Care e unica locație din România cu trei stele Michelin? Când a apărut acest sistem de clasificare?

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 15.07.2025 - 16:30
Care e unica locație din România cu trei stele Michelin - Foto: Profimedia Images (cu rol ilustrativ)
Care e unica locație din România cu trei stele Michelin - Foto: Profimedia Images (cu rol ilustrativ)
Care e unica locație din România cu trei stele Michelin
Care e unica locație din România cu trei stele Michelin
Care e unica locație din România cu trei stele Michelin
Care e unica locație din România cu trei stele Michelin

Unica locație din România cu trei stele Michelin este una neașteptată, dacă încă nu știți această informație. Clasificarea inventată de frații Michelin a devenit un simbol al rafinamentului și bunului gust în materie de gastronomie, dar la fel de cunoscute sunt și ghidurile lor.

SHARE

Unica locație din România cu trei stele Michelin a primit această recunoaștere în 2019. Era anul în care, de altfel, se împlineau 130 de ani de la înființarea afacerii cu anvelope care le-a adus fraților Michelin nu doar o avere, ci și o celebritate tot mai mare.

La succes a contribuit nu doar ideea clasificătilor cu „stele Michelin” a restaurantelor, ci și complexul ghid cu același nume care a devenit o adevărată Biblie pentru călători, mai ales în Occident.

Care e unica locație din România cu trei stele Michelin? Când a apărut acest sistem de clasificare?

Totul a început în orășelul francez Clermont-Ferrand în 1889, când frații Andre și Edouard Michelin au fondat compania lor de anvelope de renume mondial.

Pe atunci, pe străzile din toată Franța circulau mai puțin de 3000 de mașini. Pentru a-i ajuta pe automobiliști să își dezvolte călătoriile - stimulând astfel vânzările de automobile și de anvelope - frații Michelin au întocmit în 1900 un mic ghid roșu plin de informații utile pentru călători - primul Ghid Michelin.

Într-o mișcare genială de marketing, frații Michelin au oferit ghidul în mod gratuit tuturor șoferilor.

Citește și: Premieră, pentru gastronomia indiană. Un restaurant indian a obținut 3 stele Michelin. Unde se află?

Tipărit în 35.000 de exemplare, micul ghid cu coperți de culoare roșie a inclus hărți și informații despre cum trebuie reparată o pană în mijlocul drumului, lista cu benzinării din Franța și alte sfaturi utile selectului club al șoferilor de automobile.

După ce, timp de două decenii, aceste informații au fost oferite gratuit, pornind de la principiul că „omul nu respectă cu adevărat decât ceea ce plătește”, un ghid Michelin nou-nouț a fost lansat în 1920 și vândut la prețul de șapte franci, scrie guide.michelin.com.

Primul Ghid Michelin a apărut în 1900 - Foto: guide.michelin.com

Pentru prima dată în anii 1920, ghidul a inclus o listă a hotelurilor din Paris, liste de restaurante în funcție de categorii specifice, precum și renunțarea la reclamele plătite în ghid.

Recunoscând influența crescândă a secțiunii de restaurante a ghidului, frații Michelin au recrutat, de asemenea, o echipă de „mistery diners” („meseni misterioși”) - sau inspectori de restaurante, așa cum îi cunoaștem mai bine astăzi - pentru a vizita și a evalua restaurantele în mod anonim.

În 1926, ghidul a început să acorde stele restaurantelor „fine dining”, inițial marcându-le doar cu o singură stea. Cinci ani mai târziu, a fost introdusă o ierarhie de zero, una, două și trei stele, iar în 1936 au fost publicate criteriile pentru clasificarea cu stele.

În restul secolului al XX-lea, datorită abordării sale serioase și unice, ghidurile Michelin au devenit best-seller-uri: ghidul clasifică în prezent peste 40 000 de unități în peste 24 de teritorii de pe trei continente, iar de atunci au fost vândute peste 30 de milioane de ghiduri în întreaga lume.

Citește și: Soție de milionar în Dubai, „captivă” într-o cușcă de aur. Ce reguli dure trebuie să respecte?

Clasificările „stelare” Michelin au devenit, de asemenea, o garanție a calității și priceperii patronilor de restaurante, chef-ilor și întregului personal, dar și o indicație deosebit de utilă pentru a alege cel mai potrivit local pentru a lua masa și nu numai.

Muzeul ASTRA Sibiu a primit în 2019 trei stele Michelin - Foto: Muzeul Astra (cu rol ilustrativ)

La ora actuală, România nu are niciun restaurant cu stea Michelin, dar experții din țara noastră spun că statul nu e interesat în promovarea țării ca destinație gastronomică, atfel că cei de la Michelin nici măcar nu au ajuns prin România.

Cu toate acestea, există o locație care a primit chiar 3 stele Michelin: e vorba de Muzeul în aer liber ASTA din Sibiu, ce a primit recunoașterea în 2019, potrivit restocracy.ro.

Citește și: Cel mai cunoscut bucătar face o dezvăluire. Preparatul pe care să-l eviți la restaurant: ”Resturi!”

„Este cunoscut faptul că aceste trei stele Michelin se acordă după anul 1930 pentru „o bucătărie excepțională, ce merită să faci o călătorie până acolo”.

Cum nimic nu este întâmplător, Muzeul ASTRA reprezintă de ani buni un pol al gastronomiei românești.

Spre exemplu, numai în 2018 au fost puse aici în scenă peste 200 ateliere și demonstrații culinare în avanpremieră Programului Sibiu Regiune Gastronomică Europeană 2019”, declara, la acea vreme directorul general al Muzeului ASTRA, Ciprian Ștefan.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te