VIDEO Apple a prezentat două noi Mac-uri cu procesoare M2 și noutățile sistemului de operare iOS 16

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 07.06.2022 - 13:51
Apple a prezentat două noi Mac-uri cu procesoare M2 și noutățile sistemului de operare iOS 16. / Foto: indianexpress.com

Apple a prezentat, în cadrul Worldwide Developers Conference (WWDC) 2022, două noi modele de laptop, MacBook Air și MacBook Pro, cu procesoare M2 și noutățile sistemului de operare iOS 16 pentru PC, smartphone și tabletă.

SHARE

La WWDC 2022, Apple a prezentat un nou MacBook Air şi un nou MacBook Pro, ambele dotate cu M2, a doua generaţie a chipset-ului dezvoltat intern după renunţarea la soluţiile Intel.

Construit pe un proces de 5nm cu 20 de milioane de tranzistori, M2 are un procesor mai performant cu 18% şi o placă video mai rapidă cu 35% decât în cazul lui M1. Pentru a susţine acest spor de performanţă, Apple foloseşte până la 24GB de memorie unificată, cu o lăţime maximă de bandă de 100Gbps.

Citește și: EXCLUSIV Rabla Local: „Chichița” prin care Ministerul Mediului scade drastic eficiența programului

Compania americană spune că noul procesor M2 este de 1,9 ori mai rapid decât cele mai noi procesoare cu 10 nuclee pentru PC.

Noul cip M2 va fi folosit pe o nouă versiune de MacBook Air, care vine cu un nou design, inspirat de MacBook Pro. Varianta de bază are 8GB RAM, HDD de 256GB şi va costa 1.200 de dolari. Ecranul are 13,6 inch cu 2560x1664 pixeli rezoluţie şi o luminozitate maximă de 500 niţi.

Apple susține că noul MacBook Air va fi cu 40% mai performant decât vechiul model.

Noul MacBook Pro dotat cu acelaşi procesor M2 oferă o autonomie de până la 20 de ore. Preţurile acestuia vor începe de la 1.300 de dolari, iar dotările maxime vor ajunge la 24GB RAM, HDD de 2TB SSD , 8 nuclee pentru procesor şi 10 nuclee pentru soluţia grafică.

Citește și: VIDEO Istoria eșecului Autostrăzii Unirii, cu termen 2030. În 15 ani nu s-a săpat un metru

Noutățile sistemului de operare iOS 16

O nouă versiune a sistemului de operare folosit de iPhone va fi lansată anul acesta, iar Apple a profitat de conferinţa WWDC 2022 pentru a prezenta primele informaţii despre iOS 16.

Principala noutate din iOS 16 este un lock screen complet schimbat, dinamic şi cu foarte multe opţiuni de personalizare.

Vor putea fi modificate majoritatea elementelor care fac parte din lock screen, de la scurtăturile aplicaţiilor, la imaginea de fundal şi fonturile folosite pentru afişarea datei şi a orei, notează news.ro.

Noul lock screen va avea suport pentru widget-uri. Apple a prezentat câteva widget-uri proprii pentru lock screen, precum cele care afişează informaţii din Calendar sau Reminders. Vor putea fi adăugate şi widget-uri dezvoltate pentru aplicaţiile terţe.

Anumite elemente din lock screen vor funcţiona dinamic. De exemplu, imaginea de fundal asociată widget-ului pentru vreme va fi animată şi va reprezenta condiţiile meteo din momentul respectiv.

iOS 16 va include şi numeroase alte noutăţi, dincolo de cele prezentat acum succint de Apple. Multe dintre aplicaţiile preinstalate vor fi îmbunătăţite sau vor primi un nou design.

Cel mai probabil, iOS 16 va fi lansat oficial odată cu intrarea pe piaţă a lui iPhone 14. 

De asemenea, Apple a gândit un nou sistem de multitasking, pe care laptopurile şi tabletele companiei îl vor împărtăşi începând de anul acesta, cu ocazia celor mai noi versiuni de iPadOS şi macOS.

Criticat frecvent pentru funcţionalitatea limitată a opţiunilor de multitasking, iPadOS va oferi ceea ce Apple numeşte Stage Manager - un nou manager de aplicaţii, care ar trebui să optimizeze lucrul cu mai multe ferestre.

Noul Stage Manager afişează mare şi pe centru fereastra aplicaţiei active, cu toate celelalte aplicaţii grupate pe categorii, în partea stângă a ecranului.

Ferestrele pot fi mutate dintr-un grup în altul şi chiar suprapuse în mod vizibil, la fel ca pe desktop. Pe ecranul unui iPad vor putea fi afişate simultan până la patru aplicaţii.

iPadOS 16 aduce îmbunătăţiri şi în ceea ce priveşte colaborarea. Apple a demonstrat la WWDC 2022 cum pot fi partajate documente din meniul de share şi cum acestea indică în timp real cine şi ce editează într-un document.

Funcţiile de colaborare depăşesc sfera aplicaţiilor office, acestea putând fi iniţiate şi urmărire şi din alte aplicaţii precum FaceTime în timpul unui apel sau iMessage în cadrul unei conversaţii.

Tabletele iPad vor avea, în sfârşit, o aplicaţie meteo dezvoltată de Apple şi optimizată pentru ecranele mai mari ale acestora, dar nu şi un calculator.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te