Cele mai importante 7 tendințe tehnologice din 2023

DE Andrei Vasilescu | Actualizat: 05.04.2023 - 16:34
Aruncă o privire în viitor și 7 tendințe tehnologice care vor influența lumea în 2023. Inteligență artificială, blockchain, metavers și multe altele (imagine ilustrativă) Foto: pixabay.com

Noile tehnologii schimbă aproape fiecare industrie. Schimbarea tehnologică ne ține în suspans. Pentru că oamenii de știință, inginerii și inovatorii dezvoltă tehnologii din ce în ce mai avansate în căutarea unor dispozitive noi și mai bune.

SHARE

Multe tendințe tehnologice, cum ar fi inteligența artificială, devin din ce în ce mai importante. Ce tehnologii sunt în creștere cel mai mult? Care sunt tendințele cheie pentru care liderii ar trebui să se pregătească? Iată primele 7 tendințe tehnologice de urmărit în 2023.

Top 7 tendințe tehnologice din 2023

Tendințele tehnologice ale anului 2023 au fost așteptate cu nerăbdare de compania americană de consultanță în management Gartner Inc., care se bazează pe rezultate ale cercetărilor de piață și analize ale Dezvoltarea IT este specializată. Potrivit Gartner, toate tendințele în tehnologia informației pot fi, în esență, atribuite trei domenii:

  • Optimizare

  • Scalare

  • Pionierat

Aceste aspecte sunt menite să sprijine companiile în optimizarea operațiunilor, a fiabilității sau a încrederii în IT. Criză energetică, deficit de muncitori calificați, probleme de livrare - noul an începe cu mari provocări. Dar în același timp cu oportunități uriașe. În unele zone, soluțiile inovatoare sunt mai solicitate decât oricând. 

  1. AI este peste tot

În 2023, inteligența artificială va deveni o realitate în companii și este una dintre noile tehnologii esențiale și extrem de importante. AI fără cod, cu interfețele sale simple de tip drag-and-drop, va permite oricărei companii să își valorifice puterea pentru a crea produse și servicii mai inteligente.

Vedem deja această tendință în retail. Unele companii folosesc deja algoritmi bazați pe inteligență artificială pentru a recomanda clienților haine care se potrivesc cu dimensiunile și gusturile lor.

  1. Metavers

Metaverse este a doua cea mai importantă tendință tehnologică pentru 2023. Metaverse este un mediu digital, interactiv, care combină lumea reală și cea virtuală. Unele surse descriu acest univers tehnologic ca o descoperire combinatorie mai degrabă decât o singură tehnologie, combinând mai multe tendințe tehnologice într-un mediu virtual comun în care indivizii pot îmbunătăți lumea din jurul lor folosind dispozitive VR și AR. 

În plus, atât inteligența artificială cât și realitatea virtuale au devenit puncte importante în industria pariurilor online. De exemplu, cei care aleg să plaseze  pariuri Paysafecard în Mightytips vor afla despre dezvoltarea acestor tehnologii în acest sector impresionant. La fel ca orice alte domenii, și pariurile sportive sunt legate de dezvoltarea tehnologiilor în 2023.

  1. Tehnologie durabilă

Tehnologia este un aliat esențial pentru îndeplinirea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă (ODD), stabilite în cadrul Agendei 2030. Un document, acesta din urmă, care a fost aprobat în 2015 de Adunarea Generală a Națiunilor Unite și care stabilește 17 obiective și 169 de ținte.

Câteva exemple în acest sens pot fi găsite în generarea de energie curată și accesibilă, prin construirea de rețele și orașe inteligente; împreună cu măsurile de acțiune împotriva schimbărilor climatice unde, la nivel tehnologic, se remarcă crearea de centre de date ecologice și sisteme de energie electrică ecologică.

  1. SuperApps

SuperApps-urile, adică super-aplicațiile,  vor fi un alt dintre acele tendințe tehnologice care vor trebui urmărite îndeaproape anul acesta. Ei caută să devină o platformă de pe care să poți obține un set general de servicii (servicii financiare, retail, restaurante...) într-un mod personalizat și printr-un singur canal care să permită vizibilitate pentru tot felul de actori.

Companiile au început deja această călătorie și vedem cum serviciile se adaugă încetul cu încetul. Fără să se încadreze complet în cadrul SuperApps, aplicațiile care anterior ofereau doar servicii de livrare sau transport de alimente oferă acum și alte servicii, cum ar fi colectarea pachetelor, asistență la cumpărături la supermarketuri sau farmacii.

  1. Web3

De-a lungul anului 2022, s-a vorbit mult despre tehnologia care funcționează pe baza Web3, axată în principal pe  NFT-uri și nebunia care s-a dezlănțuit  în jurul lor și scăderea bruscă a pieței care a rezultat, târâtă și ea de toată căderea cripto-ul și multitudinea de scandaluri care au apărut.

2022 a arătat lumii capabilitățile tehnice ale acestei tehnologii: este posibil să atribuiți proprietatea unui activ digital, este posibil să tranzacționați acest activ și chiar să o faceți anonim. În 2023 credem că aceasta va fi una dintre acele tendințe tehnologice pentru că vom vedea posibilitățile pe care le poate aduce utilizatorului: descentralizarea și recuperarea controlului asupra informațiilor.

  1. Blockchain

Web3 se bazează pe  tehnologia blockchain.  Un concept care ne amintește de bitcoin și criptomonede, dar potențialul său merge mult mai departe. Această tehnologie, pe care o putem traduce prin blockchain, este ca un registru în care toate înregistrările sunt legate și criptate pentru a proteja securitatea cibernetică și a datelor. 

Fiecare dintre tranzacții sau blocuri are un marcaj de timp incoruptibil, care atestă veridicitatea acesteia, când și unde a fost creat. Putem partaja informații și active digitale în siguranță, fără a ne baza pe intermediari care au acces la acele date. Utilizatorii înșiși verifică și validează tranzacțiile.

  1. Metacloud

Abordarea cunoscută sub numele de Metacloud implică crearea unui strat de abstractizare care oferă acces la servicii comune, cum ar fi stocarea și calculul, AI, bazele de date , capabilitățile de securitate, operațiunile, guvernanța și dezvoltarea și implementarea aplicațiilor. Acest strat de abstractizare se află deasupra diferitelor platforme cloud ale unei întreprinderi și folosește API-urile native ale furnizorilor de cloud de top pentru a asigura funcționarea consecventă cu control centralizat.

Metacloud face acest lucru printr-o interfață comună, oferind administratorilor control centralizat asupra multiplelor lor instanțe cloud. Metacloud este comparabil cu un sistem de operare pentru computer, gestionând resursele cloud și expunând API-urile la aplicații.

Concluzie

În 2023 ne vom concentra pe soluții tehnologice și mai avansate. Pentru a profita cu adevărat la maximum de unele tehnologii, trebuie să te bazezi pe AI, automatizare și alte instrumente avansate de analiză.

Este important de subliniat faptul că aceste tendințe pe care le vom vedea mai frecvent în anii următori sunt deja prezente și sunt utilizate puternic de companii, industrii și clienții acestora. Ceea ce se va accelera din 2023 este îmbunătățirea furnizării și performanței tuturor acestor servicii. Îndrăznește să arunci o privire în viitor!

Articol sponsorizat

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te