțiile negative și, prin urmare, agresivitatea, doar forțându-i pe oameni să ia o scurtă pauză”, a explicat Annah McCurry, doctorandă la școala de psihologie și neuroștiințe a universității, care a condus studiul.

McCurry și echipa sa au fost „foarte surprinși” de rezultatele lor, care au arătat că luarea unor pauze de cinci, 10 și 15 secunde a avut un efect egal asupra diminuării emoțiilor negative și a comportamentului agresiv între cupluri.

„Am crezut că cinci secunde ar fi mult prea scurte”, a declarat McCurry pentru CNN. „Nu a fost cazul... cele cinci, 10 și 15 secunde au avut un efect identic”.

Citește și: Și-a lăsat mireasa la altar, iar motivul a fost aplaudat de mulți. Așa ceva nu se face și punct

Studiul a fost realizat prin crearea unor sentimente de conflict și iritare prin intermediul unui joc competitiv, în care cuplurile puteau da drumu în aer zgomote neplăcute pentru partenerul lor la un volum la alegere.

Pentru experiment, persoana de la capătul receptorului ar fi fost forțată să aștepte cinci, 10 sau 15 secunde înainte de a decide nivelul de răspuns pe care să îl trimită înapoi, în timp ce o cameră de 360 de grade le înregistra emoțiile.

Deși au constatat că partenerii au tendința de a-și egala reciproc nivelurile de agresivitate, luarea unei scurte pauze forțate sau voluntare ar putea de-escalada și dezamorsa emoțiile negative.

McCurry a declarat că este important să rețineți că aceste constatări se aplică „conflictelor banale, cotidiene ale cuplurilor”, nu situațiilor de violență domestică sau abuz.

„Pentru cuplurile care se confruntă cu conflicte, conflicte cotidiene, cum ar fi copiii sau treburile casnice... am arătat că puteți încerca să luați o pauză de cinci secunde. S-ar putea să ajute. Este gratuit”, a spus McCurry. „Cel mai rău scenariu este să pierzi cinci secunde respirând”.

„Ne apăsăm reciproc pe butoane

Alți experți în psihologie au spus că rezultatele reflectă practicile pe care le recomandă de mult timp.

„Când lucrurile se încing, o mică pauză le permite oamenilor să se comporte mai puțin impulsiv”, a declarat Mariko Visserman, profesor asistent de psihologie la Universitatea din Sussex, care nu a fost implicată în studiu. „A face un pas înapoi ne poate ajuta să vedem imaginea de ansamblu și să ne reamintim că ne iubim partenerul (și că de fapt nu îl urâm).”

Janet Reibstein, psiholog clinician și profesor emerit în psihologie la Universitatea din Exeter, care a scris cartea „Good Relations: Cracking the code of how to get on better”, a declarat pentru CNN că strategia celor cinci secunde este deosebit de utilă din cauza modului în care cuplurile sunt conectate unul la celălalt.

„Cuplurile sunt foarte reactive unul față de celălalt, deoarece relația lor este atât de semnificativă”, a spus Reibstein, care nu a fost implicat în studiu. „Există o multitudine de moduri în care vă puteți stârni unul pe celălalt, pentru că sunteți atât de atenți la reacțiile celuilalt și atât de dependenți de faptul că ei sunt ceea ce vă doriți să fie și cum doriți să fie de partea voastră.”

Deși cinci secunde pot părea scurte, experții sunt de acord că puteți realiza mai mult decât credeți într-o perioadă atât de scurtă de timp.

„Acest lucru arată cât de repede funcționează creierul nostru și că trebuie doar să ne acordăm acea mică oportunitate de a lăsa creierul să își facă magia”, a spus Visserman, care a adăugat că ar putea fi necesare pauze mai lungi atunci când conflictele și emoțiile sunt mai severe.

Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te