Tricoul primului meci internațional al „Stejarilor“, relansat

DE Mihai Duță | Actualizat: 05.07.2019 - 07:18

Echipa națională de rugby a României a jucat, în 1919, primul meci la nivel internațional oficial, în cadrul Jocurilor Interaliate organizate la Paris.

SHARE

Se pare că rugby-ul a fost un sport iubit în România încă de acum mai bine de o sută de ani, dacă asculți expunerea istoricului Mihai Rotar, cea mai importantă sursă de cercetare locală privind începuturile acestui sport în țară.

Epoca de pionierat a însemnat multă pasiune și eforturi din partea fiecărui jucător care ajungea, în 1919, să joace primul meci internațional de rugby în cadrul Jocurilor Interaliate din Franța.

O sută de ani mai târziu, Albini Prassa, importatorul și distribuitorul Tissot în România, a decis să marcheze momentul aparte din istoria rugby-ului, lansând un proiect special: recrearea tricoului de joc folosit de echipa națională de rugby a României în 1919.

Din echipa României de atunci au făcut parte: Gheorghe Benția, Victor Brabețianu, Grigore Caracostea, Constantin Crătunescu, Gheorghe Dragomirescu, Ioan Iconomu, Mircea Iconomu, Henry Manu, Nicolae Mărăscu, Sorin Mihăilescu, Rudy Schmettau, Atanase Tănăsescu, Gheorghe Țicleanu, Mircea Vidrașcu, Gheorghe Vraca.

În cadrul Jocurilor Interaliate din 1919, România a jucat cu Franța, fiind învinsă cu 48 -5, și cu Statele Unite, americanii câștigând cu 21-0.

Pentru realizarea unei copii cât mai fidele au fost consultate surse istorice, iar tricoul a fost realizat alături de Sports D’Epoque, o firmă specializată din Franța.

15 bucăți vor fi vândute împreună cu ultimele ceasuri din ediția limitată Tissot Stejarii – dedicată Federației Române de Rugby, la un preț promoțional, iar banii vor fi donați proiectului de reînființare a echipei de rugby din Alba-Iulia.

În cadrul evenimentului special organizat de Albini Prassa, Valentin Calafeteanu, „stejarul“ care a adunat o sută de selecții la echipa națională în acest an, a fost primul care a purtat tricoul istoric, înmânat, împreună cu ceasul aniversar Tissot România 1918 – 2018, de către Ion Schiau, fondatorul Albini Prassa.

La seara dedicată sportului nobil cu mingea ovală, au fost invitați iubitori de rugby din toate mediile, de la practicanți ai sportului și profesori, până la suporteri din companii importante, deciși să își unească eforturile.

Pe lista participanților s-a mai remarcat Alteța Sa, Prințul Nicolae al României.

Ion Schiau, fondatorul Albini Prass și „Stejarul“ Valentin Calafeteanu (dreapta), prezentând tricoul de colecție

Tissot, prin intermediul Albini Prassa, a devenit, începând cu anul trecut, partenerul oficial al Federației Române de Rugby, iar Ion Schiau este cel care a inițiat demersul realizării unui ceas oficial al Stejarilor, un cronograf produs în ediție limitată de 500 de piese.

Legătura dintre Tissot și sport reprezintă o componentă importantă în ADN-ul mărcii elvețiene, încă de la începuturi.

Nivelul ridicat al calității ceasurilor Tissot și precizia mecanismelor au calificat marca în poziția de cronometru oficial pentru diverse sporturi, de la ski, hochei pe gheață și ciclism, până la scrimă, baschet și motorsport.

Legătura puternică cu rugby-ul datează oficial din 2013 și Tissot este deja o prezență recunoscută mondial la numeroase competiții importante, precum RBS Turneul celor șase națiuni, eveniment la care cele mai reprezentative echipe își dispută supremația europeană.  

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te