Care este originea simbolului $ al dolarului? Mai mult decât o indicație a monedei, acest semn a devenit o emblemă puternică a bogăției, capitalismului și, mai ales pentru locuitorii din „lagărul comunist”, înainte de 1990 - fie a libertății, fie a lăcomiei. Originile sale, însă, nu sunt atât de clare pe cât s-ar putea crede.
Care este originea simbolului $ al dolarului? Când a fost adoptat oficial? Legătura cu Spania
Una dintre cele mai frecvente concepții greșite este aceea că simbolul reprezintă SUA, ca în Statele Unite, litera S fiind suprapusă peste cele două linii verticale ale lui U. Asta, cu toate că, la ora actuală, este utilizată mai ales forma cu o singură linie verticală.
Această idee eronată a primit o publicitate uriașă din partea scriitoarei și propăvăduitoarei pieței libere, Ayn Rand, în romanul său „Atlas Shrugged” din 1957.
Citește și: De ce SUA au surclasat celelalte state bogate ale lumii şi de ce lucrurile vor rămâne aşa?
„Semnul dolarului? Pentru o mare afacere. Se află pe vesta fiecărei figuri grase, asemănătoare unui porc, în fiecare desen animat, cu scopul de a desemna un escroc, un hapsân, un ticălos - ca singura marcă sigură a răului.
Ea reprezintă - ca monedă a unei țări libere - realizarea, succesul, abilitatea, puterea creatoare a omului și, tocmai din aceste motive, este folosită ca o marcă a infamiei. Apropo, știți de unde provine acest semn? Reprezintă inițialele Statelor Unite”, scrie Rand, conform IFL Science.
De la stânga la dreapta, evoluția semnului gafic al monedei americane, de la peso-ul spaniol - Foto: uscurrency.gov
Ca multe alte idei frumoase, nu este adevărat. Până la fondarea sa în 1776, regiunea era cunoscută sub numele de Coloniile Unite ale Americii de Nord, iar unii sugerează că semnul dolarului era deja folosit înainte ca aceasta să devină cunoscută pur și simplu ca Statele Unite.
Care este originea simbolului $ al dolarului?
Există o teorie similară conform căreia semnul dolarului a fost format din inițialele US, care nu denotă Statele Unite, ci înseamnă „Unit of Silver” („unitate de argint”). Cu toate acestea, se presupune că și aceasta este o altă etimologie falsă.
O altă teorie mai veche este că simbolul $ ar fi fost inspirat de pilonii lui Hercule: forma de S este un sul sau o panglică înfășurată în jurul a două linii verticale care reprezintă pilonii. Totuși, nu mulți cercetători par să creadă în această idee astăzi.
Potrivit Federal Reserve Board, sistemul bancar central al Statelor Unite ale Americii, SUA au adoptat oficial semnul dolarului în 1785. Instituția afirmă că simbolul dolarului este derivat din peso spaniol, care era utilizat în mod obișnuit în regiune, înainte ca dolarul să câștige supremația.
Peso-ul spaniol - care era inspirat din talerul austriac - a fost o monedă ce a circulat pe scară largă în Americi, chiar și în coloniile britanice, datorită stabilității sale și conținutului ridicat de argint.
Citește și: Premiul Ignobel. Leul românesc, bancnota cu cei mai rezistenți microbi din lume
Peso era scris de obicei în stenogramă ca Ps, care apoi a fost amalgamat în simbolul în care P și S se suprapuneau într-o singură formă. În cele din urmă, curba lui P a evoluat în linii verticale drepte, formând simbolul $ pe care îl cunoaștem cu toții astăzi.
O versiune alternativă a poveștii este că simbolul $ a evoluat de fapt din numărul 8. Peso-ul era numit „bucata de opt”, deoarece valora opt reali, o valoare mai mică a monedei spaniole. Este posibil ca simbolul dolarului să fi implicat inițial cifra 8, poate două 8 suprapuse, care au evoluat în forma $.
Adevărul este că nu există dovezi categorice care să susțină vreuna dintre aceste teorii. Cu siguranță, simbolul $ nu a fost dezvoltat în mod activ de către o echipă de graficieni în urma unei sarcini planificate.
Dimpotrivă, el a evoluat organic în timp, luând formă după ce a fost mâzgălit de nenumărate ori pe chitanțe și documente bancare, adesea cu erori și mici variații. După nenumărate repetiții, această încâlceală de simboluri s-a solidificat treptat în forma sa modernă