Actrița-orfană, disperată. Mă culc în fiecare seară cu alt bărbat să am unde dormi. Cine a salvat-o

DE Alex Darvari | Actualizat: 12.09.2022 - 20:08
Vasilica Tastaman - FOTO: Arhiva

Vasilica Tastaman s-a născut pe 6 octombrie 1933, la Brăila. A cunoscut succesul prin filmele „Veronica”, „Păcală”, „Nea Mărin miliardar”, „Brigada Diverse în alertă!”, “Trandafirul Galben”.

SHARE

Vasilica Tastaman, despre care Newsweek România a scris din prisma legăturilor sale de iubire cu mari actori români, a avut o relație plină de greutăți.

La 14 ani, Vasilica Tastaman a rămas orfană. 

Prima doamnă care m-a cules dintr-o mână de copii de la şcoală a fost Nety Enciu. Ea se ocupa de Conservatorul din Brăila, unde învăţai dans clasic, poezie… era acolo un profesor care studiase la Paris, Nicki Marratti, un grec de familie bună”. Avea 12 ani. La 18 ani era deja actriţă la Teatrul Giuleşti din Bucureşti, graţie doamnei director de atunci, doamna Elena Deleanu, cea care l-a adus în Bucureşti şi pe Ştefan Mihăilescu Brăila.

„Am venit la Giuleşti. Moni Ghelerter tocmai punea în scenă “Familia Covaci”. Şi el era un regizor care lucra după vechile canoane ale teatrului, potrivit cărora tinerii trebuiau să fie tineri, iar frumoşii, frumoşi.”

Citește și: Povestea sfâșietoare a Margaretei Pogonat: A iubit un coleg cu 17 ani mai tânăr. Văduvă la 49 ani

„Un an am dormit la Teatrul din Giuleşti pe patru scaune… şi aveam un reşou. Când se jucau spectacole clasice, o duceam mai bine; în decor apărea câte o sofa şi maşiniştii mă întrebau dacă vreau să o lase pe scenă ca să dorm pe ea”, se arată într-un excelent articol din ziarulmetropolis.ro

În 1961, Radu Beligan a fondat Teatrul de Comedie. Printre actorii pe care i-a ales erau Ştefan Ciubotăraşu, Mircea Şeptilici şi Vasilica Tastaman.

În 1981 s-a stabilit în Suedia. A fost căsătorită cu fostul antrenor de fotbal Emerich Jenei și cu actorul Dan Tufaru. Din prima căsnicie are un băiat, Călin Jenei. “Am plecat la aproape 50 de ani din România. Muncisem mult, câştigam un salariu şi jumătate, aşa că am putut să-mi ajut toată familia; am cununat, am botezat.

În lumea în care am ajuns am văzut ce înseamnă libertatea, demnitatea, informaţia… Am muncit în România 40 de ani şi am o pensie. Am muncit în Suedia 6 ani, care după ce treci de 50 de ani înseamnă dublu. Am jucat teatru şi acolo, la Teatrul din Malmö şi am condus un club al românilor.”

În 2003, reîntoarsă în România, actriţa urma să joace intr-un spectacol de la Comedie: “Audiţia”, de Al. Galin, în regia lui Mircea Cornişteanu. Dar o hemoragie digestivă i-a curmat visul de a fi din nou pe scenă.

 

O declarație scandaloasă

 Într-o zi, doamna Bulandra a aflat cu mare surprindere că tânăra speranță a scenei, Vasilica Tastaman, ar vrea să părăsească Bucureștiul și, dând cu piciorul la tot ceea ce realizase până atunci, este decisă sa se întoarcă în fabrică. Așa că a chemat-o imediat în biroul ei și a întrebat-o ce nu îi convine. Vasilica a luat-o prin surprindere și i-a spus franc: „-Doamna Bulandra, eu vreau să plec din Capitală pentru că m-am săturat …să mă culc în fiecare seară cu alt bărbat ca să am unde să dorm!”. Așa a aflat Lucia Sturdza Bulandra că Vasilica Tastaman, un actor debutant iubit și cu un teribil lipici la public, nu are locuința sa,nici măcar o amărâtă de garsonieră.

Doamna Bulandra nu a stat pe gânduri și s-a dus pe loc la Primăria Capitalei, unde a cerut, pe un ton imperativ, audiență la primarul general. Acesta a primit-o, uimit și nevenindu-i să creadă cine îi calcă pragul, ce personalitate uriașă, însă, când Bulandra i-a cerut o casă a răspuns că nu are de unde să îi dea. Disperată că o va pierde pe Tastaman, ea s-a aruncat literalmente în genunchi în fața edilului și l-a implorat, înlăcrimată, să o ajute. Gestul său patetic a avut un efect imediat, chiar pe cel așteptat, iar, la numai câteva zile distanță, s-a întâmplat minunea: Vasilica Tastaman primea casă și se muta în propria ei locuință, scrie bucatarescu.ro.

Iubiri secrete și mai puțin

Viața pătimașei actrițe nu a fost una deloc ușoară, ea a iubit întotdeauna cu pasiune și asta efectiv a mistuit-o. Gheorghe Dinică și Dan Tufaru, colegii ei de scenă și de ecran, au fost doi dintre bărbații care i-au făcut să tresalte inima într-un chip anume.

După o suferință cruntă în dragoste, când primul ei soț, Dan Tufaru a părăsit-o pentru Vasilica Tastaman, traumă din care abia și-a revenit, Anda a fost măcinată, încet-încet, de o maladie necruțătoare.

„Gigi Dinică era un bărbat foarte discret, care nu povestea mai nimic despre iubitele lui, și eram odată împreună pe stradă, când imi zice așa, dintr-odată: <<-Ia stai, mă, sa-i iau un buchet de flori!>>. Să înțeleg că a iubit-o? Da, dar acum foarte mulți ani. Dar frumos, frumos, sentimente interioare și nu gargară inutilă. Timpul călca peste noi", a povestit pentru emisiunea Doamne de poveste un martor din interior al epocii, cunoscutul actor Dumitru Rucăreanu.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te