RUGBY Schimbare de generații în Turneul celor 6 Națiuni

DE Mihai Duță | Actualizat: 31.01.2020 - 17:32
Foto Getty Images

Cea mai importantă competiție de rugby din emisfera de nord a ajuns la a 21-a ediție.

SHARE

Turneul din acest an vine după Cupa Mondială de rugby, iar marile echipe încep deja să se gândească la următorul turneu de peste patru ani.

O serie de jucători celebri s-au retras de la echipele naționale, iar tinerii care i-au înlocuit sunt dornici de afirmare. Și la nivelul antrenorilor sunt schimbări notabile, așa că Turneul celor 6 Națiuni de anul acesta are toate ingredientele pentru a fi o competiție spectaculoasă și surprinzătoare.

Cum vrea Țara Galilor să păstreze titlul

O nouă epocă începe pentru Țara Galilor, campionii en-titre cu Grand Slam, după plecarea lui Warren Gatland și înlocuirea sa cu neozeelandezul Wayne Pivac. 

Experiența lui Pivac este impresionantă: a antrenat Fiji înainte de a se stabili la Scarlets, unde a petrecut cinci ani și a câștigat titlul Guinness PRO14 în 2017, cu una dintre cele mai sclipitoare în atac echipe de rugby. Țara Galilor se confruntă cu probleme de lot, doi dintre cei mai buni jucători ai echipei, Jonathan Davies și Gareth Anscombe fiind indisponibili din cauza accidentărilor.

Dar Pivac are la dispoziție jucători foarte talentați precum Jarrod Evans, care poate juca atât ca mijlocaș la deschidere cât și pe postul de centru interior, sau aripa de numai 18 ani, Louis Rees-Zammit.

Irlanda pornește la un nou drum cu un antrenor englez

Noul antrenor al Irlandei este Andy Farrell, tatăl celebrului jucător al Angliei, Owen Farrell. Andy a mai făcut parte din stufful Angliei și al Leilor Britanici, însă acum va fi antrenor principal al Irlandei, echipă cu care va juca, evident, și împotriva fiului său.

Alt fost mare jucător al Angliei, Mike Catt se reîntâlnește cu Farrell ca antrenor de atac, în timp ce John Fogarty preia funcția de antrenor pentru grămadă, iar restul staffului rămâne cel din era Joe Schimdt. 

După retragerea lui Rory Best din activitatea internațională, rolul de căpitan al Irlandei a fost luat de Johnny Sexton. De urmărit sunt și tinerii Caelan Doris, Ross Byrne, James Tracy, Robert Baloucoune, Will Adisson.

Anglia începe cu opt jucători la prima selecție în lot

Antrenorul australian Eddie Jones a convocat 22 de sportivi dintre cei care au luat parte la finala Cupei Mondiale, dar și nu mai puțin de opt jucători tineri care nu au mai fost selecționați vreodată până acum. „Pentru noi, Guinness Six Nations este despre creșterea standardelor în ceea ce privește modul în care ne pregătim din punct de vedere fizic și tactic, în privința jocului și a felului în care suntem împreună în afara terenului”, a spus Eddie Jones. Dar primul lui obiectiv este să bată Franța la Paris.

„Este întotdeauna vorba de a câștiga următorul meci, așa că am ales cea mai bună echipă disponibilă. În același timp, am dorit să aducem câțiva jucători tineri pentru că trebuie să continuăm să construim”, a adăugat Eddie Jones.

Scoția, generația următoare

Alături de experimentații Stuart Hogg și Jonny Gray, antrenorul principal al Scoției, Gregor Townsend, a adus tineri extrem de talentați precum Darcy Graham, Blair Kinghorn și Adam Hastings. Căpitan de echipă va fi fundașul Stuart Hogg, după retragerea mijlocașului la grămadă Greig Laidlaw.

Chiar dacă Townsend își dorește cât mai mult sânge proaspăt la echipă, el a arătat clar că va oferi jucătorilor o șansă doar dacă merită. Are însă la dispoziție jucători în formă foarte bună la echipele de club. Printre ei se numără Jamie Ritchie și Scott Cummings, Grant Stewart, Jake Kerr, Dave Cherry. Finn Russel nu va participa la prima partidă, fiind trimis acasă din cantonament pe motive disciplinare. El a părăsit cantonamentul deși i s-a propus să rămână să ajute la pregătirea echipei alături de Gregor Townsend.

Franța, cea mai tânără echipă

Fostul internațional Fabien Galthie a preluat echipa Franței de la Jacques Brunel și l-a adus pe Shaun Edwards, fostul antrenor al Țării Galilor.

Les Bleus au o întreagă serie de tineri jucători talentați. Doar Uruguay și Namibia au avut echipe mai tinere decât Franța la Cupa Mondială.

Antoine Dupont, Romain Ntamack și Damian Penaud sunt deja internaționali consacrați, Penaud fiind cel mai „bătrân” la doar 23 de ani.

Media de vârstă a echipei Franței este, acum, și mai mică după retragerea lui Guilhem Guirado și Louis Picamoles.

Italia, în căutarea unei victorii cu antrenor interimar

Italia este o altă națională cu echipă tehnică nouă. Sudafricanul Franco Smith a fost numit antrenor pricipal interimar și pregătește Italia pentru această ediție Six Nations, în timp ce se caută un selecționer pe termen lung.

Smith, care a avut o carieră de jucător profesionist de 14 ani și are nouă selecții în echipa Africii de Sud, cunoaște bine jocul italian după ce a preluat frâiele la Benetton între 2007 și 2013, înainte de a conduce Cheetahs în Guinness PRO14. Noul căpitan al echipei a fost desemnat trăgătorul Luca Bigi, după ce Sergio Parisse a anunțat că va juca doar meciurile de acasă în ultimul său sezon Six Nations.

Ultima victorie a Italiei în Six Nations a fost împotriva Scoției, la Edinburgh, în februarie 2015, în timp ce acasă Azzurri nu au mai câștigat din martie 2013.

Turneul celor 6 națiuni - 2020

Programul meciurilor

 

Turul 1

Țara Galilor -  Italia, Sâmbătă, 1.02, 16.15 , Cardiff

Irlanda - Scoția, Sâmbătă, 1.02, 18.45 , Dublin

Franța - Anglia, Duminică, 2.02, 17.00, Paris

 

Turul 2

Irlanda - Țara Galilor, Sâmbătă, 8.02, 16.15, Dublin

Scoția - Anglia, Sâmbătă, 8.02, 18.45, Edinburgh

Franța - Italia, Duminică, 9.02, 17.00, Paris

 

Turul 3

Italia - Scoția, Sâmbătă, 22.02, 16.15, Roma

Țara Galilor - Franța, Sâmbătă, 22.02, 18.45, Cardiff

Anglia - Irlanda, Duminică, 23.02,  17.00, Twickenham

 

Turul 4

Irlanda - Italia, Sâmbătă, 7.03, 16.15, Dublin

Anglia - Țara Galilor, Sâmbătă, 7.03,  18.45, Twickenham

Scoția - Franța, Duminică, 8.03, 17.00, Edinburgh

 

Turul 5

Țara Galilor - Scoția, Sâmbătă,  14.03, 16.15, Cardiff

Italia - Anglia, Sâmbătă,14.03, 18.46, Roma

Franța - Irlanda, Sâmbătă, 14.03, 22.00, Paris

Toate partidele vor putea fi urmărite pe programele Telekomsport.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te