O companie privată ar putea efectua următoarea misiune spre Venus

DE Vlad Turcanu | Actualizat: 25.09.2020 - 15:43
Planeta Venus/ FOTO: NASA

O companie de mici dimensiuni ar putea să devanseze NASA şi ESA (Agenţia Spaţială Europeană) şi să exploreze planeta Venus peste trei ani, a declarat Peter Beck, CEO-ul „Rocket Lab”.

SHARE

Companiei americane Rocket Lab speră să lanseze o sondă proprie, un model low-cost, în 2023, informează AFP.

„O misiune spre Venus ar trebui să coste în jur de 30 de milioane de dolari", a declarat Peter Beck pentru AFP din biroul său din oraşul neozeelandez Auckland, unde Rocket Lab şi-a instalat o rampă de lansare, într-o zonă izolată ce îi asigură accesul la un cer degajat de orice formă de trafic aerian.

Planeta Venus, cu o temperatură infernală şi o atmosferă compusă din gaze toxice, a fost în mare parte neglijată începând din anii 1980 de agenţiile spaţiale în beneficiul planetelor mai îndepărtate din Sistemul Solar, precum Marte, spre care zeci de sonde şi de vehicule robotizate au fost trimise în speranţa descoperirii primelor urme ale unor forme de viaţă din trecut.

"Pe Venus, căutăm urme ale unor forme de viaţă actuale", a explicat Peter Beck.

Descoperirea surprinzătoare a unei molecule denumite "fosfină" în norii din atmosfera planetei Venus, graţie unor radiotelescoape de pe Terra, a stârnit pe 14 septembrie un val de entuziasm în rândul astronomilor şi astrobiologilor, care apără de mulţi ani ipoteza conform căreia anumiţi microbi trăiesc în prezent în norii din atmosfera lui Venus. Fosfina nu este o dovadă definitivă în acest sens, dar este posibil ca ea să trădeze prezenţa unor organisme vii.

Anunţul l-a determinat pe administratorul general al NASA să spună că agenţia spaţială americană va trebui să ofere din nou prioritate studiilor ce vizează planeta Venus.

Peter Beck face parte din tabăra pro-Venus şi analizează de doi ani fezabilitatea lansării unei sonde, în întregime dezvoltată de o companie privată. El a calculat, cu ajutorul unui doctorand, că micul satelit pe care Rocket Lab l-a dezvoltat în laboratoarele sale, Photon, ar putea fi adaptat pentru o călătorie interplanetară - un domeniu rezervat până acum doar agenţiilor spaţiale, ţinând cont de costurile unei astfel de misiuni, ce ating sume cu opt sau nouă zerouri.

 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.