Panourile fotovoltaice de balcon reduc factura la curent cu 30%. Milioane de europeni și-au montat

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 04.07.2025 - 12:03
Panourile fotovoltaice de balcon reduc factura la curent cu 30% - Foto: Pexels (cu rol ilustrativ)
Panourile fotovoltaice de balcon reduc factura la curent cu 30% - Foto: Pexels (cu rol ilustrativ)
Panourile fotovoltaice de balcon reduc factura la curent cu 30%
Panourile fotovoltaice de balcon reduc factura la curent cu 30%

Panourile fotovoltaice de balcon pot reduce factura la curent chiar și cu 30%. La ora actuală, milioane de europeni și-au montat o asemenea instalație, dar românii încă n-au folosit această opțiune care le-ar scădea semnificativ consumul de energie în apartamente.

SHARE

Instalarea de panouri fotovoltaice de balcon a devenit o practică tot mai întâlnită printre europeni, mai ales în Germania, dar și alte țări de pe continent. În curând și britanicii vor avea această opțiune, după modificarea legislației din domeniu, care le va diminua semnificativ factura la energie.

Panourile fotovoltaice de balcon reduc factura la curent cu 30%. Milioane de europeni și-au montat

În România, dacă stai la bloc, singura opțiune viabilă la ora actuală pentru a-și monta panouri fotovoltaice este pe bloc.

Iar asta se întâmplă în cazuri singulare, spre deosebire de dezvoltarea pe care aceste dispozitive de generare a energiei curate au cunoscut-o printre românii care locuiesc la casă.

Însă, în Europa, cucerește tot mai mult teren montarea e panouri solare de balcon. Aceste panouri, care se găsesc deja în nujmăr mare pe balcoanele din Germania, pot fi conectate direct la priza de curent a casei pentru a genera energie solară pentru gospodărie.

Citește și: Adio, panouri fotovoltaice dreptunghiulare. Ce formă vor avea dispozitivele de producere a energiei?

Panourile DIY - cum se numesc -  sunt deja instalate pe aproximativ 1,5 milioane de balcoane în Germania, unde sunt cunoscute sub numele de Balkonkraftwerk (centrală electrică de balcon), scrie The Guardian.

Panourile solare sunt deja montate pe 1,5 milioane de balcoane din Germania - Foto: Tornasol Energy (cu rol ilustrativ)

Acestea economisesc în mod obișnuit aproximativ 30% din facturile la energie ale gospodăriilor și costă între 400 și 800 de euro, fără taxe de instalare, ceea ce înseamnă că se amortizează în șase ani.

Există, de asemenea, un interes crescând pentru energia solară pe balcon în Spania, Italia, Polonia și Franța.

Citește și: Investiție de 175.000.000 € în panouri fotovoltaice, în România, a unei companii daneze. Zona vizată

Iar următoarea pe listă se pare că va fi Marea Britanie, unde reglementările actuale încă nu permit montarea acestora, dar lururile sunt pe cale să se schimbe.

Au fost inițiate o serie de propuneri legislative menite să modifice legile existente din domeniu. Ele ar permite britanicilor să economisească la facturile de energie și să se alăture milioanelor de oameni din Europa care utilizează panouri „plug-in”.

Cei care locuiesc în apartamente sau case închiriate în Marea Britanie ar putea în curând să-și conecteze propriile „panouri solare de balcon”, conform planurilor stabilite în strategia guvernului britanic privind energia solară.

„Prin energia solară, introducem cea mai rapidă și una dintre cele mai ieftine forme de energie pentru ca familiile să înceapă să economisească sute de euro din facturile la energie, contribuind în același timp la combaterea crizei climatice”, a declarat Michael Shanks, ministrul energiei, potrivit sursei citate.

Guvernul a promis că va consulta planurile de introducere a energiei solare pentru balcoane din continent în Marea Britanie, ca parte a unei noi foi de parcurs pentru triplarea capacității de energie solară a Regatului Unit, publicată luni.

Citește și: Cum transformăm telefoanele mobile în panouri fotovoltaice? Materialul care revoluționează industria

Miniștrii iau în considerare și posibilitatea instalării mai multor panouri solare pe acoperișurile garajelor mari în aer liber și consideră că există un potențial semnificativ pentru instalarea panourilor solare pe acoperișurile depozitelor și fabricilor.

Executivul britanic a promis că ambițiile sale în domeniul energiei solare vor necesita mai puțin de jumătate de procent din suprafața totală a Regatului Unit. Pe când și în România?

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te