Care e cea mai populară versiune de poker?

DE Alexandru Pop | 16.08.2021 - 12:02
Care e cea mai populară versiune de poker?/FOTO: Katerina Lukina

Texas Holdem este cea mai populară versiune de poker existentă și este jucată zilnic de milioane de oameni.

SHARE

Această versiune a luat naștere destul de târziu în istoria jocului de poker, undeva la începutul anilor 1900. Nu se cunosc cu exactitate detalii despre cine a inventat-o, dar Legislatura din Texas recunoaște oficial ca locul de naștere localitatea Robstown.

În anii următori, jocul s-a răspândit în Texas, iar în Las Vegas a ajuns tocmai în anul 1963, la California Club. A devenit popular în cluburile de poker, dar prima dată denumirea sa a fost hold-em.

Timp de câțiva ani, Golden Nugget Casino din Las Vegas a fost singurul mare cazinou în care era disponibilă această versiune. După o încercare eșuată de a organiza un turneu profesionist în 1969, un an mai târziu a luat naștere ceea ce astăzi este un adevărat fenomen: World Series of Poker.

Acesta a avut loc la cazinoul Binion's Horseshoe din Las Vegas, iar după prima ediție un jurnalist pe nume Tom Thackrey a propus ca Main Eventul ar trebui să fie turneul de texas holdem no limit. Organizatorii au fost de acord, iar de atunci lucrurile au rămas așa.

Cum se joacă poker Texas Holdem?

Regulile poker Texas Holdem sunt destul de simple, motiv pentru care această versiune se bucură de o popularitate atât de mare, fiind un stil de viață pentru mulți jucători profesioniști și nu numai.

1. Fiecare jucător primește 2 cărți, pe care le poate vedea doar el.

2. Apoi, dealerul așază pe masă trei cărți, apoi încă una și apoi încă una. Toți jucătorii le pot folosi pentru a alcătui cea mai bună mână posibilă de cinci cărți.

3. Înainte de dezvăluirea cărților din partea dealerului, jucătorii plasează pariurile. Ei trebuie să aibă în pot același număr de jetoane ca și ceilalți jucători pentru a rămâne în pot.

4. Cel care formează cea mai bună mână câștigă potul.

Inclusiv poker Texas Holdem are mai multe versiuni

1. No Limit Texas Holdem: fiecare jucător poate paria orice sumă dorește, în funcție de jetoanele pe care le are

2. Limit Texas Holdem: din start este stabilită o limită predefinită a pariurilor ce pot fi plasate în fiecare rundă

3. Pot Limit Texas Holdem: fiecare jucător poate paria orice sumă până la valoarea potului

4. Mixed Texas Holdem: sunt atât runde de Limit Texas Holdem, dar și No Limit Texas Holdem

Alte versiuni de poker

Pe lângă Texas Holdem, cazinourile le mai oferă utilizatorilor posibilitatea de a juca și alte versiuni, după cum urmează:

1. Omaha - Are două variante principale: Hi și Hi-Lo. În prima dintre ele, potul îl ia jucătorul cu cea mai bună mână, în timp ce în a doua se distribuie în mod egal între cel cu cea mai bună mână și cel cu cea mai slabă mână. Regulile nu sunt foarte diferite de Holdem. O diferență este aceea că fiecare jucător primește patru cărți în loc de două la început. În schimb, pentru a forma cea mai bună mână ei trebuie să se folosească doar de două dintre cele patru cărți din mână, alături de trei dintre cele cinci de pe masă. Versiunea aceasta este foarte populară în cazinourile terestre din SUA, inclusiv la WSOP.

2. 7 Card Stud - Înainte ca Texas Holdem să-și facă apariția, 7 Card Stud a fost una dintre cele mai populare versiuni din istoria pokerului. În această versiune, jucătorii primesc cărți doar în mână. Unele vor fi înmânate cu fața în jos, altele cu fața în sus și pot fi vizibile de toți cei prezenți la masă. Astfel, la început se primesc trei cărți cu fața în jos și una cu fața în sus. Iar cel cu cea mai slabă carte la vedere va trebui să facă un pariu pentru a avansa. Se continuă cu noi cărți oferite și alte pariuri. Ultima carte, a șaptea, se va da însă cu fața în jos, iar jucătorii rămași vor trebui să prezinte cea mai bună mână de 5 cărți dintre cele primite.

3. Draw - În această versiune, după ce primii doi jucători pariază un small, respectiv un big blind, fiecare dintre cei de la masă va primi câte cinci cărți. Jucătorii pot decarta una, două sau trei cărți, iar înainte de a o face pot paria. Ulterior pot schimba și alte cărți și va avea loc o ultimă rundă de pariere înainte de dezvăluirea mâinilor. Mâna cea mai bună ia tot potul disponibil pe masă. Există mai multe variante de Draw, dar cea mai populară este cea cu cinci cărți. Altele sunt cu între două și șapte cărți.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te