NASA lansează la 23 noiembrie sonda spațială ce va lovi un asteroid și-i va schimba cursul

DE Adina Mutăr | 22.11.2021 - 21:11
NASA lansează la 23 noiembrie sonda spațială ce va lovi un asteroid și-i va schimba cursul /foto: remonews

NASA este gata să lanseze prima sondă spațială ce va lovi un asteroid și-i va schimba cursul, un program menit să salveze Pământul de la catastrofa ciocnirii cu un asteroid.

SHARE

Într-o dimineață de iarnă din 2013, un meteor de dimensiunea unei clădiri cu patru etaje a explodat în apropierea orașului Cheliabinsk, rănind peste 1.600 de oameni și provocând pagube materiale substanțiale.

Bucata de piatră și fier, cu un diametru relativ mic, a readus în discuție riscul ca Pământul să fie lovit de un „ucigaș de planete”, cum sunt denumiți asteroizii mari. 

După ani de studiu și discuții în privința acțiunilor menite să evite asemenea catastrofe, sonda Double Asteroid Redirection Test (DART) se lansează la 23 noiembrie, la bordul unei rachete SpaceX, din California și va naviga timp de 10 luni către un sistem de asteroizi binari.

Lovirea unuia din asteroizi va transfera suficientă energie pentru a-i diminua viteza și a-i modifica traiectoria. 

 

Citește și

NASA anunță că va prăbuși un vehicul spaţial pe un asteroid, pentru a îi devia traiectoria

VIDEO Misiunea „Lucy” a NASA pentru studierea asteroizilor de lângă planeta Jupiter a fost lansată

 

„DART este una dintre cele mai importante misiuni întreprinse vreodată de NASA”, a notat Casey Dreier, analist la The Planetary Society, într-o notă din noiembrie adresată membrilor.

„Acest test urmărește să demonstreze că avem o tehnologie suficient de matură pentru a fi folosită dacă ar fi detectată o amenințare reală de impact cu asteroizi”, a declarat Lindley Johnson, ofițerul de Apărare planetară al NASA, la o conferință de presă.

În septembrie anul viitor, dacă totul decurge conform planificării, sonda DART va lovi Dimorphos, corpul stâncos mai mic, 160 metri diametru, legat gravitațional de Didymos, care este mai mare, cu un un diametru de 780 de metri. Cele două roci călătoresc la aproximativ 1 kilometru una de cealaltă, iar Dimorphos orbitează în jurul fratelui său mai mare la fiecare 11 ore și 55 de minute, „la fel ca un ceas”, a spus Johnson.

Călătorind cu aproximativ 15.000 mph, sonda spațială urmează să se ciocnească frontal cu Dimorphos, atât pentru a încetini stânca cu o fracțiune de secundă, cât și pentru a-i ajusta perioada orbitală în jurul asteroidului mai mare cu câteva minute.

Didymos este suficient de aproape de Pământ pentru a fi observat și măsurat cu toate instrumentele științifice de pe planetă.

Conform calculelor cercetătorilor NASA, asteroidul nu reprezintă în prezent nicio amenințare pentru Pământ, iar misiunea este concepută în așa fel încât asteroidul să nu prezinte nicio amenințare chiar și după impactul cu sonda spațială.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te