Cyber Week 2021: Israelul propune înființarea unui ”Interpol cibernetic”

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 27.07.2021 - 17:31
Cyber Week 2021: Israelul propune înființarea unui ”Interpol cibernetic”. / Foto: agerpres.ro

Premierul israelian Naftali Bennett a lansat la conferinţa Cyber Week 2021 de la Tel Aviv iniţiativa unei agenţii globale de securitate cibernetică.

SHARE

Experţii în domeniu consideră că noua agenție de securitate ar putea fi mai degrabă un fel Interpol în spaţiul cibernetic, decât o formă de cooperare la nivelul ONU.

Premierul israelian Naftali Bennett a catalogat, în cadrul unui discurs susţinut săptămâna trecută la conferinţa Cyber Week 2001, atacurile cibernetice drept una dintre principalele ameninţări "la adresa securităţii naţionale şi (...) una dintre principalele ameninţări globale".

Citește și: Ne îndreptăm către un Cyber Pearl Harbor? Atacurile cibernetice pot duce la război armat Rusia - SUA

"Dacă eşti o ţară cu intenţii rele şi în trecut aveai nevoie pentru un atac de un avion, de comandouri sau de un atentator cu bombă, acum poţi face asta doar cu un atac cibernetic. Ai nevoie de inteligenţă, cunoştinţe, experienţă şi un bun acces la internet. Azi cea mai bună cale de a ataca o altă ţară, o altă industrie, este un atac cibernetic. Asta se va întâmpla din ce în ce mai mult. Va creşte exponenţial. Iar asta mă îngrijorează", a spus Bennett.

Cu acest prilej, Naftali Bennett a anunţat planuri privind o nouă iniţiativă în domeniul securităţii cibernetice la nivel internaţional. În discursul său de la universitatea din Tel Aviv, Bennett le-a cerut celorlalte state să se alăture Israelului în acest demers.

Citește și: Atac ransomware al grupului rus REvil. Kremlin: „Trebuie să discutăm cu SUA securitatea cibernetică”

"Lucrăm la formarea unei agenţii globale de securitate cibernetică cu scopul de a ne uni şi de a ne combina forţele şi resursele", a spus el, adăugând că este necesar ca multe naţiuni să se alăture acestei noi iniţiative, pentru că "dacă luptăm singuri, vom pierde, dar dacă luptăm împreună, vom câştiga".

Cooperare globală, între forțele din spațiul tehnologic

Profesorul Isaac Ben-Israel, preşedintele conferinţei Cyber Week 2021 şi directorul Centrului de cercetare interdisciplinar în domeniul cibernetic (ICRC) al Universităţii din Tel Aviv, crede că premierul israelian nu s-a referit la o structură de tipul celor formate în cadrul ONU.

"Nu cred că a vorbit despre ONU, pentru că ONU este condus de state şi statele au mereu propriul interes şi chiar dacă se pun de acord asupra unui lucru nu este atât de simplu să spună acest lucru deschis. Cred că s-a gândit mai degrabă la ceva ca Interpolul, organizaţia internaţională de cooperare între forţele de poliţie, dar vorbim despre cyber, nu despre poliţia normală. Cred că la aşa ceva s-a gândit, în special în spaţiul tehnologic", a spus Isaac Ben-Israel în cadrul unei întâlniri cu jurnalişti străini pe marginea conferinţei Cyber Week.

El a povestit că a fost mai mulţi ani în cadrul unei organizaţii numite Global Cyber Security Council (GCSC) care a întâmpinat reale dificultăţi în a realiza lucruri concrete.

"Ideea era să formăm un corp de experţi care să lucreze pentru definirea unor norme care să fie acceptabile pentru toată lumea, pentru a preveni atacurile cibernetice. Am crezut că este simplu, pentru că toţi împărtăşim în mare aceleaşi legi. Dar am aflat că tipul din Rusia şi cel din SUA nu se puteau pune de acord asupra niciunui lucru. După foarte mulţi ani de lucru în acest Consiliu m-a cuprins disperarea", a povestit Ben-Israel, care a fost şeful diviziei de cercetare a armatei israeliene şi părintele strategiei Israelului în domeniul securităţii cibernetice.

"Trebuie să avem o formă de cooperare internaţională, altfel tipii cei răi nu vor fi niciodată prinşi, dar este mult mai greu decât cred oamenii", a pledat însă el.

Cu toate că va mai trece ceva timp până când o astfel de iniţiativă globală va deveni realitate, Israelul cooperează deja cu peste 90 de ţări în domeniul securităţii cibernetice.

CERT România a ajutat CERT Israel să prevină un atac cibernetic sofisticat de pe un server din România

După cum a povestit şeful CERT (Centrul naţional de răspuns la incidente de securitate cibernetică) Israel, Erez Tidhar, în urmă cu aproximativ o lună şi jumătate o astfel de cooperare vitală a avut loc cu CERT România.

"Am primit o informaţie de la un alt partener că un server care se află în România va ataca Israelul. L-am contactat pe omologul meu, şeful CERT România, de fapt am discutat chiar pe WhatsApp. Trebuiau să lanseze atacul într-o anumită zi, dar în aceeaşi zi au dat jos serverul din România, atacul a eşuat", a relatat Erez Tidhar pentru jurnalişti în timpul unei vizite la sediul CERT Israel din Beer Sheva.

Nu a fost identificat autorul acestui atac, care de obicei se ascunde în spatele mai multor servere, dar scopul final, acela de a împiedica atacul, a fost atins.

"Dacă este un atac sofisticat, se va ascunde în spatele a patru-cinci-şase computere, din state diferite, deci va fi foarte dificil să-l urmăreşti. Dar interesul meu este să opresc atacul acum", a mai spus Tidhar.

Yigal Unna, directorul general al Directoratului Naţional pentru Securitate Cibernetică (INCD), spune că nu există un conflict între activitatea de identificare a vulnerabilităţilor din domeniul cibernetic de care se ocupă agenţiile precum cea pe care o conduce şi cea a serviciilor de informaţii, care îşi propun uneori să exploateze astfel de slăbiciuni.

"Nu e cu adevărat o dilemă", a spus Yigal Unna, precizând că "cele mai multe vulnerabilităţi sunt exploatate şi abuzate de jucători mai puţin sofisticaţi".

El nu crede nici că ar trebui să existe "ziduri" între cele două tipuri de organizaţii, ci un dialog. "Dar vă spun - pe partea practică - închideţi vulnerabilităţile şi toată lumea va fi fericită. Toate celelalte lucruri sunt legende", a dat asigurări directorul INCD.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te