Trofeul Superbet Chess Classic Romania 2021 e foarte aproape să plece în Azerbaidjan

DE Alexandru Pop | 14.06.2021 - 17:18

Jucătorul azer Shakhriyar Mamedyarov și-a menținut avantajul de un punct față de urmăritori, la finalul Rundei a VIII-a a Superbet Chess Classic 2021, care a avut loc duminică 13 iunie, iar marele maestru armean, Levon Aronian, a reușit să urce pe locul al doilea.

SHARE

Primele mutări ale Rundei a VIII-a au fost făcute de faimoasa actriță Maia Morgenstern, directoarea Teatrului Evreiesc de Stat, și de Daniel Pancu, fost fotbalist internațional și actual antrenor.

Ultima rundă a turneului are loc luni. La sfârșitul rundei, pe baza punctelor acumulate, va fi stabilit câștigătorul competiției, care va primi trofeul Superbet Chess Classic 2021, și va fi oficiată ceremonia de premiere. Suma totală a premiilor turneului se ridică la 325.000 de dolari și va fi împărțită, în funcție de puncte, între toți jucătorii. Atât partidele, cât și festivitatea de premiere vor avea loc la Sheraton.

„Ultima rundă a oricărui turneu pune multă presiune pe umerii jucătorilor. Shakhriyar Mamedyarov pornește ca favorit pentru câștigarea trofeului, dar o înfrângere a lui ar putea trimite premiul cel mare către Levon Aronian. Chiar dacă se află pe ultimul loc, Maxime Vachier-Lagrave va dori să obțină o victorie în ultima rundă împotriva liderului la zi, iar Wesley So va face tot ce ce îi va sta în putință să-l învingă pe cel mai bine cotat jucător român. Rămâne de văzut unde va pleca trofeul Superbet Chess Classic”, a comentat maestrul internațional Gabriel Grecescu.

Primele mutări ale Rundei a IX-a vor fi făcute de doi invitați speciali: marele maestru internațional Florin Gheorghiu - cel mai mare șahist din istoria României, fost campion mondial la juniori și multiplu campion național - și Gică Popescu - unul dintre cei mai mari fotbaliști români, fost căpitan al celebrei echipe FC Barcelona, în prezent președinte la clubul de fotbal FC Viitorul și consilier onorific al prim-ministrului, responsabil cu organizarea EURO2020. În palmaresul lui Florin Gheorghiu se află și o victorie împotriva fostului mare campion mondial, Bobby Fischer.

În cursul serii, urmează să participe la eveniment și președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban, în calitate de invitat special.

Cronica Rundei a VIII-a

Shakhriyar Mamedyarov – Anish Giri ½-½

Liderul turneului, Shakhriyar Mamedyarov, și marele maestru olandez au jucat Apărarea Grunfeld pe care am mai urmărit-o în acest turneu, cu același deznodământ. Jucătorii știu toate variantele până la ultima mutare și ajung în poziții egale. Chiar dacă poate părea o simplă formalitate, mutiplele variante care survin din această deschidere nu sunt ușor de reținut. Fără ca vreunul dintre jucători să forțeze victoria, partida s-a încheiat cu remiză, în urma unui șah etern.

Wesley So – Maxime Vachier-Lagrave ½-½

Marele maestru american Wesley So a obținut din deschidere o poziție dezechilibrată, care îi oferea posibilitatea de a crea un atac puternic. Din păcate pentru el, Wesley a ratat o nuanță fină într-un moment critic și nu a reușit să ajungă la victorie. În urma mai multor simplificări, s-a ajuns într-un final complet egal și cei doi jucători au agreat remiza.

Teimour Radjabov – Constantin Lupulescu ½-½

Cel mai bine cotat jucător român, Constantin Lupulescu, a repetat deschiderea pe care a jucat-o împotriva lui Alexander Grischuk, iar acest lucru l-a surprins pe marele maestru azer, Teimour Radjabov. A fost un moment în care Lupulescu a evitat repetarea poziției și a făcut tot posibilul să încerce o victorie, dar în fața lui s-a aflat unul dintre cei mai buni jucători din lume, câștigătorul Cupei Mondiale din 2019, Teimour Radjabov. După ce s-a ajuns într-un final de Turnuri și Dame, fără vreo șansă de străpungere a poziției, cei doi jucători au convenit asupra remizei.

Bogdan Deac – Levon Aronian 0-1

Singurul junior din concurs, Bogdan Deac, a ales să-l surprindă încă de la prima mutare pe mult mai experimentatul său adversar, alegând să înceapă duelul cu mutarea unui pion la e4. La rândul său, Levon Aronian a optat pentru Apărarea Siciliană pentru a evita pregătirea teoretică al lui Bogdan. După jocul de mijloc care a fost echilibrat, s-a ajuns într-un final cu multe piese. Până spre sfârșitul duelului, partida a stat într-un echilibru aproape perfect, dar o ultimă încercare a marelui maestru armean, mai precis sacrificiul unui pion la mutarea 60, a reușit să-l bulverseze pe Deac și să-l aducă pe Levon până pe locul al doilea în clasament.

Alexander Grischuk – Fabiano Caruana ½-½

A fost partida care a încheiat Runda a VIII-a, cu o durată de peste 5 ore și mai bine de 60 mutări. Deschiderea Spaniolă, care a fost la baza acestui maraton șahist, a înclinat balanța în ambele părți, de mai multe ori, în decursul partidei. Ambii jucători au părut că se apropie de victorie, dar de fiecare dată parcă se loveau de un zid. În cele din urmă, au ajuns la remiză.

Clasamentul Rundei a VIII-a:

Runda a IX-a

Partidele Rundei a IX-a, de luni, se joacă între:

Despre turneu

Competiția de șah clasic la București este prima etapă din Grand Chess Tour 2021 și se desfășoară sub sloganul „Change your life. Make your Move. With Kasparov”. Șahiștii joacă fiecare cu fiecare și obțin puncte. Câștigătorul etapei este anunțat la finalul turneului, pe baza punctelor acumulate. Premiile se ridică la 325.000 dolari.

Mai multe informații despre cei 10 jucători, puteți găsi aici: https://www.superchess.ro/index.php/grand-chess-tour/gct-2021

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.