Mirosul mâinilor poate identifica sexul. Câinii de urmă simt şi ştiu asta

DE Florin Budescu | Actualizat: 06.07.2023 - 13:55
Mirosul mâinilor poate identifica sexul - Foto: Pixnio/Marko Milivojevic

Compușii parfumați care emană de la mâna unei persoane pot fi utilizați pentru a determina sexul, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Internațională din Florida. Lucrul acesta este foarte important în investigaţiile penale.

SHARE

"În investigațiile penale, câinii au fost folosiți de multă vreme pentru a identifica și urmări oamenii în mod fiabil, pe baza mirosului lor.

Mirosul mâinilor poate identifica sexul

Dar, în timp ce dovezile despre mirosul uman pentru domeniu sunt bine stabilite, cercetătorii au făcut puține progrese în analiza profilurilor de mirosuri umane în laborator", au spus cercetătorii. într-un rezumat al constatărilor lor.

Cercetătorii au folosit spectrometria de masă pentru a analiza compușii parfumului de pe palmele umane dintr-un grup de probă de 30 de femei și 30 de bărbați

„După identificarea compușilor din fiecare probă, echipa a efectuat o analiză statistică pentru a vedea dacă ar putea determina sexul individului pe baza profilului lor de mirosuri”, au spus cercetătorii.

Citeşte şi: Parfumuri care pot cauza infertilitate au fost vândute în București și Ilfov

„Analiza a prezis cu succes sexul unei persoane cu o rată de acuratețe de 96,67%”, au spus cercetătorii. Cercetătorii spun că noile descoperiri ar putea fi folosite pentru a ajuta forțele de ordine să găsească suspecți.

„Jafurile, atacurile și violurile sunt toate infracțiuni care sunt adesea executate cu mâinile unui făptuitor și, astfel, au potențialul de a lăsa în urmă urme valoroase de probe la locul crimei”, a spus echipa de cercetare.

„Cu o validare ulterioară, analizele chimice și statistice prezentate în această lucrare ar putea fi folosite pentru a descoperi multe detalii despre un potențial făptuitor numai prin profilurile lor de miros de mână”, au spus autorii.

Citeşte şi: A murit unul dintre cei mai mari desgineri de modă. Era cunoscut și pentru marca sa de parfumuri

Folosirea parfumului pentru a identifica agresorii a fost criticată de susținătorii drepturilor civile.

Proiectul Innocence, care pledează pentru persoanele care au fost reținute pe nedrept, a spus că așa-numitele „formații de mirosuri”, în care făptașii sunt identificați pe baza mirosului câinilor, au dus la o serie de arestări pe nedrept.

În 2009, grupul de advocacy a lansat un raport care arăta că cel puțin cinci persoane au fost arestate pe nedrept prin intermediul unor liste de mirosuri, conduse de un adjunct al șeriffului din Fort Bend, Texas. Două dintre persoane au fost acuzate pe nedrept pentru crimă capitală.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te