Calvarul unei artiste, nedrept uitată. Găsită pe un pat putrezit, cu răni infectate. Moare la 60 ani

DE Alex Darvari | Actualizat: 31.03.2023 - 17:51
Angela Ciochină a făcut parte din „Generația de Aur” - Foto: TVR / Captura
Angela Ciochină a făcut parte din „Generația de Aur”

Angela Ciochină a făcut parte din „Generația de Aur” a muzicii ușoare românești, fiind colegă de an cu Angela Similea, Mirabela Dauer, Corina Chiriac sau Mihaela Runcenau. Ultimii ani au fost un calvar. A murit retrasă și uitată într-un apartament din București.

SHARE

Angela Ciochină a fost colegă de generație cu Angela Similea, Mirabela Dauer sau Corina Chiriac, fiind născută la 17 aprilie 1955, în comuna Urecheni, Judeţul Neamţ. Uitată și părăsită de apropiați, Angela își va petrece ultimii ani în satul copilăriei și apoi într-un apartament din Colentina.

Melodiile ei cele mai importante “Odată cu cântecul”, „De-ai fi tu salcie la mal” “Am vrut”, „Ce vis frumos”, „Vara în țara mea,” “Salcâmul de pe strada mea”. Angela a fost colegă de cameră în facultate cu Mihaela Runceanu și a colaborat în repetate rânduri cu Victor Socaciu.

Citește și: FOTO De ce regretă Teodora Mareș că a jucat în „Declarație de Dragoste”. Cui s-a dedicat după divorț

Calvarul unei artiste pe nedrept uitate

Tatăl său, Valerian Ciochină (1925-2007) era preot iar mama sa, Tereza Ciochină (1929-1997) a fost profesoară de muzică.

Tot în 1976, debutează discografic cu o piesă pe discul single “2 Şlagăre Mondiale”. Este prezentă cu câte două piese şi pe albumele de autor ale compozitorilor Horia Moculescu şi George Grigoriu.

Pe albumul maestrului Grigoriu, intitulat “Odată cu cântecul”, figurează pe album alături de colegii Mihaela Runceanu, George Sava şi Doina Stănescu. Este ionvitată la televiziune și are numeroase concerte în toată țara.

Citește și: „Cui mă lași?”, țipătul lui Dan Spătaru la nunta Pompiliei Stoian. Artista îi dedică „Prieten drag”

Angela Ciochină a făcut parte din „Generația de Aur”

După o perioadă în care a apărut ceva mai rar, datorită turneelor lungi în străinătate, începând cu 1984, participă la cele mai populare emisiuni şi concursuri de muzică uşoară precum: Festivalul Naţional de Muzică Uşoară de la Mamaia sau Festivalul “Melodiile Anului” de la Bucureşti.

De asemenea, participă la câteva ediţii ale popularului concurs “Şlagăre în devenire”, unde piesele interpretate de ea obţin distincţii. Toate aceste participări le puteţi citi mai jos.

A imprimiat 110 melodii

În 1985, îi apare la Electrecord albumul “Drumuri paralele”, pe muzica lui Victor Socaciu. Albumul are succes iar piesele “A iubi, iubire”, “Bătrânul carusel”, “Destin de trandafiri”, “Jaf de trandafiri”, “Vremea cireşelor” au devenit hituri, arată topromanesc.ro

În arhiva Radio România şi Electrecord există peste 110 piese imprimate de Angela Ciochină.

Surprinzător, în 1990, Angela Ciochină se retrage de pe scenă și decide să se dedice complet carierei de profesor. În 1993 se căsătorește, dar numai pentru o lună. Va divorța și nu se va recăsători. Nici nu va avea copii.

Calvarul ultimilor ani

În 2007, Angela se pensionează. Urmează cei mai întunecați ani ai vieții ei. În 2007, Angela a pierdut-o pentru totdeauna pe Julieta, sora ei mai mică. Un an mai târziu, moare și tatăl ei, preotul satului, la 82 de a ni. Angela decide să vândă apartamentul din București și să se mute la țară în satul natal.

Vreme de doi ani, starea de sănătate a Angelei Ciochină s-a deteriorat tot mai mult. În vara anului 2009, un unchi şi o mătuşă care locuiau în Iaşi, dar mai ţineau legătura cu ea prin telefon, au constatat că artista se confruntă cu probleme grave.

Într-o stare deplorabilă, neîngrijită şi slăbită

Ajunşi la Urecheni, Gheorghe şi Georgeta Sava (sora preotului Ciochină ) au găsit-o pe Angela într-o stare deplorabilă, neîngrijită şi slăbită.

„Am chemat atunci salvarea, dar a refuzat să meargă la spital spunându-ne că nu are nimic, doar o febră musculară care o să-i treacă. Nici măcar nu ne-a dat drumul la uşă“, îşi amintea unchiul artistei, potrivit adevarul.ro

Peste câteva luni, rudele sunt chemate de secretara primăriei. „Era într-o situaţie de plâns: întinsă pe un pat deja putrezit, avea numai răni şi chiar viermi pe spate pentru că nu se mişcase de mai multă vreme. Cineva îi adusese băutură“, îşi amintea, cu lacrimi în ochi, Gheorghe Sava.

Artista a fost dusă iniţial la spitalul din Târgu Neamţ, unde a primit îngrijiri. „Avea răni suprainfectate pe spate şi nu era alimentată. Se putea ajunge la septicemia”, declara atunci doctorul Doru Mateiaş, şeful secţiei Chirurgie de la spitalul orăşenesc.

Angela Similea împreună cu soţul ei, Victor Surdu şi cu Victor Socaciu au sărit în ajutorul Angelei, iar după câteva zile a fost transferată la Spitalul de Chirurgie Plastică şi Recuperatorie din Bucureşti cu o „stare generală mediocră, dar echilibrată hemodinamic şi respiratoriu.

Este internată cu neuroencefalopatie toxică, o afecţiune care apare pe fond psihic. Artsita revine în București, într-un apartament din Colentina.

„Îmi doresc să urc din nou pe scenă, şi dacă va trebui să vin în scaunul cu rotile nu va fi nici un fel de problemă“, declara atunci Angela Ciochină, care era deja paralizată de la brâu în jos.

Dorința nu i-a mai fost îndeplinită.

Angela Ciochină a murit pe 7 iulie 2015, fiind găsită în jurul orei 11.40 de menajera artistei. Potrivit unor surse medicale, Angela Ciochină suferea de afecţiuni hepatice. 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te