Soluție anti-caniculă uimitoare: panouri fotovoltaice. Vestele solare pot fi încărcate și pe ploaie

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 08.07.2025 - 15:17
Soluție anti-caniculă uimitoare: panouri fotovoltaice - Foto: Pixabay (cu rol ilustrativ)
Soluție anti-caniculă uimitoare: panouri fotovoltaice - Foto: Pixabay (cu rol ilustrativ)
Soluție anti-caniculă uimitoare: panouri fotovoltaice
Soluție anti-caniculă uimitoare: panouri fotovoltaice

Panouri fotovoltaice, aceasta este cea mai nouă soluție anti-caniculă propusă de specialiști. E vorba, mai precis, de veste solare foarte ușoare care pot alimenta mici ventilatoare aflate în zona gâtului și care se pot încărca chiar și în condiții de cer înnorat sau chiar ploaie.

SHARE

Soluția anti-caniculă uimitoare: panouri fotovoltaice. În timp ce temperaturile de vară din Osaka, Japonia, se apropie de 38 de grade Celsius, personalul de la Expo 2025 învinge căldura cu ajutorul unor veste utilitare care sunt alimentate de soare.

Soluția anti-caniculă uimitoare: panouri fotovoltaice. Vestele solare pot fi încărcate și pe ploaie 

Ele au fost dezvoltate de Toyoda Gosei, o companie din grupul Toyota, în colaborare cu Enecoat Technologies, o companie nou înființată de celule solare, și cu producătorul de textile Seiren.

Vestele utilitare sunt echipate cu panouri solare ultra-subțiri și flexibile care cântăresc mai puțin de patru grame fiecare - mai ușoare decât o singură foaie de hârtie - și alimentează ventilatoarele de gât pentru a menține răcoarea la purtător, scrie CNN.

Aceste „pelicule” solare nu sunt ca panourile de siliciu instalate pe acoperișuri sau pe fermele solare, care reprezintă 98% din piața energiei solare din prezent.

Citește și: Panourile fotovoltaice de balcon reduc factura la curent cu 30%. Milioane de europeni și-au montat

În schimb, ele sunt realizate din perovskite, o familie de cristale care au aceeași structură caracteristică.

Celulele solare perovskite sunt mai ușoare, mai ieftine de produs și pot fi reglate pentru a absorbi o gamă mai largă de lumină, inclusiv vizibilă și în infraroșu apropiat. 

Vestele solare pot fi încărcate și pe nor sau ploaie - Foto: CNN (cu rol ilustrativ)

Ele pot fi încărcate chiar și „la umbră, pe vreme ploioasă și înnorată”, spune Shinichiro Fuki, directorul echipei Toyoda Gosei din spatele vestei.

În laborator, pelicula solară Enecoat a atins o eficiență de 21,2%, ceea ce înseamnă că aproximativ o cincime din energia solară este transformată în electricitate. Acum, acesta este testat în condiții reale la Expo Osaka 2025.

Citește și: Adio, panouri fotovoltaice dreptunghiulare. Ce formă vor avea dispozitivele de producere a energiei?

Echipa colectează zilnic date privind modul în care reacționează la diferite condiții climatice, cum ar fi radiația solară și temperatura, precum și performanța bateriei mobile la care se conectează, care se așteaptă să se încarce complet în cinci până la 10 ore.

Potrivit lui Fuki, proiectul este o „inițiativă în premieră mondială” de integrare a celulelor solare perovskite în obiecte portabile.

„Sperăm că oamenii care lucrează într-un mediu în care nu pot obține cu ușurință energie fără energie solară îl vor folosi și purta”, adaugă el.

Perovskitele pot fi găsite în natură sau fabricate în laborator, iar utilizarea lor în celulele solare a fost demonstrată pentru prima dată în 2009 de către cercetătorii din Japonia.

În condiții de laborator, perovskitele au atins randamente de conversie a energiei de peste 26% - aproximativ la fel ca cele mai performante panouri solare din siliciu din prezent, care aproape și-au atins limita de eficiență.

Unul dintre cele mai mari avantaje ale perovskitelor este capacitatea lor de a „genera energie în interior sau în medii cu luminozitate scăzută”, spune Tamotsu Horiuchi, director tehnologic la Enecoat Technologies.

Citește și: Cum transformăm telefoanele mobile în panouri fotovoltaice? Materialul care revoluționează industria

„Atunci când se află în interior, în loc de lumina soarelui, lumina LED-urilor, a luminilor fluorescente sau a luminilor similare va fi utilizată pentru a produce energie”, a mai afirmat acesta. 

Și pentru că sunt mai flexibile și mai ușoare decât panourile din siliciu, „putem instala panouri solare chiar și în locuri unde până acum era imposibil”, adaugă el - cum ar fi acoperișurile care nu pot susține panourile solare din siliciu, care pot cântări până la aproximativ 23 de kilograme.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te