Arheologii au descoperit rămășițele a ceea ce ei cred că a fost templul lui Poseidon în apropiere de Samikon, în Grecia, potrivit Phys.
Rămășițele au fost dezgropate și sunt cercetate de Institutul Arheologic Austriac împreună cu cercetători de la Universitatea Johannes Gutenberg din Mainz, Universitatea din Kiel și Eforia de Antichități din Elis.
Istoricul antic grec Strabon s-a referit la prezența unui altar important situat pe coasta de vest a Peloponezului în urmă cu aproximativ 2.000 de ani. Rămășițele unui astfel de templu arhaic au fost acum descoperite la situl Kleidi de lângă Samikon, care probabil a făcut parte odată din sanctuarul lui Poseidon.
Echipa de la Institutul de Geografie JGU din Mainz, condusă de profesorul Andreas Vött a contribuit la munca de investigație cu tehnicile lor de foraj.
Forma coastei de vest a peninsulei Peloponez, regiunea în care se află situl, este una distinctă. De-a lungul curbei extinse a Golfului Kyparissa este un grup de trei dealuri de rocă solidă, înconjurate de sedimente aluvionare de coastă, într-o zonă dominată de altfel de lagune și mlaștini de coastă.
Deoarece această locație era ușor accesibilă și sigură, aici a fost înființată o așezare în timpul erei miceniene, care a continuat să înflorească timp de câteva secole.
Profesorul Andreas Vött de la Universitatea Mainz a întreprins cercetări geoarheologice în această zonă din 2018 cu scopul de a clarifica cum s-a schimbat coasta din regiunea Kleidi/Samikon de-a lungul timpului.
Locația în care au fost găsite rămășițele corespunde zonei la care face referire istoricul grec antic Strabo, care a descris sanctuarul în urmă cu aproximativ 2.000 de ani.
Citește și: Interlopul Cap de Porc debutează ca scritor de Ziua Culturii Naționale. Mai are de executat 15 ani
Se știe că zona, care se află în apropierea coastei Peloponezului, a fost lovită de mai multe tsunami în timpurile preistorice și istorice. Deși s-ar părea că oamenii ar evita o astfel de zonă, acest lucru ar putea fi de fapt o dovadă în plus că aceste rămășițe provin de la templul lui Poseidon, deoarece se credea că acesta este zeul responsabil pentru cutremure și tsunami.
Rămășițele au fost găsite pentru prima dată în 2021, dar abia acum câteva luni arheologii și-au dat seama că acestea erau probabil ceea ce a rămas dintr-un templu al lui Poseidon.
Trebuie efectuate mai multe cercetări asupra structurii, iar pentru următorii ani sunt planificate analize arheologice, geoarheologice și geofizice extinse, pentru a ne oferi o mai bună înțelegere a ceea ce a fost structura și a istoriei sale.
În mitologia greacă, Poseidon este zeul mării, al cutremurelor și al cailor. Este fratele lui Zeus, zeul cerului, și al lui Hades, zeul lumii subterane, iar cei trei sunt considerați cei mai mari zei dintre cei 12 zei greci principali. În mod tradițional, este reprezentat cu un trident pe care se crede că l-a folosit pentru a-și canaliza puterile.