Zeci de sportivi ruși vor participa la Olimpiadă, pentru alte ţări. Care sunt acestea

DE Florin Budescu | Actualizat: 28.07.2024 - 06:52
Zeci de sportivi ruși vor participa la Olimpiadă pentru alte ţări. Care sunt acestea - Foto: Profimedia Images
Zeci de sportivi ruși vor participa la Olimpiadă pentru alte ţări. Care sunt acestea - Foto: Profimedia Images
Zeci de sportivi ruși vor participa la Olimpiadă pentru alte ţări. Care sunt acestea - Foto: Profimedia Images
Zeci de sportivi ruși vor participa la Olimpiadă pentru alte ţări. Care sunt acestea - Foto: Profimedia Images

Zeci de sportivi ruși vor participa la Olimpiadă, pentru alte ţări. Care sunt acestea. Doar 15 sportivi din echipa rusă vor concura (cu statut neutru), la Jocurile Olimpice.

SHARE

Zeci de sportivi ruși vor participa la Olimpiadă, pentru alte ţări. Care sunt acestea. Doar 15 sportivi din echipa rusă vor concura (cu statut neutru), la Jocurile Olimpice de la Paris.

Totul - din cauza invaziei Ucrainei, de către Rusia, și a interzicerii ulterioare, pe termen nedeterminat, ca sportivii ruși să participe la competiții internaționale,

Zeci de sportivi ruși vor participa la Olimpiadă pentru alte ţări. Care sunt acestea

Cam 60 de sportivi, care anterior erau ruși, vor concura pentru alte țări, la Paris. Peste o treime dintre ei și-au schimbat cetățenia sportivă, după începerea războiului.

Din anul 2022, din cauza descalificării echipei naționale a Rusiei, s-au răspândit cazurile de schimbare a cetățeniei sportive, care au fost izolate anterior și au avut loc de obicei, din motive individuale.

În total, sute de sportivi, din zeci de sporturi, au luat parte la acest tip de evoluţie, vreme de doi ani și jumătate.

Citește și: Tenismena româncă Irina Begu s-a calificat în semifinalele turneului WTA de la Palermo

Ministrul adjunct al Sportului, Alexei Morozov, a declarat în septembrie 2023 că 55 de ruși, care reprezintă discipline olimpice (atât vara, cât și iarna) s-au transferat la alte echipe, iar numărul total, în toate sporturile, „a depășit o sută”.

Ulterior, datele oficiale nu au fost dezvăluite. În cele mai multe cazuri, autoritățile sportive ruse nu au împiedicat sportivii să treacă la alte echipe.

Cu toate acestea, Comitetul Olimpic Rus nu a vrut să elibereze trei sportivi - conform regulilor CIO. Din această cauză, ei au trebuit să facă o pauză de trei ani, înainte de a concura pentru noi echipe, dar sportivilor li s-a permis să nu facă acest lucru.

Singurul scandal zgomotos a fost asociat cu scrimeurii Serghei și Violetta Bida. S-au mutat în Statele Unite și au declarat că intenționează să obțină cetățenia acestei țări și, de asemenea, au făcut declarații împotriva războiului.

În Rusia, au fost trecuți pe lista de urmăriți, pentru abandonarea neautorizată a locului de serviciu (au concurat pentru Dynamo și CSKA și au fost oficial angajați activi ai Rosgvardia).

Drept urmare, nu au ajuns la Jocurile Olimpice. În total, la Jocurile Olimpice de la Paris vor evolua aproximativ șase duzini de sportivi care au concurat anterior la un anumit nivel, pentru echipele naționale ruse - inclusiv cei care și-au schimbat cetățenia sportivă, cu mulți ani în urmă.

Citește și: JO 2024: Campioanele olimpice Bodnar şi Radiş, calificate în semifinale la dublu vâsle feminin

Printre aceștia, după cum a calculat Meduza, se numără 23 de sportivi care și-au schimbat pașapoartele sportive după declanșarea invaziei și descalificarea naționalei Rusiei.

Rușii care și-au schimbat cetățenia după anul 2022 reprezintă acum 16 țări. Cei mai mulţi - patru - vor concura pentru Uzbekistan (înotătorul Ilya Sibirtsev, săritorul la trambulină acvatică Igor Myalin, canoista Anna Prakaten, luptătorul Razambek Zhamalov) și Serbia (luptătorii Alexander Komarov și Georgy Tiblov, canoistul Nikolai Pimenov, luptătorul de taekwondo Lev Korneev).

Câți doi sportivi reprezintă Bahrain, Cipru, Emiratele Arabe Unite și Franța. Foști sportivi ruși care și-au schimbat cetățenia după 2022 vor concura în 12 sporturi.

Probe individuale

Cei mai mulți dintre ei sunt luptători (șapte persoane) și judoka (trei persoane).

Toți sportivii care s-au calificat recent, la Jocurile Olimpice, ca ruși concurează în probe individuale, cu excepția jucătoarei de volei Ekaterina Antropova. Ea joacă în echipa națională a Italiei.

Printre rușii care și-au schimbat cetățenia sportiv,ă după începutul războiului, nu există superstaruri ale sportului mondial, dar unii dintre ei vor concura pentru medalii. Câţiva sportivi ruşi, mai jos:

Anastasia Kirpichnikova (Franța, înot)

Kirpichnikova, în vârstă de 24 de ani, este de cinci ori campioană europeană în bazin scurt, de 25 de metri, precum și câștigătoarea a trei medalii la Campionatele Europene din anul 2021.

La Jocurile Olimpice din 2020 a concurat pe trei distanțe, cel mai bun rezultat al ei fiind locul șapte. În același timp, la Tokyo, a stabilit două recorduri rusești.

Sportiva locuiește și se antrenează în Franța, de cinci ani, şi și-a schimbat cetățenia sportivă în anul 2023.

Alexander Komarov (Serbia, lupte)

Luptătorul de greco-romane în vârstă de 21 de ani a câștigat medalii la Campionatele Europene din 2019 și 2020, ca membru al naționalei Rusiei.

La început a concurat la o greutate de sub 82 de kilograme, apoi a trecut la o categorie mai grea, de până la 87 de kilograme.

Komarov a început să reprezinte Serbia la competițiile internaționale, în ianuarie 2024. În decurs de o lună, sportivul a reușit să câștige prima medalie de aur a Campionatului European din cariera sa.

Dauren Kurugliev (Grecia, lupte)

Kurugliev concurează la categoria de greutate până la 86 de kilograme. Jucând pentru Rusia, sportivul a câștigat Campionatul European în anul 2017, Jocurile Europene, în 2019, și Cupa Mondială, în 2020.

Ca membru al echipei naționale a Greciei, sportivul de 32 de ani a câștigat ultimele două campionate europene.

Anna Prakaten (Uzbekistan, canotaj)

Anna Prakaten, în vârstă de 31 de ani, este singura sportivă rusă care și-a schimbat recent cetățenia și are deja o medalie olimpică.

Foto: Profimedia Images

În 2021, la Tokyo, sportiva a câștigat argint, la canotaj simplu. În același an, a câștigat Campionatul European. Prakaten a început să concureze pentru Uzbekistan în anul 2023.

Pentru ea, aceasta este deja a doua schimbare a cetățeniei sportive - sportiva, născută la Minsk, și-a început cariera ca reprezentantă a Belarusului și reprezintă Rusia din anul 2016.

Akhmed Tazhudinov (Bahrain, lupte)

Tazhudinov, în vârstă de 21 de ani, reprezintă Bahrainul din toamna anului 2022. Concurează la lupte libere, la categoria până la 97 de kilograme.

În ultimul an și jumătate, Tazhudinov a dominat toate competițiile de nivel înalt la care a participat: a câștigat de două ori campionatele asiatice, a devenit campion mondial și a câștigat de asemenea Jocurile de vară din Asia. 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te