Runda a II-a a Grand Chess Tour 2023 de la București s-a încheiat cu două victorii și trei remize

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 08.05.2023 - 17:12
Maxime Vachier-Lagrave și Wesley So - Foto: GCT2023

Marii Maeștri ai șahului internațional au încheiat duminică, 7 mai, cea de-a II-a rundă de confruntări din prima etapă a turneului Grand Chess Tour 2023 – Superbet Chess Classic România.

SHARE

Runda a II-a s-a încheiat cu două victorii și trei remize. Ian Nepomniachtchi l-a învins pe Bogdan Deac, iar Richard Rapport l-a învins pe Jan-Krzysztof Duda. În cea de-a III-a rundă, care are loc luni, 8 mai, Ian Nepomniachtchi și Ding Liren se vor confrunta în prima lor partidă după meciul pentru titlul mondial.

Runda a II-a a Grand Chess Tour 2023 de la București s-a încheiat cu două victorii și trei remize

Deschiderea celei de-a doua zile competiționale a început duminică, 7 mai, la ora 15.00 PM, printr-o primă mutare simbolică, făcută de Marele Maestru Garry Kasparov și de Gheorghe Craioveanu, fostul jucător român de fotbal, dând astfel startul celei de-a doua runde a Superbet Chess Classic România. 

Citește și: Wesley So, singura victorie în prima rundă a turneului Grand Chess Tour 2023 de la București

Maxime Vachier-Lagrave - Wesley So ½ – ½ 

Marele Maestru american, Wesley So, a ales o variantă secundară din sistemul Londonez și a reușit să-l surprindă temporat pe Maxime. Cu toate acestea, finalul rezultat a fost unul care nu a oferit șanse de câștig niciunuia dintre jucători, iar partida s-a încheiat la egalitate. 

Anish Giri - Alireza Firouzja ½ – ½ 

Deschiderea Slavă a fost aleasă de către reprezentatul Franței, Alireza Firouzja. După partida pierdută în prima rundă, în care a riscat, în cea de-a doua rundă, a optat pentru o abordare mai solidă și, în același timp, mult mai sigură. Marele Maestrul olandez, al 6-lea cel mai bine cotat jucător al lumii, a încercat să distrugă echilibrul, dar continuările exacte ale lui Alireza au făcut ca partida să se încheie la egalitate. 

Citește și: Geniul român al șahului, Nicolas Cazacu, campion mondial la 8 ani, s-a întâlnit pe tablă cu Kasparov

Richard Rapport - Jan-Krzysztof Duda 1 – 0 

S-a jucat o variantă mai rar întâlnită din deschiderea denumită Indian Regelui, dar care nu a reușit să-l suprindă pe cel mai bine jucător cotat al Poloniei, Marele Maestru Duda. S-a ajuns rapid într-un final relativ egal, iar reprezentantul României, Richard Rapport, a reușit să profite de câteva mici inexactități ale lui Jan-Krzysztof și a câștigat prima partidă la Superbet Chess Classic România.

Bogdan Deac  - Ian Nepomniachtchi 0 – 1 

Marele Maestru român, Bogdan Deac, a abordat extrem de curajos duelul împotriva celui care a fost la un pas devină campion mondial, în urmă cu o săptămână. La mutarea a 14-a, el a sacrificat un Turn pentru un Nebun și un Pion, încercând să-i creeze probleme lui Nepo. Din păcate, în criza de timp premegătoarea mutării 40, nu a găsit cele mai bune continuări, și astfel, a pierdut partida împotriva vicecampionului mondial.   

Ding Liren - Fabiano Caruana ½ – ½ 

Campionul mondial, Ding Liren, încă resimte oboseala acumulată în ultima lună și încearcă să-și dozeze efortul. Stilul abordat este unul mai puțin agresiv, dar cu siguranță își va regla stilul în următoarele runde. Partida a fost una liniștită, cu multă teorie bine pusă la punct de ambele părți. Fără ca vreunul dintre jucători să forțeze, jocul s-a încheiat remiză. 

Rezultatele rundei a II-a a Grand Chess Tour 2023 de la București

Maxime Vachier-Lagrave - Wesley So ½ – ½ 
Anish Giri - Alireza Firouzja ½ – ½ 
Richard Rapport - Jan-Krzysztof Duda 1 – 0 
Bogdan Deac  - Ian Nepomniachtchi 0 – 1 
Ding Liren - Fabiano Caruana ½ – ½ 

Clasamentul după runda II

1– 3 Wesley So, Ian Nepomniachtchi, Richard Rapport – 1,5 puncte

4 – 7 Ding Liren, Anish Giri, Vachier-Lagrave, Fabiano Caruana – 1 punct

8 – 10 Jan-Krzysztof Duda, Bogdan Deac, Alireza Firouzja – 0,5 puncte  

A III-a rundă a Grand Chess Tour 2023 de la București

Runda a treia a început luni, 8 mai, la ora 15.00 PM, la Grand Hotel Bucharest și se va disputa după cum urmează:

Fabiano Caruana – Maxime Vachier-Lagrave
Ian Nepomniachtchi – Ding Liren
Jan-Krzysztof Duda – Bogdan Deac
Alireza Firouzja – Richard Rapport
Wesley So – Anish Giri

Prima mutare simbolică va fi făcută astăzi de către ambasadorul Superbet, fostul fotbalist român, Bogdan Stelea. Și tot astăzi va avea loc duelul între Ian Nepomniachtchi și Ding Liren, care se vor confrunta în prima lor partidă după meciul pentru titlul mondial.

Competiția de șah clasic de la București, Superbet Chess Classic România 2023, este prima din cele cinci etape ale circuitului internațional Grand Chess Tour 2023.

Șahiștii (10 dintre cei mai mari GM din lume, printre care și campionul mondial și doi dintre cei mai valoroși șahiști ai României, la acest moment) joacă în sistem turneu (fiecare cu fiecare) și obțin puncte.

Câștigătorul etapei va fi anunțat la finalul turneului, pe baza punctelor acumulate.

Premiile competiției de la București ajung la 350.000 dolari. Premiile întregului circuit ajung la 1,4 milioane de dolari. În premieră, ediția de anul acesta va avea și un fond de premii bonus, în valoare de 175.000 de dolari, care vor fi acordate primilor trei clasați la finalul întregii competiții. 

Fondul de premiere al ediției din 2023 este asigurat de principalii sponsori: Fundația Superbet și Saint Louis Chess Club, ambele organizații non-profit care susțin educația prin șah și misiunea GCT de a promova sportul minții în toate colțurile lumii.

Federația Română de Șah va fi organizator și partener al etapei de la București, împreună cu Fundația Superbet. Din 2019, Grand Chess Tour este prezent în România prin intermediul Fundaţiei Superbet.

Începând cu ediția din 2022, Fundaţia Superbet a devenit partener strategic global în organizarea Grand Chess Tour, prin organizarea a trei etape ale circuitului - Bucureşti, Varşovia şi Zagreb.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te