VIDEO Rugby pentru mâine

DE Mihai Duță | Actualizat: 10.06.2019 - 19:07

Peste 400 de copii din toată țara s-au adunat pe terenurile încărcate de istorie ale Rugby Club Grivița din Capitală.

SHARE

Ca orice turneu care se respectă, ultima etapă a Circuitului Național de mini-rugby organizat de Federația Română de profil, la categoriile U8, U10 și U12 a început, vineri, 31 august, cu o ședință foto la care au participat micuții căpitani de echipă. Sâmbătă au urmat calificările, iar duminică au fost finalele. Cu ani în urmă, meciurile din „Parcul Copilului“(terenurile clubului Grivița sunt lipite de „Parcul Copiilor Cireșarii“) erau redutabile înfruntări ale marilor forțe rugbystice din țară și chiar din Europa. De altfel, RC Grivița are în vitrină o Cupă a Campionilor Europeni câștigată în 1964, trofeu cu care nu se pot mândri prea multe echipe chiar din campionate mai puternice, precum Franța, Anglia, Irlanda, Țara Galior sau Scoția.

Acum, terenurile au fost luate cu asalt de micuții rugby-ști, dar confruntările s-au desfășurat cu aceeași pasiune pe care o vezi la orice Cupă Mondială. 

Cei care cred că rugby-ul e un sport periculos ar fi trebuit să le vadă și pe fetițele care au pasat și placat cot la cot cu băieții. La aceste categorii de vârstă fetele joacă împreună cu băieții și, nu de puține ori, sunt mult mai aprige în joc.

Să te joci cu pasiune

Sara are un an de când face rugby și vine la teren împreună cu fratele ei, Mihnea.  Corina vine cu fratele ei Antonio, dar ei au deja aproape trei ani de când practică acest sport. Părinții nu au știut de la început că pot veni și fetele, dar acum toată lumea este mulțumită. 

„Îmi place să vin aici pentru că mă distrez. Mi-am făcut prieteni aici, ne jucăm împreună“, a povestit Sara, susținută din priviri de Corina. Vladimir are și el 3 ani de rugby la nici 10 ani împliniți. După 5 minute de încălzire, prima lui întrebare este: „Când jucăm rugby?“. 

Mihai are 6 ani și are doar câteva antrenamente, dar deja încearcă să-și aranjeze în teren colegii mai rebeli. E numai ochi la antrenori și încearcă să absoarbă cât mai multe cunoștințe. A primit un șort cu sigla clubului său și acum nu mai vrea să iasă din el.

Mihnea și Sara, Corina și Toni, două perechi de frați care joacă la RC Grivița

Pentru că, de fapt, rugby-ul înseamnă să te joci cu pasiune. Văzându-i pe acești copii și știind că povești la fel de frumoase sunt la toate cluburile din țară, îți poți da seama că acest sport nu are cum să moară și că, într-o zi, dintre pitici se vor ridica viitorii „Stejari“.

„Pentru noi este important ca, la această vârstă, copiii să se joace, să vină de plăcere la teren. Performanța vine ceva mai târziu, e timp destul pentru asta. Acum trebuie să fie cu zâmbetul pe buze, să lege prietenii și să fie sănătoși“, a declarat Florian Beșliu, antrenor la RC Grivița.

„Suntem bucuroși că am participat la o nouă etapă a Circutului Național de mini-rugby, pentru că prin acest campionat participanții au experiențe deosebite, leagă prietenii și vizitează locuri noi. Cred că menținerea acestu tip de competiție este benefică pntru dezvoltarea acestor tineri pe termen mediu și lung“, crede Ștefan Mitrea, antrenor la Șoimii București.

„Știu din proprie experiență cât este de greu să organizezi un astfel de turneu, dar știu și cât este de important pentru copii. Rugby-ul este un sport care formează caractere, iar competițiile pentru cei mici contează foarte mult la formarea lor“, spune Antonio Dumitru, președintele clubului Antonio Jr.

Cifrele turneului

Competiția organizată de Federația Română de Rugby a adunat în total peste 500 de copii de la 17 cluburi, care s-au bucurat de rugby. 

La final, bucuria jocului a contat însă mai mult decât medaliile, cupele și diplomele. Amintirile și prieteniile au fost cel mai important câștig. Celelalte etape ale Circuitului Na­țional de mini-rugby au avut loc la Constanța, Gura Humorului și Timișoara. Este de apreciat și efortul cluburilor care au putut susține deplasările la toate cele patru turnee.  

Cei care cred că rugby-ul e un sport periculos ar fi trebuit să le vadă și pe fetițele care au pasat și placat cot la cot cu băieții

După 5 minute de încălzire, apare și prima întrebare: „Când jucăm rugby?“.

 

 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te