A început Romanian Creative Week. Peste 100 de evenimente și 1.000 de creativi, la Iași

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 20.05.2023 - 11:26
S-a dat startul celei de a treia ediții Romanian Creative Week - Foto: RCW

S-a dat startul celei de a treia ediții Romanian Creative Week, cel mai important eveniment dedicat industriilor creative românești, care se desfășoară la Iași, în perioada 19 – 28 mai 2023.

SHARE

Zece zile, peste 100 de evenimente, semnate de 1.000 de creativi români și străini, expoziții, show-uri de modă și de arte vizuale, concerte, un festival de film și unul de dans, conferințe și workshop-uri pe teme inovative, acestea sunt doar câteva dintre atracțiile ediției din acest an.

Festivalul a debutat vineri, 19 mai, cu o serie de vernisaje, care vor avea loc în Palatul Culturii, Palatul Braunstein, Piața Unirii, câteva din locațiile centrale pe care ieșenii le pot vizita în următoarea perioadă, pentru a admira lucrările artiștilor talentați din România și din străinătate. 

Sâmbătă, 20 mai, are loc vernisajul expoziției curatoriată de arhitecta Elena Viziteu-Ionescu și de Marlene Herberth, parte a studioului KraftMade, de la ora 16.00.

Tot în cadrul secțiunii Arts & Crafts va avea loc expoziția Metaphors Are to Thought What Waves Are to Sea, unde lucrările a opt artiști români din generații diferite vor fi expuse la Palatul Culturii și vor oferi un adevărat spectacol de pictură, sculptură, desen, grafică, video sau fotografie. Metafora, „actorul” principal al expoziției, joacă un rol decisiv, care provoacă și, totodată, care fascinează imaginația publicului.

Expoziția poate fi vizitată în perioada 19-25 mai, vernisajul expoziției curatoriată de Bogdan Iancu va avea loc sâmbâta, 20 mai, începând cu ora 18.30. 

Tot sâmbătă, 20 mai, începând cu ora 16.00, va avea loc vernisajul expoziției Diacronia, curatoriată de Marian Pălie. Este vorba despre o expoziție care va găzdui lucrările a 23 de artiști români și străini, ce va încânta publicul prin pictură, instalații audio-video, design de obiect, grafică 3D și sculptură. 

Ca și expoziția Sincronia, care a fost prezentată în cadrul Romanian Creative Week 2022, Diacronia (gr. dia „de-a lungul”, chronos „timp”) este o formă de arhivare a teritoriului creativității, un scurt compendiu de conflict cultural și estetic, un limbaj al stărilor recente, dar și o topografie a prezentului.                      

În incinta Palatului Braunstein, echipa Jazz in the Park va da startul Music Gallery, un amplu eveniment, care îmbină expoziții, concerte, audiții, lecții de muzică pentru publicul larg. Vernisajul evenimentului va avea loc sâmbătă, 20 mai, cu un concert Liv Hauge Trio. Seara va continua cu o vizită la Croitoria de Șoturi, unde un designer, un sculptor și un arhitect au pregătit o instalație artistică, într-un spațiu neconvențional. Vernisajul instalației va avea loc începând cu ora 16.30. 

Sâmbătă, 20 mai, va avea loc și concertul trupei Vama, iar în deschiderea concertului vor cânta Winael Baldus și Iulian Nunuca, iubiți de public de pe scena Vocea României.

Distracția va continua la NeMO, duminică, 21 mai, cu Dj CS84 și solistele Lia și Paulina, cunoscută ca „fetița de milioane a României”. Concertele vor avea loc în Amfiteatrul & Grădinile Palas.

Aflat la cea de-a treia ediţie, Romanian Creative Week este organizat de Federaţia Patronatelor din Industriile Creative (FEPIC), singura federaţie patronală reprezentativă la nivel naţional ce activează în sectorul Industriilor Creative din România.

Înfiinţată la Iaşi, în 2011, FEPIC a organizat peste 50 de acţiuni de promovare naţională şi internaţională a industriilor creative româneşti. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te