VIDEO Un pilot român de 15 ani și o echipă românească debutează în 2024 în Formula 4 din Italia

DE Răzvan Scăeșteanu | Actualizat: 02.05.2024 - 11:20
Un pilot român de 15 ani și o echipă 100% românească debutează în 2024 în Formula 4 din Italia - Foto: Bunzac Media
Un pilot român de 15 ani și o echipă 100% românească debutează în 2024 în Formula 4 din Italia - Foto: Bunzac Media

Un pilot român de 15 ani și o echipă 100% românească debutează în 2024, în premieră, în Formula 4 din Italia. Prima etapă este programată în weekend-ul 4-5 mai, pe circuitul de la Misano.

SHARE

Pentru prima oară în istoria competiției de Formula 4 din Italia, în 2024, va fi la start un pilot român care va concura pentru o echipă românească. 

Citește și: FOTO Un pilot român, câștigătorul campionatului de anduranță 24H Series Middle East Trophy 2024

Un pilot român de 15 ani și o echipă 100% românească debutează în 2024 în Formula 4 din Italia

Pilotul Luca Viișoreanu, de trei ori campion în Romanian Karting Masters, face în acest an pasul spre competițiile de monoposturi și debutează în acest weekend în Formula 4 din Italia împreună cu echipa românească Real Racing. 

Luca Viișoreanu, în vârstă de 15 ani, își va continua astfel cariera în lumea sporturilor cu motor alături de echipa cu care a obținut succesele din karting, etapa de la Misano fiind prima și pentru Real Racing într-o competiție de monoposturi. 

În 2024, în Formula 4 Italia sunt programate 10 etape, trei dintre acestea contând și pentru competiția Euro F4.

În plus, Luca Viișoreanu, împreună cu echipa Real Racing, vor lua startul și la câteva curse din Formula 4 CEZ (Zona Europei Centrale), competiție similară cu cea din Italia. 

„Urmează prima cursă de Formula 4 din acest sezon în Italia, care este și prima cursă din cariera mea în această competiție.

Este un campionat puternic în care au concurat mulți piloți ce au ajuns până în Formula 1, dar sunt optimist și sunt convins că testele făcute până acum, pe toate circuitele din calendar, mă vor ajută să-mi intru mai repede în ritm”, a spus Luca Viișoreanu, pilotul echipei Real Racing.  

Citește și: O echipă românească dezvoltă prima mașină electrică de curse BMW i4. Va lua startul la Pikes Peak

Formula 4 din Italia 2024: 37 de piloți, 12 echipe, 25 de națiuni 

Campionatul Italian de Formula 4 va începe în acest weekend pe circuitul de la Misano, iar în program mai sunt etape pe circuitele de la Imola, Vallelunga, Mugello și Monza, în Italia, Le Castellet (Franța), Spielberg (Austria) și Barcelona (Spania).

În sezonul 11 al uneia dintre cele mai disputate competiții de Formula 4 din Europa vor fi la start 12 echipe, cu 37 de piloți, reprezentând 25 de națiuni diferite. 

„Am avut două zile de teste la Misano, cu o săptămână înaintea primei etape, și am avut parte de condiții meteo foarte schimbătoare.

Am testat diverse setări împreună cu inginerii echipei și mă simt destul de pregătit pentru acest debut.

Nivelul în acest campionat este unul foarte mare și pentru mine acest lucru este o oportunitate foarte bună de a aduna experiență alături de cei mai buni, iar obiectivul meu este să fac progrese de la o etapă la alta”, a mai adăugat Luca Viișoreanu, pilotul echipei Real Racing. 

Monopostul echipei românești Real Racing: șasiu Tatuus T-421, motor Abarth de 1.4 litri turbo și 180 de cai

Echipa Real Racing, condusă de fostul pilot Constantin Răileanu, se pregătește pentru debutul din Campionatul Italian de Formula 4 încă din 2023.

Echipa românească va folosi a doua generație a șasiului Tatuus T-421, iar motorul este de la Abarth, de 1,4 litri turbo, care dezvoltă aproximativ 180 CP. Ținând cont că regulamentul tehnic este similar, echipa Real Racing poate participa cu aceste monoposturi în diferite campionate naționale și regionale de Formula 4. 

„Aștept cu nerăbdare prima cursă din acest sezon. Echipa noastră a obținut rezultate excelente în competiții de karting, atât în România, cât și în Italia, iar pasul de a pune și bazele unei echipe care să concureze în Formula 4 a fost unul care a venit normal.

Am avut și avem piloți foarte talentați în echipa de karting, iar unii dintre ei debutează acum alături de noi și în competițiile de monoposturi. Sunt mândru de tot ceea ce am realizat și sper ca toată munca noastră să fie de răsplătită cu rezultate cât mai bune în acest sezon”, a spus Constantin Răileanu, team manager-ul Real Racing. 

Prima ieșire pe circuit pentru Luca Viișoreanu și echipa Real Racing va fi la cele două sesiuni de teste colective, programate joi, 2 mai, între orele 10:00 – 12:00 și 15:15 – 17:15 (ora României).

Vineri, 3 mai, sunt programate două sesiuni de antrenamente libere de câte 30 de minute (orele 09:40 și 12:55), urmate de cele două sesiuni de calificare de câte 15 minute (orele 17:50 și 18:15).   

Prima cursă a sezonului 2024 va fi programată sâmbătă, 4 mai, de la ora 12:30, urmată de cursa a doua, de la ora 18:45. Ultima cursă a primei etape se va desfășura duminică, 5 mai, de la ora 12:00.

Fiecare cursă se desfășoară pe durata a 30 de minute + 1 tur. 

Luca Viișoreanu este susținut în acest sezon din Formula 4 de partenerii săi: Institutul Sânului, Euronautica International și Arhiva Electronica de Garanții Reale Mobiliare – AEGRM.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te