Newsweek Smart City - Alba Iulia merge mai departe

DE Newsweek România | Actualizat: 25.11.2019 - 15:44

Municipiul Alba Iulia a fost prima administrație din România care a implementat cu succes un proiect pilot de oraș inteligent, început oficial în data de 2 decembrie 2016.

SHARE

La doi ani și jumătate de la startul inițiativei, Alba Iulia Smart City a ajuns în faza în care trage concluzii și evaluează rezultatele celor 100 de soluții agreate împreună cu cele 45 de companii partenere.

Peste 60% dintre soluțiile smart care au intrat în pilot au fost implementate, au produs efecte și se află în faza de evaluare și de diseminare a rezultatelor, aducând în continuare beneficii directe sau indirecte pentru comunitate, turişti şi municipalitate.

Principalul canal de comunicare dedicat acestora este site-ul oficial al proiectului (www.albaiuliasmartcity.ro), acolo unde fiecare soluție are un timeline de evoluție și unde îi sunt prezentate toate caracteristicile pe cinci segmente: descriere proiecte, specificații tehnice, beneficii, media şi rezultate generate.

Valoarea unor soluţii testate în Alba Iulia este recunoscută şi pe plan internaţional, prin prezentarea acestora pe platforma www.beesmart.city.

Atragerea de fonduri nerambursabile a fost unul dintre marile avantaje ale Primăriei Municipiului Alba Iulia în ceea ce priveşte dezvoltarea pe termen scurt, mediu şi lung.

Cu oameni dedicaţi şi având o bază solidă în implementarea de soluţii inteligente, proiectul pilot Alba Iulia Smart City trece într-o etapă post pilot, în care au început deja să se scrie şi să fie finanţate proiecte europene din zona inovării, digitalizării, eficienţei energetice etc.

Atragerea de fonduri nerambursabile
a fost unul dintre marile avantaje ale
Primările Municipiul Alba Iulia în
ceea ce privește dezvoltarea pe
termen scurt, mediu și lung 

De exemplu, prin finanțări POCA se implementează „e-Alba Iulia” (platforma web de management de conţinut şi beaconi de push notifications dispersaţi în tot oraşul), „Administraţie digitală” (servicii publice digitale) şi „Administraţie inteligentă” (prin care se va elabora o nouă strategie de dezvoltare urbană, strategia smart city şi platformele de bugetare participativă şi barometru public).

Proiectele  cu finanţare prin POR de mobilitate urbană (autobuze electrice, staţii de încărcare, tramă stradală reconstruită cu piste dedicate autobuzelor şi bicicletelor smart, staţii noi de autobuze, sistem de smart traffic) şi iluminat public (sistem smart lighting, cu dispecerizare şi monitorizare în cloud, treceri de pietoni cu senzori de prezenţă etc.) continuă la modul concret proiectul pilot de oraş inteligent.

Muzeul copiilor este un proiect dedicat educaţiei smart cu elemente non formale. Un alt proiect vizează crearea unui sistem inteligent de management de clădire (BMS).

Alte proiecte sunt axate pe inovaţie şi eficienţă energetică. Proiectele Horizon 2020, în care municipalitatea este partener, completează iniţiativele pilot şi le continuă sub o formă sau alta.

De exemplu, proiectul 5G VICTORI, cu Orange în calitate de partener, contribuie la dezvoltarea durabilă a orașului prin creșterea eficienței energetice și prin folosirea noilor tehnologii şi a infrastructurii de comunicații 5G. Alte proiecte Horizon 2020 abordează multiple domenii smart city: CityxChange (energie), LoCarbo și SocialGreen (comportamentul de consum), PlastiCircle (economia circulară a plasticului),
Thermos (mapare consumuri energetice), SUITS (transport integrat) sau CityChangerCargoBike (mobilitate alternativă).

Împreună cu Digital Nation și facilitat de un grant Google.org, Alba Iulia va fi, începând din acest an, gazda unui smart living hub, unde tinerii între 15 şi 24 ani se pot specializa gratuit în domenii digitale.

Cea mai mare Cetate a României devine un Tech City prin programele Generația Tech, care îi antrenează pe tinerii din oraș în bazele administrării digitale și bazele programării, sub îndrumarea mentorilor din toată țara.

Înscrierile la specializările gratuite au demarat în iunie și continuă și în august, iar, la finalul lunii, înscrișii vor parcurge o testare basic online.

Începând din septembrie, participanții Generația Tech vor învăța pe platformele online ale programului, iar din octombrie sunt estimate primele meetup-uri la noul hub din Cetatea Alba Carolina.

Toate aceste proiecte sunt dovada trecerii proiectului pilot Alba Iulia Smart City într-o nouă etapă, în care unele dintre soluţiile identificate sunt aplicate pe scară largă şi încep să producă efectele aşteptate de cetăţeni, beneficiarii finali ai soluţiilor inteligente.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te