Umbra lui Putin în șahul românesc. Baletul dubios al unei clone mutate de la Moscova la București

DE Stelian Negrea | Actualizat: 14.02.2024 - 11:42
Vlad Ungureanu, președintele unei clone rusești nu știe că șahul e folosit de Rusia pentru influență geopolitică.Sursa foto: Facebook
Vlad Ungureanu, președintele Asociației ISCU
Rompetrol finanțează programul Șah în școli ai Asociației ISCU. Sursă foto: Facebook

Federația Rusă încearcă să creeze o federație internațională de șah paralelă folosindu-se de o obscură organizație românească care a fost la un pas să obțină statutul de federație națională. Cu ajutorul Moscovei. Care vrea să obțină din nou controlul total în șahul mondial.

SHARE

Înainte, dar mai ales după invazia Ucrainei, Federația Rusă a început să piardă teren masiv în organizațiile internaționale de prestigiu. De la ONU la Comitetul Internațional Olimpic. 

A patra cea mai numeroasă și importantă organizație din lume este Federația Internațională de Șah (FIDE). Cu sute de milioane de jucători la nivel mondial. 

Publicația engleză Financial Times remarcă, într-o anchetă, că șahul mondial a devenit un pion în jocul de putere al lui Vladimir Putin. 

Umbra lui Putin în șahul românesc. Baletul dubios al unei clone mutate de la Moscova la București

Dictatorul rus a reușit să-l impună la șefia Federației Internaționale de Șah, pe Arkady Dvorkovich, fost vicepremier al Federației Ruse.

Însă acesta este flancat de toate federațiile de profil din întreaga lume. Inclusiv din SUA. 

Gary Kasparov, cel mai mare jucător de șah din toate timpurile, și care trăiește în SUA, este unul dintre criticii acerbi ai lui Putin. 

Acum, prin intermediul unei organizații obscure ISCU, care și-a avut ani de-a rândul sediul la Moscova, și care a fost transferată la București, Federația Rusă încearcă să își întărească, o dată în plus, controlul asupra șahului mondial. 

Cu escală la București. Unde e finanțată de Rompetrol, compania deținută de statul Kazahstan. Un aliat tradițional al Moscovei. 

Cadoul otrăvit al rușilor

România a fost la un pas să aibă două federații naționale de șah. 

Pe lângă cea oficială, am fost extrem de aproape să avem o federație fantomă cu rădăcini la Moscova. 

Rușii nu oferă astfel de sprijin din altruism, ci pentru că doresc să își recâștige influența totală asupra mișcării șahului mondial. 

O ambiție venită din epoca Rusiei sovietice, când șahul era mai mult decât un sport, era o luptă geopolitică. 

Totul a pornit de la un bătrînel de 75 de ani, Alexander Kostyev, aflat în grațiile depline ale regimului lui Vladimir Putin. 

Un fost jucător de șah format pe timpul Uniunii Sovietice, șef al Federației de Șah a Moscovei și al catedrei de șah a Universității de Științe Sociale de la Moscova, instituție de învățământ de stat a Federației Ruse. 

Un colaborator activ al diferitelor programe de șah pentru elevi organizate de instituții de învățământ de stat din Rusia. 

Acesta deținea International School Chess Union (ISCU Uniunea / Federația Internațională pentru Șah în Școli) cu sediul la Moscova, pe care susținea că nu o mai poate conduce. 

Motiv pentru care a cerut, la sfârșitul anului trecut, într-o scrisoare adresată FIDE, să recunoască clona românească a ISCU drept membru afiliat al acestei prestigioase federații internaționale:

“Scopul principal al ISCU a fost să inițieze desfășurarea Campionatelor Mondiale în rândul școlarilor. Cu ajutorul prietenilor și colegilor mei din Bulgaria, Turcia, Grecia, Polonia, România și un număr de țări din Asia și din America Latină, acest obiectiv a fost atins. FIDE a organizat campionate mondiale de șah în școli din 2005.

Acum am 75 de ani, am trecut la predare, dar aș dori ca ISCU să-și continue activitățile și ar putea fi condus de un organizator mai tânăr, dar foarte experimentat.

Ion Șerban Dobronăuțeanu și Vlad Ungureanu din România au acceptat propunerea mea, au creat o echipă puternică, au înregistrat „Asociația ISCU” din București ca succesor al ISCU și au organizat deja un număr de evenimente majore.

Vă rog, domnule președinte și membri ai Congresului FIDE, să susțineți solicitarea Asociației ISCU să se alăture FIDE ca organizație afiliată.”

Puci ratat

FIDE a respins în decembrie 2023 această cerere pentru că s-ar fi creat un precedent extrem de periculos: ar fi fost recunoscută de facto o nouă federație de către organismele internaționale pe lângă cea existentă și care primește finanțări de la bugetul de stat: Federația Română de Șah (FRȘ).

În fapt, un puci menit să consfințească existența a două federații paralele care ar fi creat un precedent periculos și pentru alte țări care s-ar fi putut trezi că le apar federații naționale ca ciupercile după ploaie. 

Acum, FRȘ este condusă de către Vlad Ardeleanu. Acesta nu a dorit să comenteze în niciun fel demersurile lui Vlad Ungureanu, sprijinit de rusul de 75 de ani. 

Într-un răspuns pentru Newsweek România, Vlad Ungureanu, președintele Asociației ISCU susține că nu știe motivele pentru care FIDE nu i-a recunoscut asociația și că va depune din nou o cerere de afiliere: “Nu am fost informați oficial care au fost motivele pentru care FIDE a scos de pe ordinea de zi a Adunării Generale aplicația de afiliere a Asociației ISCU. Afilierea la FIDE ar fi un mare câștig al șahului românesc pe plan internațional și intenționăm în viitor să depunem un nou dosar de afiliere”. 

De la Moscova direct pe Calea Victoriei din București

București, Calea Victoriei, blocul de lângă Biserica Albă. Pe fațada căruia încă se mai zăreau de curând urmele gloanțelor trase la Revoluție. 

La etajul trei al acestuia este înghesuit sediul ONG-ului recent transferat de la Moscova, de pe strada Frounzenskaya la numărul 3. 

Asociația ISCU (International School Chess Union – Uniunea Internațională a Șahului Școlar).

La doi pași de Academia Diplomatică a Ministerului Afacerilor Externe al Federației Ruse. Una dintre instituțiile unde sunt formați viitorii spioni ai Moscovei. 

Clona românească a organizației rusești a fost înființată în decembrie 2022. Folosește în corespondența oficială reperele originalului rusesc, însă cu discreție. Pentru a nu se face o legătură imediată între cele două. 

Membrii fondatori ai ISCU România au fost Fundația Gambit Elisabeta Polihroniade, Vlad Ungureanu și Ion Șerban Dobronăuțeanu. Primul se prezintă președintele Federației Mondiale de Șah în Școli, în fapt președintele Asociației ISCU. Urmașa organizației rusești cu aceeași titulatură. 

Impulsionat de sprijinul lui Kostyev, Ungureanu a trimis, la rândul său, o scrisoare către celălalt rus de la șefia FIDE, Arkady Dvorkovich. Omul lui Putin. 

În care cerea să fie recunoscuți drept membri afiliați ai acestei organizații internaționale, susținând că sunt continuatorii ISCU Moscova:

“Asociația ISCU este continuatoarea International School Chess Association (n.r. cu sediul la Moscova), membru afiliat al FIDE (…)

Dragă domnule președinte, credem că Asociația ISCU poate avea o contribuție considerabilă la promovarea și introducerea șahului în instituțiile de educație ca un membru afiliat al FIDE și vom fi mândri dacă dumneavoastră și Adunarea generală a FIDE va admite Asociația ISCU ca membru afiliat al FIDE.

(…)“. 

Ungureanu: Nu avem legături cu ISCU Moscova

Vlad Ungureanu, președintele Asociației ISCU, susține, în răspunsul pentru Newsweek România, că asociația pe care a înființat-o nu ar avea nicio legătură cu cea de la Moscova: 

“Nu a existat și nu există nicio legatură între Asociatia ISCU, înființată în România, și organizația ISCU, condusă de Alexander Kostyev. 

Nu au existat și nu există plăți sau vreo relație patrimonială între asociația românească ISCU și respectiva organizație“.

Ungureanu a ales să nege orice conexiune cu asociația rusească, deși sub semnătura domniei sale scrisese boardului FIDE, în toamna anului trecut, că Asociația ISCU este continuatoarea ISCU (n.r. cu sediul la Moscova), membru afiliat al FIDE. 

Rusul lui Putin, premiat de români

Atât Ungureanu, cât și Dobronăuțeanu, au avut funcții în Federația Română de Șah, fiind apropiați ai fostului președinte al acestei federații până în urmă cu doi ani: Sorin Iacoban.

Fost senator PSD de Iași trecut în partidul Pro România, Iacoban este un apropiat al actualului primar liberal al acestei localități, Mihai Chirica. Un promotor constant al evenimentelor lui Ungureanu. 

În mod paradoxal sau nu, Kostyev a fost premiat în urmă cu trei ani într-un eveniment al Federației Române de Șah.

Semn că legăturile dintre conducerea de atunci și Moscova erau extrem de puternice. 

Vezi aici link către evenimentul de premiere de către Federația Română de Șah a rusului Alexander Kostyev.

De altfel, Ungureanu are cuvinte de apreciere față de rusul a cărui clonă a înființat-o în România: “Alexander Kostyev este o persoană cu îndelungată activitate în șahul școlar la nivel internațional și care, în trecut, a încurajat activitățile derulate în România, în domeniul șahului în școală. 

Având în vedere aprecierea de care se bucură România în ceea ce privește șahul juvenil, am primit recomandarea, de la personalități mondiale ale șahului școlar, de a fi mai activi pe plan internațional în domeniul șahului școlar”.

Iacoban s-a remarcat prin mai multe scandaluri publice.

La rândul său, Dobronăuțeanu este unul dintre acționarii de la o serie de companii producătoare de alcool - Murfatlar România, Euroavipo Poșta Câlnău etc - care s-au aflat în atenția ANAF pentru evaziune fiscală de sute de milioane de lei. 

Kazahii de la Rompetrol asigură finanțarea clonei rusești

Principalul sponsor al grupării puciștilor cu legături cu Moscova este compania Rompetrol deținută de grupul KazMunaiGaz din Kazahstan. Un stat care gravitează încă în jurul intereselor Federației Ruse. 

Contactați de Newsweek România, oficialii Rompetrol nu au răspuns unui set de întrebări legate de finanțările pe care le oferă pentru a susține o asociație cu conexiuni la Moscova. 

Singurul răspuns al acestora a fost că Rompetrol nu "a încheiat si nu are in derulare niciun parteneriat (contract de sponsorizare sau alt tip de contract) cu asociația mentionată de dumneavoastră". 

Totuși numele companiei apare în toate postările de pe rețelele de socializare ale Asociației ISCU. 

Conexiunea moldoveană. Cu rădăcini tot la Moscova

Zilele acestea, Ungureanu se află în Republica Moldova, unde-și extinde programul său principal: Șahul în școli.

Federația de Șah din Republica Moldova a fost condusă, până de curând, de Igor Dodon, fostul președinte pro rus al acestei țări. 

Pentru că era doar o funcție politică, Federația de la Chișinău era controlată de cel mai mare jucător de șah al Moldovei, Victor Bologan. 

Dodon a plecat, Bologan a rămas în Federația de Șah moldoveană. 

Cei doi aveau întâlniri regulate pe care țineau să le facă publice. Ba chiar anunțau că Republica Moldova l-a susținut la șefia FIDE pe actualul președinte, fostul vicepremier rus, Arkady Dvorkovich. Favoritul lui Putin. 

Vezi aici fotografii de la întâlnirile lui Dodon cu Bologan.

Vezi aici link cu anunțul de susținere al celor doi pentru fostul vicepremier rus.

Conform propriului site, în 1989, Bologan “a susținut cu succes examenele de admitere la catedra de șah a Institutului de Educație Fizică și Sport din Moscova. În 1993 a absolvit Institutul și, în același an, a fost admis la doctorat la Academia de Educație Fizică și Sport din Rusia. Între timp, a început antrenamentele cu renumitul antrenor rus Mark Dvorețki. În 1996 a susținut teza de doctor pe tema "Pregătirea complexă a șahiștilor de performanță".

Bologan este căsătorit cu Margarita Makarova, balerină la Teatrul de Balet Moscova.  

Bologan este director executiv în FIDE, fiind cureaua de transmisie dintre mișcarea lui Ungureanu din România și influența rusească din federația internațională de șah. 

Contactat de Newsweek România, Bologan nu a răspuns unui set de întrebări legate de conexiunile sale cu Moscova, cu regimul lui Putin și cu președintele Asociației ISCU, Vlad Ungureanu. 

Kasparov, cel mai mare adversar al lui Putin

Gary Kasparov, considerat de o bună parte a specialiștilor din lumea șahului drept cel mai mare jucător din toate timpurile, este unul dintre cei mai înverșunați adversari ai lui Vladimir Putin. 

Acesta conduce organizații internaționale care militează pentru drepturile omului. 

În interviuri pentru Newsweek România și-a declarat aversiunea evidentă față de războiul declanșat de Vladimir Putin în Ucraina și față de suprimarea de către președintele Putin a oricărei opoziții democratice în Rusia. 

Vezi aici și aici link către interviurile acordate de Kasparov Newsweek România.

Citește și: VIDEO EXCLUSIV Marele maestru de șah și disident Garry Kasparov: Putin e un boss mafiot

De asemenea, Kasparov și-a declarat deschis suportul pentru actuala conducere a Federației Române de Șah. 

Citește și: VIDEO De ce crede Kasparov că oamenii lui Putin nu vor duce la îndeplinire ordinul unui atac nuclear

Vezi aici videoclipul prin care Kasparov susține actuala conducere a Federației Române de Șah. 

Financial Times: “Șahul mondial a devenit un pion în jocul de putere al lui Vladimir Putin”

Șahul a fost o piatră de temelie a vieții politice rusești încă din perioada sovietică. 

Publicația Financial Times scrie că Lenin și Troțki și-au perfecționat abilitățile în saloanele europene în timpul lungilor lor exiluri; în 1924, Nikolai Krylenko, șeful Armatei Roșii, a declarat jocul un exemplar pentru noul homo sovieticus. 

În timpul războiului rece, șahul a devenit proxy-ul perfect pentru mușchii politici rusești, atingând apoteoza în confruntarea Fischer-Spassky, numită „meciul secolului”.

După căderea comunismului în 1989, Federația Internațională de șah a fost condusă de diferiți cetățeni ruși controversați sau de alte naționalități. Toți se aflau sub controlul KGB / FSB. 

Publicația Financial Times remarca într-o anchetă, publicată în urmă cu trei ani, că “șahul mondial a devenit un pion în jocul de putere al lui Vladimir Putin”. 

“Timp de două decenii, FIDE a reprezentat o lentilă specială prin care să privești curentele geopolitice în schimbare ale ordinii post-război rece: fostul președinte, oligarhul Kirsan Ilyumzhinov, a fost forțat anul trecut (n.r. 2018) după ce a fost sancționat de guvernul SUA pentru că a încurajat regimul sirian al lui Bashar al-Assad, cel mai recent dintr-o serie de relații diplomatice pentru care FIDE fusese cortina de fum.

(…)

Rusia deținea un fel de stăpânire asupra acestei lumi din 1995. Dar plecarea lui Ilyumzhinov a aruncat larg deschisă președinția FIDE. Candidatul preferat al lui Putin pentru a-l succeda a fost Arkadi Dvorkovich – pe atunci viceprim-ministru al Rusiei, care a prezidat recent comitetul de organizare a Cupei Mondiale de fotbal (n.r. din Rusia din 2018)”, scriau jurnaliștii de la Financial Times. 

Documentele văzute de către aceștia și interviurile luate multor oameni apropiați șahului mondial au arătat “un efort global coordonat al statului rus, prin ambasadorii și reprezentanții băncilor sale și ai celor mai mari companii, de a câștiga voturi cu promisiuni de bani și presiune politică”. 

Vezi link la articol aici.

Candidatura actualului președinte al FIDE a fost presărată cu acuzații de corupție, de sponsorizări dubioase și de presiuni diplomatice. 

Ungureanu, “Șahul și FIDE nu sunt domenii politice”

În ciuda evidențelor, Vlad Ungureanu, președintele asociației clonă a celei rusești ne asigură că FIDE și șahul nu sunt domenii politice și ne trimite la un comunicat de presă dat de actualul șef al FIDE, înscăunat chiar de către Putin, care ia o oarecare formă de delimitare față de acțiunile acestuia. 

“FIDE și șahul nu sunt domenii politice, dar putem totuși menționa poziția afirmată de actualul președinte al FIDE despre războiul din Ucraina: https://en.chessbase.com/post/fide-president-arkady-dvorkovich-speaks-out-against-the-war-in-ukraine.

FIDE este o organizație internațională, cu o vechime de 100 de ani, recunoscută de Comitetul Internațional Olimpic, și are peste 180 de membri federații naționale de șah din toată lumea. În forurile de conducere și executive, președinți și membri ai comisiilor tehnice sunt persoane din numeroase țări, inclusiv din SUA, Uniunea Europeană și alte regiuni ale globului”. 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te