Newsweek Smart City - Pentru calitatea vieții

DE Newsweek România | Actualizat: 25.11.2019 - 15:47

Calitatea vieții este principalul obiectiv pe care Primăria Cluj-Napoca îl urmărește în implementarea strategiei de dezvoltare a orașului, iar comunitatea, cu toți actorii săi, reprezintă motorul principal de dezvoltare al conceptului de Smart City.

SHARE

Inițiativele smart pe care le întreprindem la Cluj pot fi grupate în câteva mari categorii: „Relația cetăţean - Primărie”, „Transport public şi mobilitate urbană”, „Energie și Mediu”, „Acces la Internet şi informație”.

Utilizarea noilor tehnologii, siguranța cetățenilor și creșterea standardelor în ceea ce privește calitatea vieții reprezintă prioritățile municipalității pentru tranziția către un oraș SMART.

În prezent, la Cluj-Napoca sunt funcționale 76 de proceduri digitale și aplicații ale tehnologiei în domeniul administrației publice, care facilitează interacțiunea dintre cetățean și administrație.

Unul dintre exemplele de bune practici implementate la Cluj și preluate de alte municipalități din țară este procesul de bugetare participativă care se desfășoară online - prin intermediul platformei www.bugetareparticipativa.ro.

Antonia - primul funcționar virtual din România, care în prezent răspunde non-stop la peste 90 de tipuri de cereri venite de la cetățeni, este funcțională din 2018.

Obiectivul pe termen lung pentru acest proiect este ca Antonia să fie dezvoltată prin intermediul tehnologiilor avansate și al inteligenței artificiale.

Cluj-Napoca este primul oraș din România cu autobuze electrice în sistemul de transport public.

În prezent, o treime din flota de transport public este nepoluantă, obiectivul nostru fiind ca până în 2026 să avem un sistem de transport ecologic 100%.

Investițiile în mijloace de transport sunt dublate cu politici publice de încurajare a transportului în comun și a mobilității alternative precum: autobuze școlare (proiect votat de clujeni în procesul de bugetare participativă), benzi dedicate pentru autobuz și bicicliști, stații de încărcare pentru vehicule electrice ș.a.

Energia regenerabilă și sustenabilitatea reprezintă o prioritate în vederea obținerii unui echilibru între creșterea economică și protecția mediului.

Măsurile pentru dezvoltare durabilă luate la nivelul municipiului caută să eficientizeze utilizarea resurselor și să reducă impactul asupra mediului: iluminat public cu tehnologie LED, facilități fiscale pentru clădiri verzi, sisteme inteligente de colectare a deșeurilor stradale etc.

Primăria a implementat și continuă să dezvolte o rețea care să transforme Clujul într-un oraș conectat, unde accesul la internet și la informație contribuie la îmbunătățirea calității vieții: WI-FI gratuit în oraș și în mijloacele de transport în comun, portal de open data ș.a.

În contextul unei iminente revoluții 4.0 (inteligență artificială, internetul lucrurilor, blockchain, automatizare) orașele trebuie să se adapteze și să utilizeze aceste noi tehnologii pentru a face față cu succes provocărilor viitorului.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te