Victorie pentru șahistul român, Bogdan Deac, în runda a III-a etapei Superbet Chess Classic Romania

DE Alex Darvari | Actualizat: 08.05.2022 - 16:51
Victorie pentru șahistul român, Bogdan Deac, în runda a III-a etapei Superbet Chess Classic Romania

Marii maeștri internaționali ai șahului, prezenți la București pentru participarea în competiția Superbet Chess Classic România 2022, au încheiat sâmbătă cea de-a treia rundă de confruntări din prima etapă a turneului Grand Chess Tour 2022 (GCT).

Investește în acțiuni cu 0% comision!

Capitalul tău este expus riscurilor.
SHARE

Runda s-a încheiat cu prima victorie din această etapă a șahistului român, Bogdan Deac, în fața reprezentantului Ungariei, Richard Rapport. Restul rezultatelor au fost remize și arată după cum urmează:

Maxime Vachier-Lagrave – Shakhryiar Mamedyarov 1/2-1/2

Fabiano Caruana – Wesley So 1/2-1/2

Ian Nepomniachtchi – Dominguez Perez 1/2-1/2

Alireza Firouzja – Levon Aronian 1/2-1/2

Richard Rapport – Bogdan Deac 0-1

 

Directorul Operei Naționale București, dirijorul Daniel Jinga, a făcut prima mutare la partida dintre Maxime Vachier-Lagrave – Shakhryiar Mamedyarov, iar ambasadorul Superbet, Cătălin Moroșanu, la partida dintre Bogdan Deac - Richard Rapport, dând startul simbolic al celei de-a treia runde a competiției.

Cronica rundei a treia

Richard Rapport – Bogdan Deac 0-1

Bogdan Deac l-a înfruntat cu piesele negre pe cel de-al 7-lea jucător din lume, marele maestru maghiar, Richard Rapport. Partida a început destul de pașnic, dar începând cu mutarea a 13-a a început să se joace pe contre. După o serie de schimburi în centrul tablei, ambii regi au ajunși să fie expuși. Fiind o poziție dificilă, cei doi mari maeștri au ajunși în criză de timp, dar Bogdan a fost extrem de precis în apărare și pe fondul unei greșeli a adversarului a reușit să câștige partida. Astfel după primele 3 runde a reușit să devină lider al clasamentului alături de Wesley So și Ian Nepomniachtchi.

Ian Nepomniachtchi – Lenier Domniguez ½- ½

Cei doi mari maeștri au efectuat primele 22 de mutări într-un timp record, în mai puțin de 15 minute. Acest lucru ne-a demonstrat încă o dată cât de bine sunt pregătiți și din punct de vedere teoretic cei mai buni jucători din lume. Părea că va fi o remiză rapidă, dar cei au ținut să ne contrazică. Ian a continuat să preseze și jucătorul de origine cubaneză a ajuns în criză de timp. Cu toate acestea a găsit cele mai bune continuări și partida s-a încheiat la egalitate perfectă. Fiecare dintre jucători având doar regele pe tablă la finalul disputei.

Fabiano Caruana – Wesley So ½- ½

Încă din deschidere, Fabiano a sacrificat un pion în schimbul obținerii perechii de nebuni și a unei dinamici mai bune a pieselor. Jocul exact al lui Wesley și apărarea precisă au făcut ca inițiativa să se risipească mutare cu mutare, dar nu a fost suficient pentru obținerea victoriei. La finalul partidei, Fabiano a declarat că a trebuit să fie extrem de atent pentru a reuși să obțină remiza.

Levon Aronian – Alireza Firouzja ½- ½

S-a jucat o variantă cunoscută din apărarea slavă, dar jucătorul de origine armeană a încercat să devieze de la varianta principală și astfel a ajuns într-o poziție dificilă. Finalul l-a regăsit pe reprezentatul Franței cu avantaj semnificativ. Deși partida conducea către o victorie a negrului, abilitățile tehnice ale lui Levon Aronian au făcut ca partida să se încheie la egalitate.

Maxime Vachier-Lagrave - Shakhriyar Mamedyarov ½- ½

A fost cea liniștită partidă a zilei. Deschiderea Caro-Kann aleasă de către jucătorul azer a fost ca invitație către o dispută dinamică, Maxime a alea varianta pașnică. Chiar dacă de la distanță a părut că este o plimbare prin parc, situația nu a fost atât de simplă pe cât a părut a fi. După o serie de manevre interesante, rezultatul de remiză a fost consemnat în urma unei repetări a poziției.

Clasamentul după runda a treia:

1-3. Ian Nepomniachtchi 2p, Wesley So 2p, Bogdan Deac 2p

4-7. Fabiano Caruana 1,5p, Levon Aronian 1,5p, Dominguez Perez 1,5p, Maxime Vachier-Lagrave 1,5p

8-10. Alireza Firouzja 1p, Richard Rapport 1p, Shakhryiar Mamedyarov 1p.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2023 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te