Shakhriyar Mamedyarov, a treia victorie consecutivă. E liderul detașat la Superbet Chess Classic

DE Alexandru Pop | 13.06.2021 - 13:45
Shakhriyar Mamedyarov, a treia victorie consecutivă. E liderul detașat la Superbet Chess Classic/FOTO: Superbet Chess Classic Romania 2021

Jucătorul azer Shakhriyar Mamedyarov s-a desprins la un punct distanță de ceilalți concurenți de la Superbet Chess Classic, câștigând în Runda a VII-a împotriva numărului doi mondial, Fabiano Caruana, dar lupta pentru trofeul competiției nu este încă încheiată.

SHARE

Deschiderea simbolică a Rundei a VII-a a fost făcută de Cătălin Moroșanu, fostul mare luptator de K-1, unul dintre cei mai buni kickboxeri din lume la categoria grea din istorie, și de o tânără speranță a șahului românesc, Petru Varabiescu, în vârstă de 6 ani, membru al lotului național al României sub 8 ani. „Îmi place șahul pentru că e un joc de logică și îmi folosesc mintea. În fiecare zi joc șah aproape două ore”, a povestit Petru Varabiescu, completând și că unul dintre jucătorii lui favoriți este Fabiano Caruana, care s-a aflat la masa la care micul șahist a făcut prima mutare. Petru Varabiescu joacă șah profesionist de la 5 ani, iar în 2020, a ieșit vicecampion național la șah rapid cu echipa Clubului. Cătălin Moroșanu a relatat presei că a jucat șah când era mic. „Acum nu mai joc, dar îi încurajez pe copii să joace șah. Orice sport este bun pentru copii”, a declarat Moroșanu.

Startul Rundei a VIII-a va fi dat astăzi la ora 15.00, la Sheraton, cu primele mutări care vor fi făcute de faimoasa actriță Maia Morgenstern, directoarea Teatrului Evreiesc de Stat, și de Daniel Pancu, fost fotbalist internațional și în prezent antrenor.

Cronica Rundei a VII-a

A fost o zi plină de dueluri decisive. Shakhriyar Mamedyarov s-a desprins la un punct distanță de urmăritorii săi, în urma victoriei obținute împotriva numărului doi mondial, americanul Fabiano Caruana. Levon Aronian și Anish Giri au demonstrat de ce sunt unii dintre cei buni jucători de șah din lume. Și-au câștigat partidele și sunt șanse mari să îi vedem pe primele locuri ale clasamentului. Au mai rămas două runde de jucat, iar lupta pentru trofeul Superbet Chess Classic nu este încheiată”, a comentat maestrul internațional Gabriel Grecescu.

Fabiano Caruana - Shakhriyar Mamedyarov 0-1

A fost derby-ul zilei. Numărul doi Mondial, Fabiano Caruana, a jucat cu piesele albe împotriva unuia dintre liderii turneului, Shakhriyar Mamedyarov. După o deschidere mai puțin populară, primul care a schimbat ritmul și a încercat un atac surprinzător a fost Shakhriyar Mamedyanov. Ușor suprins de agresivitatea jucătorului azer, Fabiano Caruana nu a avut cele mai bune răspunsuri și, după numai 12 mutări, s-a găsit într-o poziție dificilă. Duelul a continuat în aceeași manieră: americanul a căutat să temporizeze jocul, iar marele maestru azer a continuat să preseze. În cele din urmă, Shakhriyar Mamedyarov a obținut victoria care i-a permis să se detașeze în clasament.

Levon Aronian – Alexander Grischuk 1-0

Chiar dacă juca împotriva unui dintre liderii turneului, marele maestru armean, Levon Aronian, a venit hotărât să demonstreze că înfrângerea din Runda a VI-a a fost un simplu accident. A reușit să-și etaleze stilul inventiv, iar în momentul când marele maestru rus, Alexander Grischuk, s-a aflat în criză de timp, a găsit cea mai bună continuare. Datorită avantajului de spațiu pe care l-a obținut, Aronian a provocat slăbirea Regelui advers și și-a adus rapid toate piesele în atac. Aflat atât sub presiunea timpului, cât și a unei poziții fragile, Alexander Grischuk a fost nevoit să se recunoască învins.

Teimour Radjabov – Wesley So ½-½

Teimour Radjabov a ales o variantă ofensivă pentru a reuși să obțină prima sa victorie din turneu, dar s-a lovit de Wesley So ca de un zid. După terminarea partidei, marele maestru American, Wesley So, a explicat în detaliu toate opțiunile pe care le avea adversarul său, iar pentru fiecare dintre acestea avea câte o variantă pregătită de acasă. Chiar dacă la un moment părea că este o partidă pe care Teimour Radjabov o va tranșa în favoarea lui, apărarea exactă a numărului 9 mondial a făcut ca jocul să se încheie la egalitate.

Anish Giri – Maxime Vachier-Lagrave 1-0

Marele maestru olandez, Anish Giri, a fost inspirat în alegerea variantei cu care să-l combată pe primul jucător al Franței, Maxime Vachier-Lagrave. După jocul de mijloc, unde a obținut un Pion, Anish Giri a reușit să intre într-un final care să-i oferi șanse de câștig. Anish Giri a continuat să preseze și a obținut prima victorie la Superbet Chess Classic, urcând câteva poziții în clasament. În urma acestei înfrângeri, marele maestru francez este ultimul în clasament cu 2,5 puncte.

Constantin Lupulescu – Bogdan Deac ½-½

Runda a VII-a i-a adus pe cei doi șahiști români față în față. Constantin Lupulescu a obținut un mic avantaj în urma deschiderii, dar Bogdan Deac a găsit cele mai bune continuări și a reușit să domolească inițiativa Albului. Duelul lor a încheiat Runda a VII-a: după mai bine de 5 ore de joc și 75 de mutări s-a consemnat remiza.

Clasamentul Rundei a VII-a:

Runda a VIII-a îi va aduce față în față pe liderul turneului, azerul Shakhriyar Mamedyarov și pe olandezul Anish Giri. Alexander Grischuk îl va înfrunta cu piesele albe pe numărul doi mondial, Fabiano Caruana, care își dorește cu siguranță să mai urce câteva poziții în clasament.

Partidele se vor juca între:

Despre turneu

Competiția de șah clasic la București este prima etapă din Grand Chess Tour 2021 și se desfășoară sub sloganul „Change your life. Make your Move. With Kasparov”. Șahiștii joacă fiecare cu fiecare și obțin puncte. Câștigătorul etapei este anunțat la finalul turneului, pe baza punctelor acumulate. Premiile se ridică la 325.000 dolari.

Mai multe informații despre cei 10 jucători, puteți găsi aici: https://www.superchess.ro/index.php/grand-chess-tour/gct-2021

Turneul are loc între 5 și 14 iunie, cu excepția zilei de 10 iunie. Partidele încep la ora 15.00 și se încheie în jurul orei 20.00. În fiecare zi a turneului, invitați speciali vor face prima mutare simbolică. În ultima zi a turneului, pe 14 iunie, deschiderea simbolică va fi făcută de Gică Popescu.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te