VIDEO De la promisiunea unui copil pentru tatăl lui, la „Le Magicien”. Povestea unui jucător de polo

DE Mihai Duță | Actualizat: 07.07.2020 - 11:47

Andrei Prioteasa (24 de ani) este unul dintre componenții de bază ai echipei de polo Steaua, dar și ai lotului național care se pregătește pentru turneul de calificare la Jocurile Olimpice. Dar nu a fost chiar simplu să ajungă până aici.

SHARE

Când scrii pe youtube numele lui Andrei Prioteasa, primul clip în care apare este unul postat de Federația Franceză de Polo, iar românul este supranumit „Le magicien”. Într-adevăr, apare de nicăieri, suflă o minge unui adversar care nu înțelege ce i se îmtâmplă, apoi pleacă în viteză spre poartă și reușește să marcheze dintr-un șut cu efect, cu toate că avea deja doi apărători pe cap. Se întâmpla într-un meci Steaua – Brescia din Cupa Campionilor Europeni la polo.

Pactul cu tata

Însă totul a început în urmă cu 18 ani, atunci când tatăl său l-a dus pentru prima oară la un bazin într-o vacanță de vară. Și tatăl, dar și nașul lui Andrei făcuseră polo.

„Aveam șase ani atunci și am făcut un pact cu tata. I-am promis că voi sta toată vara la bazin pentru a vedea dacă îmi place sau nu să practic acest sport și apoi voi lua o decizie în privința asta. La sfârșitul verii l-am anunțat că o să merg în continuare. Când a venit iarna mi-a cam părut rău de decizia luată pentru că nu era deloc ușor. Nașul meu, Robert Fieresteanu, a fost cel care m-a aruncat prima dată în bazin și, mai târziu, mi-a fost antrenor atât la juniori, cât și la seniori, pentru o perioadă de timp”, își amintește Andrei.

Tatăl său practicase polo până la nivel de juniori, iar nașul fusese membru al echipei naționale de seniori și jucător al echipei CS Dinamo București.

Primele rezultate

Chiar dacă era greu, sportul începuse să-i placă, iar rezultatele au început să apară.

La 15 -16 ani, Andrei juca atât la categoria sa de vârstă (junior II), cât și la o categorie superioară (Junior I).  Cu prima categorie a obținut locul trei, iar cu cea de-a doua a câștigat campionatul național. Apoi, drumul său a fost mereu în acensiune.

„Am început la CS Dinamo Bucureșți, la juniori, după care la nivel de seniori am activat pentru: CS Sportul Studențesc, CS Dinamo București, CSM Oradea și CSA Steaua București, unde joc și în prezent.

Cariera mea a fost într-o continuă ascensiune. La nivel de juniori am fost campion național în 2015 și am obținut titlul de golgheter. Tot la juniori, m-am clasat pe locul 6 cu echipa națională la Campionatul Mondial din Australia, în 2012.

La seniori am obținut locul 2 în Len Euro Cup, în 2017 și am fost vicecampion național cu echipa CSM Oradea. „Iar în ultimii doi ani, am câștigat titlul de campion național cu CSA Steaua București”, spune Andrei Prioteasa.

Foto: Campion național cu CSA Steaua 

Nu a neglijat nici școala în tot acest timp. A urmat Colegiul Național Emil Racoviță, profil sportiv, liceu pe care l-a ales pentru că știut de la început că vrea să meargă pe drumul sportului de performanță. În momentul de față mai are puțin și devine absolvent al Facultății de Educație Fizică, Sport și Kinetoterapie din cadrul Universității Româno-Americane.

A încercat să se antreneze acasă, într-o mică piscină

Andrei face, în mod obișnuit între 8 și 10 antrenamente săptămânal, la care se mai adaugă trei-patru antrenamente de forță făcute, de regulă, înainte de a intra în apă.

Pandemia a schimbat, însă, totul.

„În perioada stării de urgență am primit zilnic un program din partea antrenorului și a preparatorului fizic de la echipa la care activez, CSA Steaua Bucureșți. Aceste antrenamente s-au canalizat pe creșterea forței musculare, pentru că, din păcate, în sportul nostru fără a avea contact cu apa este foarte greu să-ți menții condiția fizică specifică.

Ba chiar la un moment dat mi-am cumpărat un elastic de apă pentru a putea înota sau a face exerciții de călcare a apei în piscina proprie, dar vremea nu a ținut cu mine”, explică Andrei.

Pentru perioada următoare își dorește doar să se poată antrena fără restricții:

„În primul rând îmi doresc să ne putem antrena în condiții normale, pentru a avea parte de o pregătire cât mai bună, dat fiind faptul că la finalul anului ne așteaptă o competiție importantă și anume turneul de calificare pentru Jocurile Olimpice. De asemenea în ceea ce privește echipa de club îmi doresc câștigarea unui nou titlu național, să ne luăm revanșa prin câștigarea Cupei României și să avem un parcus cât mai bun în competițiile europene. Sper să trecem cu bine peste această încercare și îmi doresc că publicul să revină alături de noi la meciurile din competițiile menționate anterior”.

Plăcerea de a face sport

Andrei crede că un sportiv de perfomanță trebuie să aibă, în primul rând, dorință și putere de muncă, plăcerea de a face sport și talentul pentru disciplina respectivă.

Speră ca polo-ul să fie din ce în ce mai cunoscut în România, mai ales că acest sport este prezent la fiecare ediție a Campionatelor Europene de seniori, dar și la alte competiții internaționale, atât la nivel de club cât și la nivel de echipa națională.

„În ultima perioadă au început să apară din ce în ce mai multe bazine, spre deosebire de acum 10 ani, când spațiul de antrenament era limitat la Floreasca, Izvorani și Dinamo unde era doar bazinul descoperit pe atunci, plus bazinele din Oradea, Cluj și Arad. Mai mult de atât, în bazinul de la Floreasca se antrenau patru echipe pe timp de iarnă: Steaua, Dinamo, Sportul Studențesc și Rapid. Acum fiecare echipă are bazinul propriu și, în plus, au început să apară și în provincie bazine noi, spre exemplu la Brașov, Arad, Focșani și Târgoviște.

Îmi doresc ca odată cu crearea acestor noi bazine, să se dezvolte și noii antrenori “tineri”, care să creeze o baza de selecție cât mai mare pentru a crește probabilitatea obținerii de performanțe sportive cât mai bune atât la nivel de echipe naționale de juniori și seniori, cât la nivelul echipelor de club.

Totodată, la echipa națională, unde lotul este întinerit și suntem într-o continuă dezvoltare, trebuie să avem performanțe pentru că doar așa putem umple tribunele, dar și bazinele cu copii dornici să practice polo”, crede Andrei Prioteasa.

Pasiuni legate de apă și mingii rotunde

În timpul liber, care este destul de limitat, lui Andrei îi place să călătorească, iar hobby-urile sale sunt pescuitul, jocurile online și meciurile de baschet din NBA.

„În ultima vreme încerc să descopăr frumusețile țării noastre împreună cu prietena mea, însă timpul e un impediment dat fiind că și ea activează în domeniul sportului. Este arbitru și antrenor de gimnastică ritmică, iar programul fiecăruia este destul de încărcat din cauza competițiilor”, spune Andrei.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te