Superbet Chess Classic Romania 2021: Constantin Lupulescu îl învinge pe Anish Giri, locul 6 mondial

DE Alexandru Pop | Actualizat: 09.06.2021 - 18:06

Runda a III-a de la Superbet Chess Classic Romania 2021 s-a încheiat cu o nouă victorie românească – Constantin Lupulescu l-a învins pe jucătorul olandez Anish Giri, numărul 6 mondial, în timp ce toate celelalte patru partide s-au finalizat cu remiză.

SHARE

Prima mutare care a dat startul zilei competiționale a fost făcută de fostul fotbalist și membru al echipei naționale a României, Florin Răducioiu. „Îmi place foarte mult să joc șah. Am jucat când eram mic, cu copiii, pe mize simbolice. Jucam și în cantonamente și înainte de meciuri. Șahul te învață să analizezi, să te concentrezi, să anticipezi mișcările adversarului – ceva ce-ți trebuie și la fotbal”, a declarat Florin Răducioiu.

Runda a patra, care are loc astăzi, începând cu ora 15.00, la Sheraton, va fi deschisă cu o primă mutare făcută de fostul boxer Mihai Leu, campion mondial la categoria mijlocie în 1997 și campion național la raliu. Derby-ul zilei va fi între americanii Wesley So, numărul nouă mondial, și Fabiano Caruana, numărul doi în lume.

Cronica Rundei a III-a

Constantin Lupulescu – Anish Giri 1-0

Jucătorul român a încercat să-și surprindă adversarul încă de la prima mutare, când a ales să împingă pionul la c4. Când te confrunți cu unul dintre cei mai buni teoreticieni din lume este greu să-i găsești veriga slabă. Astfel, în jocul de mijloc, Anish Giri, numărul 1 al Olandei și numărul 6 mondial, a obținut o poziție extrem de activă, care îi dădea motive reale să spere la o victorie. Totuși, Constantin Lupulescu și-a păstrat cumpătul, a știut cum să reacționeze în criza de timp și a câștigat.

Imediat după terminarea partidei, liderul naționalei de șah, Constantin Lupulescu, a declarat: „Anish Giri este cel mai puternic jucător pe care l-am învins în cariera mea”.

Comentariul de pe pagina de Twitter a Grand Chess Tour a fost: „Și totul s-a terminat: favoritul local, Marele Maestru Lupulescu, îl învinge pe Anish Giri!”

A fost încă o zi senzațională la Superbet Chess Classic și nu trebuie să ne ferim de cuvintele mari. După victoria lui Bogdan Deac, a venit rândul lui Constantin Lupulescu să fie erou național. Marele maestru român a reușit o victorie istorică împotriva numărului șase mondial, olandezul Anish Giri. Până în acest moment, cele trei jocuri decisive ale competiției au fost jucate de jucătorii români”, a comentat pentru presă maestrul internațional Gabriel Grecescu.

Și experții de la Grand Chess Tour au remarcat ieri, pe Twitter, că „jucătorii români sunt în mare formă”, urmând să vedem dacă vor rezista până la capăt.

Levon Aronian – Fabiano Caruana ½-½

Marele maestru armean și numărul 5 mondial a avut pentru prima dată în acest turneu parte de piesele albe. A încercat să-și etaleze stilul inventiv cu care și-a obișnuit fanii și să construiască o formulă de atac extrem de ingenioasă. La mijlocul partidei s-a gândit aproape 30 de minute la o singură mutare, pentru a găsi continuarea cu care să-l pună în dificultate pe numărul doi mondial. Fabiano Caruana a reacționat impecabil și a reușit să pareze orice tentativă de atac. În cele din urmă, fiecare a trebuit să se mulțumească doar cu jumătate de punct.

Alexander Grischuk - Wesley So ½-½

Americanul Wesley So a ales să joace zidul Berlinului, iar marele maestru rus nu a reușit să-l dărâme. Cam așa am putea descrie într-o singură frază ceea ce s-a întâmplat la partida jucată între cei doi jucători de talie mondială. Bineînțeles, au fost multe finețuri până în momentul în care s-au semnat fișele. Wesley este un jucător respectat și se pare că mulți dintre marii maeștri prezenți au o oarecare teamă de abilitățile sale. Din această cauză aleg să nu riște prea mult în fața lui.

Bogdan Deac - Shakhriyar Mamedyarov ½-½

Tânărul mare maestru român a câștigat respectul celorlalți participanți după victoria pe care a avut-o în runda precedentă, iar acest lucru s-a văzut cât se poate clar în cadrul duelului pe care l-a avut împotriva jucătorului azer. Deși este un jucător căruia îi place să joace pe contre, Shakh a ales o variantă cuminte. A fost domninat întreaga partidă de Bogdan, dar abilitățile sale l-au ajutat să obțină remiza.

Teimour Radjabov – Maxime Vachier-Lagrave ½-½

Ambii jucători au ales să repete varianta din deschiderea Grunfeld, pe care a jucat-o marele maestru francez în prima rundă a turneului. Rezultatul nu a fost diferit, doar metoda prin care s-a ajuns la împărțirea punctului pe din două. Maxime a venit după o înfrângere și este oarecum de înțeles abordarea pe care a avut-o.

Clasamentul după Runda a III-a:

Competiția de șah clasic la București este prima etapă din Grand Chess Tour 2021 și se desfășoară sub sloganul „Change your life. Make your Move. With Kasparov”. Șahiștii joacă fiecare cu fiecare și obțin puncte. Câștigătorul etapei este anunțat la finalul turneului, pe baza punctelor acumulate. Premiile se ridică la 325.000 dolari.

Mai multe informații despre cei zece jucători, puteți găsi aici: https://www.superchess.ro/index.php/grand-chess-tour/gct-2021

 

 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.