VIDEO O lună incendiară în sport: Începe Campionatul Mondial de Fotbal 2022. Țările participante

DE Alin Crișan | Actualizat: 19.11.2022 - 18:30
Pregătiri cu Ronaldo - FOTO: Profimedia

Va fi primul Campionat Mondial ce va avea loc în Orientul Mijlociu și de asemenea primul organizat de o țară arabă majoritar musulmană. Acest turneu va fi ultimul în care vor participa 32 de echipe naționale, inclusiv țara gazdă, deoarece următorul va cuprinde 48 de echipe.

SHARE

A 22-a ediţie a Cupei Mondiale de fotbal are loc între 20 noiembrie - 18 decembrie 2022 şi este găzduită de Qatar. Este prima Cupă Mondială care are loc în lumea arabă şi a doua desfăşurată în întregime în Asia după turneul din 2002 din Coreea de Sud şi Japonia. Acest turneu final va fi ultimul cu 32 de echipe participante; din 2026, vor participa 48 de ţări la CM găzduită împreună de SUA, Mexic şi Canada.

Citește și: VIDEO Explozie puternică în Sankt Petersburg: O conductă de gaz a luat foc: Flăcări uriașe

La turneul final vor evolua 32 de reprezentative naţionale, inclusiv ţara gazdă, Qatar.

Meciul de deschidere se va disputa pe 20 noiembrie 2022 între Qatar şi Ecuador pe stadionul Al Bayt din Al Khor. Finala urmează să aibă loc pe 18 decembrie 2022, de Ziua naţională a Qatarului, pe Lusail Stadium. Deţinătoarea titlului mondial este Franţa.

În urma meciurilor din preliminarii, la care au participat 211 ţări din cele şase confederaţii continentale ale FIFA, s-au calificat: Australia, Iran, Japonia, Qatar, Arabia Saudită, Coreea de Sud, Camerun, Ghana, Maroc, Senegal, Tunisia, Canada, Costa Rica, Mexic, Statele Unite ale Americii, Argentina, Brazilia, Ecuador, Uruguay, Belgia, Croaţia, Danemarca, Anglia, Franţa, Germania, Ţările de Jos, Polonia, Portugalia, Serbia, Spania, Elveţia şi Ţara Galilor.

Citește și: Autoritățile japoneze le recomandă cetățenilor să poarte pulover pe gât: E economie la încălzire

Se vor disputa 64 de meciuri în total. Primele două echipe clasate în fiecare grupă se vor califica în faza optimilor de finală ale Cupei Mondiale din Qatar. Fazele grupelor sunt programate în perioada 20 noiembrie - 2 decembrie 2022. Optimile de finală se vor juca între 3 şi 6 decembrie 2022, sferturile se vor disputa pe 9 şi 10 decembrie 2022, iar semifinalele, pe 13 şi 14 decembrie. Finala CM va avea loc pe 18 decembrie 2022, iar finala mică, ce va stabili ocupanta locului 3, se va juca pe 17 decembrie 2022.

Partidele de la CM 2022 se vor disputa pe opt stadioane din tot atâtea oraşe: Al Bayt Stadium (60.000 de locuri) din Al Khor; Lusail Stadium (80.000 de locuri) din Lusail; Ahmad Bin Ali Stadium (40.000 de locuri) din Umm Al Afaei; Al Janoub Stadium (40.000 de locuri) din Al Wakrah; Al Thumama Stadium (40.000 de locuri) din Al Thumama; Education City Stadium (40.000 de locuri) din Al Rayyan; Khalifa International Stadium (40.000 de locuri) din Aspire; Stadium 974 (40.000 de locuri) din Ras Abu Aboud. Datorită distanţelor relativ scurte dintre arenele din jurul oraşului Doha, suporterii au posibilitatea de a viziona mai multe meciuri pe zi la turneul final.

Citește și: FOTO Singurul român care a câștigat Campionatul Mondial de Fotbal. A refuzat-o pe Real Madrid

Selecţionerii echipelor participante vor efectua cinci înlocuiri în timpul normal de joc. Dacă vor avea loc prelungiri, mai este permisă o înlocuire suplimentară, precizează FIFA.

Mascota oficială a turneului a fost dezvăluită la 1 aprilie 2022, în timpul extragerii fazei grupelor. Numele său este La'eeb, un cuvânt arab ce înseamnă "jucător super talentat". "La'eeb va fi recunoscut pentru spiritul lui tânăr. Împarte bucurie şi încredere peste tot pe unde merge. La'eeb vine dintr-o lume paralelă, unde trăiesc mascotele turneului. Este o lume în care ideile şi creativitatea formează personajele care trăiesc în mintea fiecăruia".

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te